Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 3 juni 2009

Succesvol symposium Platform Leefmilieu Noordtak

Het symposium dat door het Platform Leefmilieu Noordtak was georganiseerd werd een doorslaand succes. De opkomst overtrof alle verwachtingen. Het doel van het symposium was bewustwording en aandacht voor de ontwikkelingen op en rond de Noordtak, het spoor tussen Elst (GLD) en Oldenzaal. De IJssellijn, het spoor tussen Arnhem en Zutphen, maakt deel uit van deze Noordtak. In het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer en het Basisnet Spoor (spoorgoederenvervoer gevaarlijke stoffen) worden op dit moment plannen ontwikkeld voor een intensiever gebruik van het Nederlandse spoor en ook de IJssellijn zal zijn deel krijgen.

Het Platform Leefmilieu Noordtak is een samenwerkingsverband van een groot aantal belangengroeperingen langs de IJssellijn die opkomen voor het leefmilieu van de omwonenden. Het platform is voortgekomen uit contacten tussen de “Rhedense” spoorgroepen Geen Noordtak Velp, RONA en TAK en Arnhemse belangengroepen rond het spoor.

De doelgroepen van het symposium bestonden uit bestuurders en politici van gemeenten en provincies langs de gehele Noordtak en belangengroeperingen. De ruim 90 aanwezigen werden uitgebreid voorgelicht door de genodigde sprekers. De daaraan gekoppelde discussies maakten wel helder dat er nog heel wat te doen is. De boodschap van het organiserende platform is duidelijk: wij willen meepraten over de plannen vóórdat deze in beton zijn gegoten en wij willen graag dat bewoners, bestuurders en politici samen optrekken om het leefmilieu maximaal te sparen en zo mogelijk te verbeteren.

Betrek de bewoners bij alle plannenmakerij. Bij die bewoners zit een schat aan expertise en ideeën. Gooi dat niet in de prullenmand.

De basis is gelegd. De handreiking van de bewoners naar de overheid en de politiek is gedaan.

De presentaties van het symposium worden een dezer dagen op deze weblog gepubliceerd.

Onderstaand een fotoimpressie van de middag.

Klik op een afbeelding om te vergroten.