Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 24 april 2009

"In geouwehoer kan je niet wonen" (2)

Het is ’n merkwaardig hoe de gemeente met getallen omgaat. Deemoedig erkent ze dat de geplande 1100 woningen in 2010 niet gehaald zullen worden. Geen planningen en geen streefgetallen meer. En ze slaat met de Woonvisie 2009-2013 een nieuwe weg in. Jaja, kwaliteit, duurzaamheid en versterking van de lokale identiteit is nu het streven.

Althans..dat beweert het Rhedense college van B&W.

Voor de periode van de 2009-2013 schat wethouder Kuiper nu een woningbouwproductie van 60 – 80 woningen per jaar. Dat is nog merkwaardiger. Want in de Woonvisie staat slechts enkele zinnen daarboven dat de nieuwbouwplannen die momenteel in uitvoering of voorbereiding zijn uitkomen op zo’n 1500 woningen.

Zouden die bouwplannen dan 20 jaar vergen? Dat gelooft toch geen mens. En volgens mij gelooft wethouder Kuiper dat zelf ook niet. Die bouwplannen worden binnen enkele jaren uitgevoerd. En dan heb je het dus niet over 60 tot 80 woningen per jaar maar over gemiddeld 300 woningen per jaar.

Nieuwbouw is nog steeds de belangrijkste drijfveer.
Deze Woonvisie doet me meer denken aan oude wijn in nieuwe zakken.

Het lijkt er op dat het college zich met deze woonvisie uit een keurslijf wil bevrijden. Bevrijden van meetbare doelstellingen die te gemakkelijk controleerbaar zijn. Zij legt zich niet meer vast op geplande aantallen en, dat is heel belangrijk, ook niet op de verdeling 50% goedkoop-betaalbaar en 50% duur.

Het is nog maar ’n paar jaar geleden dat de kranten volstonden over de lange wachttijden voor huurwoningen. Tien tot vijftien jaar wachttijd was geen uitzondering. Niets horen we er meer over. Zijn die wachtlijsten in de afgelopen vijf/zes jaar als sneeuw voor de zon verdwenen?

Het college krijgt de handen vrij om in te zetten op de duurdere huizentypen zonder al te lastige vragen over 50/50 verdelingen. Ze mag zich van deze Woonvisie minder druk gaan maken om sociale woningbouw. Komt dat nog ’s goed uit! Vooral met het oog op de plannen voor Nimmer Dor en Riviersteen!

Dus..het motto is: zoveel mogelijk woningen bouwen en het dondert niet of dat vooral in de hogere prijsklassen is. Bij voorkeur niet zelfs. Want een hogere WOZ-waarde garandeert een hogere OZB-opbrengst.

En daar draait het tenslotte om: poen voor de gemeentekas. Het miljoenenverlies door het Infarct van Dieren, de verdubbeling van de bouwkosten voor Bloemershof en de centjes voor het Gazelle-avontuur moeten toch ergens vandaan gehaald worden.

Laten we daar eens een begin mee maken zullen ze in het gemeentehuis gedacht hebben. De woonvisie is daarvoor een prima opstapje.

Klik op onderstaande links voor de volgende afleveringen:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (3)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (4)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (5)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (6)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (7)

Klik op onderstaande link voor het eerste deel:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (1)