Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 6 juni 2009

Smet op integriteit verkiezingsproces

In de Gelderlander van zaterdag 6 juni schrijft hoofdredacteur Kees Pijnappels over de chaotische telprocedure op het stembureau bij het stemlokaal op het Nijmeegse station. “Zo’n beetje iedereen die in de buurt was mocht meetellen. Niet alleen ‘ambtenaren in functie’maar ook doodgewone omstanders, inclusief onze verslaggever. Nou is hij te goeder trouw maar eventuele snode plannen had hij zonder moeite kunnen uitvoeren.”

Dit kan nog wel eens een staartje krijgen want hiermee is de wet overtreden. Omstanders mogen NIET meehelpen met de werkzaamheden van het stembureau en al helemaal niet met het tellen van de stemmen. Juist om te voorkomen dat er gesjoemeld wordt. Als er iemand is die bezwaren tegen deze gang van zaken aantekent dan moeten die stemmen worden overgeteld en als dat niet meer mogelijk is dan kan de Nijmeegse verkiezingsuitslag wel eens geheel of gedeeltelijk ongeldig worden verklaard.

Afgelopen donderdag was ik zelf lid van een stembureau. Dat het tellen van de stembiljetten een inspannend en langdurig karwei is weet ik dus uit ondervinding. Dat neemt niet weg dat er nauwkeurig en nauwgezet met die telling moet worden omgegaan en het is geen excuus om daarvoor dan maar de hulp van toevallige omstanders in te roepen. De juistheid van de verkiezingsuitslag en het correct verlopen van het democratische proces dient boven elke twijfel verheven te zijn.

De verslaggever van de Gelderlander was toevallig aanwezig in dit stemlokaal. Dat doet mij vermoeden dat ook op andere stembureaus dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Nu ontstaat terecht het idee dat er gesjoemeld kan worden. Het zou mij niet verbazen als dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Extra waarborgen voor het correct verlopen van het verkiezingsproces zijn bij volgende verkiezingen dan ook geen overbodige luxe.

De voorzitter en de andere leden van het betreffende Nijmeegse stembureau hebben met hun dubieuze handelswijze een ferme tik op hun vingers verdiend. Zij hebben het vertrouwen in de democratie geschaad.

Rechtse directe van de PVV en liberale heupworp van D66

Van ’s morgens 7 uur tot na 11 uur ’s avonds is ’n lange ruk op een stembureau. We waren met z’n vijven en zolang de stembussen open zijn (tussen 7:30 en 21:00 uur) is een bureaubezetting van drie mensen nodig. Dus af en toe was er ruimte voor ’n pauze. Ik heb me voornamelijk beziggehouden met het paraferen en turven van de stempassen en het controleren van een juiste gang van zaken rond de stemhokjes en de stembus.

Daarna kwam nog het zwaarste deel, het tellen van de stempassen, volmachten, ingenomen stempassen, de stembiljettten en de stemmen per partij cq kandidaten. ’n Nauwkeurig karwei want alles moet kloppen. Inspannend werk in een inmiddels tot tropische temperaturen verwarmd stemlokaal. Alles cijfers en tellingen moeten op elkaar aansluiten en we zijn er met z’n vijven ’n dikke anderhalf uur druk mee geweest. Vooral het controleren, uitzoeken en tellen van de stemmen kostte veel tijd. Eerst werd de stembus geleegd en alle stembiljetten uitgevouwd en gecontroleerd op ongeldige en blanco stemmen . Vervolgens werden de stemmen per lijst gesorteerd (we hadden op de vloer voor iedere lijst een cijfer geplakt).

Daarna werden de stemmen per lijst geteld. Vervolgens werden alle stemmen voor kandidaat nummer 1 (het overgrote deel van de stemmen) geteld en apart de voorkeurstemmen op kandidaten op een lagere plaats op de lijst waarbij een en ander nog eens werd gecontroleerd. Uiteindelijk klopte alles, konden we inpakken en alles afleveren op het gemeentehuis waar nog enkele controles (proces-verbaal, materialen) werden uitgevoerd. Met stemcomputers ging het toch ’n stuk eenvoudiger, makkelijker en sneller, minder inspannend. Die twee uur telgymnastiek was natuurlijk wel weer beter voor de conditie.

En we hebben best plezier gehad, stembureauhumor noemde ik ‘t. Vooral op de stillere momenten. ’n Plezierig team.

Wat me opviel was dat de kiezers goed voorbereid hun stem kwamen uitbrengen. Het was de eerste keer dat legitimatie verplicht was. We hebben maar enkele mensen moeten weigeren omdat ze zich niet konden legitimeren of die we om andere redenen moesten afwijzen.

Ik had stellig de indruk dat het wel meeviel met het aantal mensen dat kwam stemmen. Achteraf gezien viel de totale opkomst toch tegen. Die lag enkele procenten lager dan bij de vorige euroverkiezingen. Eigenlijk heb ik weinig begrip voor mensen die zich er vanaf maken met “ze doen maar” of “het interesseert me niet”. Of je nu voor of tegen “Europa”bent, Europa heeft veel invloed op Nederland en de Nederlandse burgers en dat wordt alleen maar meer.

Onderstaand de (voorlopige) verkiezingsuitslag van de euro-verkiezingen in Rheden.
Klik op de afbeelding om te vergroten (bron: website gem. Rheden)


Het succes van de PVV en het verlies van het CDA en de PvdA had ik wel verwacht. Opmerkelijk, In Rotterdam en Den Haag is de PVV zelfs de grootste partij.

De ijzersterke revival van D66 had ik lager geschat. ’n Prima resultaat voor D66 en ’n felicitatie waard. Als het om gemeenteraadsverkiezingen zou gaan dan komt D66 nĂ¡ het CDA, de PvdA en de PVV (als die zou meedoen) op de vierde plaats, zelfs voor de VVD. D66 zou goed zijn voor 3 en mogelijk zelfs 4 raadszetels. De verschillen tussen de partijen zijn ook niet zo groot.

In diverse soms zeer grote plaatsen zoals bijv. Amsterdam, Utrecht en Arnhem zou D66 zelfs de grootste partij worden. Ziet er goed uit voor de Democraten.

Dat worden, zoals het er nu naar uitziet, volgend jaar interessante raadsverkiezingen. Eens kijken wat de PvdA, het CDA en de VVD hier het komende jaar tegenover gaan stellen.