Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 11 mei 2009

“Stel een daad! Wordt vrouw in Rhedens raad”

Gisteren plaatste ik het artikeltje Geitenwollensokkenpolitiek over de campagne “Vrouwen in de raad”. Een van de reacties kwam van Marleen Noorland, bestuurslid van de lokale PvdA-afdeling.

Een mooi onderwerp. Daarom breng ik het nog eens onder de aandacht. Misschien willen meer lezers reageren.

Ik herhaal die reacties hier even. Daarna volgt mijn antwoord. Ik heb het raadsvoorstel ook toegevoegd.


--------------------
Anoniem zei...
Beste Theo Kooijmans,
Dank voor de steun aan onze actie! Voorlopig heeft niemand mijn hobby nog betaald...net als u ben ik bestuurslid en is mijn inzet op vrijwillige basis. Wij zoeken scholen op, omdat daar moeders komen (even ingaand op uw (!?))en juist deze moeders zouden we graag willen betrekken bij de gemeentelijke politiek. Bewustwording van het feit dat gemeentelijk politiek heel dicht bij de eigen woonomgeving is.

De kwaliteitsdiscussie draai ik graag om: u stelt steeds de kwaliteit van de huidige gemeenteraad aan de orde...als ik het goed begrijp denkt u daarbij partijoverstijgend. U stelt dus de kwaliteit van de huidige, voor 70 % uit mannen bestaande, gemeenteraad aan de orde. Het heeft niets met mannen of vrouwen te maken, als we het hebben over kwaliteit! Ik geloof dat we het daarover eens zijn.

En ja, ik zit in het bestuur van PvdA! Ik merk dat jullie platform redelijk anti PvdA propaganda weergeeft en ik ben benieuwd waarom. Als ik me de woorden van Joop Zijlstra goed herinner, gaat het jullie om rechtvaardigheid en eerlijkheid: een recht door zee politiek....volgens mij is dat partij overstijgend?

De Arnhemse zusters volg ik niet zo: onze gemeente heeft immers zoveel verschillen met de gemeente Arnhem, dat vergelijk niet mogelijk is.
Nogmaals dank voor uw steun betuiging, hoewel ik nooit in enig glazen plafond heb geloofd: ik ga zelf altijd voor kwaliteit....en daaar heb ik veel voor over,

Groeten van Marleen Noorland

10 mei 2009 16:54
--------
Bob Bouhuijs zei...
In mijn beleving kent deze weblog juist een open karakter en is er geen sprake van een anti-PvdA-platform. Ook andere partijen, zoals GroenLinks en de VVD, worden veelvuldig bekritiseerd door Theo Kooijmans zelf, maar ook in artikelen en discussiebijdragen van anderen. Dit punt van kritiek lijkt me dan ook onterecht.

10 mei 2009 17:22
---------

Onderstaand mijn antwoord:

Beste Marleen Noorland,

1) Ik richt mijn pijlen op de PvdA omdat de PvdA de drijvende kracht achter dit initiatief is. Dat baseer ik op dit berichtje in de Gelderlander. De andere partijen hebben zich later aangesloten.

2) Ik heb het in mijn stukje nergens over kwaliteit of een kwaliteitsverschil tussen vrouwelijke of mannelijke raadsleden.

3) Het artikeltje bevat een aantal suggesties waarmee volgens mij best iets gedaan kan worden. In ieder geval voor de verkiezingen van volgend jaar

4) Het allerbelangrijkste: Waarom moet het geld uit de gemeentelijke schatkist komen?

De PvdA-fractie bestaat uit twee vrouwen en vijf mannen. Op de kandidatenlijst van 2006 prijkten volgens mij zo’n vijf à zes vrouwen. Als het de mannelijke PvdA-raadsleden echt, maar dan ook heel echt ernst is dan zijn er vast wel enkele heren bereid om plaats te maken voor vrouwen. En als het de PvdA echt, heel echt ernst is, dan zie ik op de kandidatenlijst voor volgend jaar bovenaan de lijst dan ook meer vrouwen zodat de volgende PvdA-fractie uit minimaal evenveel vrouwen als mannen bestaat. Goed voorbeeld doet goed volgen nietwaar?

Maar blijkbaar vindt de PvdA dit niet echt belangrijk. Anders was dat ook in 20002 en in 2006 wel geregeld. En als het zo belangrijk is waarom zou je zo’n actie dan niet bekostigen uit de partijkas? En als je het gezamenlijk met andere partijen doet is het een schijntje. De SP doet niet mee maar als alle overige raadsleden ’n kleine honderd euro bijdragen dan ben je d’r ook. En dan komt het niet uit de portemonnee van de burger.

De essentie van mijn betoog is: waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor iets wat binnen de eigen partij niet lukt! Is de PvdA misschien niet aansprekend genoeg voor vrouwen? Want het kan wel! Kijk maar naar GroenLinks en de SP. Bij GroenLinks stonden twee vrouwen bovenaan de kandidatenlijst. En de SP heeft het ook prima geregeld. Daar zitten nu 2 vrouwen en 1 man in de raad.

Ik vind het prima als er meer vrouwen in de raad komen. Maar volgens mij is het de betrokken partijen niet echt ernst. Want anders zaten er op dit moment al meer vrouwen in de raad.

Ja, bestuurswerk is vaak vrijwillig. Heel nuttig en heel nodig. Maar je bent wel bestuurslid van een POLITIEKE PARTIJ. En die zoekt mij een beetje te snel de weg naar de schatkist.

Je leest waarschijnlijk niet zo vaak mijn weblog. In lijn met de opmerkingen van Bob Bouhuijs: ook de voorstellen, gedragingen en opvattingen van andere partijen worden regelmatig onder het vergrootglas gelegd. Ik hou niet bij of iedere partij even vaak aan de beurt komt. Wellicht dat door de dominante positie van de PvdA in het college en de raad jullie iets vaker kop van jut zijn. Troost je. De VVD en VVD-filiaal Gemeentebelangen komen ongetwijfeld nog uitgebreid aan bod.

Je zegt ook iets opmerkelijks. Dat Arnhem (op dit punt?) niet te vergelijken is met Rheden. Waarom niet? Daar ben ik heel erg benieuwd naar.

Even voor de goede orde. Ik ben NIET een van de initiatiefnemers van Politieke Omslag. Ik sympathiseer wel met ze. Openheid, oprechtheid, rechtvaardigheid, recht door zee (zonder zuidwester) zijn allemaal noties die ik onderschrijf. Jij toch ook!?

Bij een aantal raadsleden én bij dit college heb ik daar ernstige twijfels over. Heel veel schone schijn. Gelukkig zijn er ook enkele raadsleden die ik die eigenschappen wel toedicht. Ongeacht of ik het met hun opvattingen eens ben of niet. Als ik het lijstje in mijn hoofd even naga dan zijn daaronder evenveel vrouwen als mannen. Een van die vrouwen is ondertekenaar van het raadsvoorstel. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik daarom met het voorstel moet instemmen.

En je hebt een punt. Als ik aan scholen denk dan associeer ik dat met schoolkinderen en niet direct met moeders van schoolkinderen. Dat zag ik in het raadsvoorstel over het hoofd.

Om het goed te maken ’n mooie slagzin.

“Stel een daad! Wordt vrouw in Rhedens raad”
Overigens : de publiciteit op deze weblog is gratis! Helpt allicht weer een beetje.

Strijdbare, democratisch politiek geëngageerde mensen zijn nodig!
Zowel vrouwen als mannen.

Veel succes!

Meer vrouwen in de raad: Prima!

Maar NIET op kosten van de belastingbetaler.

Vriendelijke groet van Theo Kooijmans

--------
Onderstaand het raadsvoorstel.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.