Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 25 juni 2009

Open brief inzake Outdoor Gelderland c.a.


De brief van Jooop Zijlstra over Outdoor Gelderland leidt tot discussie tussen Frans van Elk en Jooop Zijlstra. Om deze discussie onder de aandacht te brengen is het bericht tijdelijk verplaatst van 10 juni naar (vandaag) 25 juni. De reacties van beide heren vindt u onderaan de brief.
----------
Door: Joop Zijlstra

Geacht College,

Graag leggen wij u een viertal met elkaar samenhangende kwesties voor.

1. Wij verzoeken u ons te informeren over het bedrag aan subsidie dat van gemeentewege in 2009 tot nu toe is besteed aan Outdoor Gelderland, inclusief het bedrag aan indirecte personele kosten en kosten aan reclame zowel die in de Rhedenaar als via borden o.m. in Ellecom en De Steeg. (Wij gaan uit van uw vergunning voor het oprichten van reclameborden. U wilt dat wel bevestigen.)

Ter toelichting gelde het volgende.
Het Comité heeft geen bezwaar tegen de manifestatie Outdoor Gelderland. We zetten wel vraagtekens bij het zich immer uitdijende evenement, temeer omdat het plaatsvindt in een kwetsbaar gebied in onze gemeente. Na de tournooidagen is geruime tijd nodig voor herstel van de terreinen.
Met het oog daarop hebben wij moeite met het ‘hoofdsponsorschap’ van de gemeente. U staat zelfs her en der bekend als mede-organisator.
Hoe staat het dan met de toezichthoudende functie van de gemeente, bijvoorbeeld in verband met genoemde gebiedskwetsbaarheid?
Op zich hebben wij geen boodschap aan de activiteiten van het kasteel Middachten. Juist als andere individuen of particuliere instanties kan de kasteelheer doen wat hij wil, uiteraard binnen de door de overheid gestelde grenzen. Ons gaat het om de positie van de (gemeentelijke) overheid, los van individuen of instellingen.

2. Outdoor Gelderland trekt meest niet onbemiddeld publiek. Uw subsidie ondersteunt dus welgestelden.
Om een vergelijking te kunnen maken vernemen wij graag van u hoeveel gemeenschapsgeld direct van overheidswege in heel 2008 beschikbaar is gesteld voor onbemiddelde mensen, met name en in het bijzonder voor de minima in hun behoeftigheid. Om hoeveel geld gaat het, dat wil zeggen hoeveel geld is rechtstreeks uit de gemeentekas uitgegeven met als doel ondersteuning van minima, afgezet tegen de geldtoedeling aan ‘outdoor’.

3. U hebt zich als mede-organisator opgeworpen.
Bent u dan nog in staat tot evenwichtige belangenbehartiging en objectieve beoordeling? Bepaalt u het beleid van kasteel Middachten alleen inzake ‘outdoor’, of bent u ook bij het beleid betrokken in het algemeen wat betreft zijn functionaliteit?
Hoe beoordeelt u tegen de achtergrond van de onwenselijke ‘verpaarding’ van ons gemeentelijke gebied, de verpaarding door Middachten van het terrein aan weerszijden van de Midachterallee? Op zich hebben wij moeite met beide soorten verpaarding, maar onze tegenzin dat het terrein door toedoen van het kasteel verpaardt wordt nog groter, nu de gemeentelijke overheid zich ook actief bezighoudt met de activiteiten. U zou er in onze ogen goed aan doen evenwichtig te zijn c.q. eenzijdigheid voor te zijn.
Nog niet lang geleden heeft de ecoboerderij van de kant van Middachten gedaan gekregen, met gevolg dat geen als bijzonder ervaren diensten meer konden worden verleend aan de burgerij: het beschikbaarstellen van gewilde ecologisch verbouwde landbouwproducten.
Het gaat om evenwicht: wenselijke dienstverlening aan gewone burgers en het houden van paarden ten bate van enkel gegoede burgers.
Eenzelfde soort verschijnsel deed zich enkele jaren voor bij Hof te Dieren, in eigendom van de Stichting Twickel te Delden. Een eco-groentenbedrijf moest wijken voor een op te zetten wijngaard.
De eerste eco-onderneming hield op te bestaan, de andere heeft de wijk genomen buiten de gemeentegrenzen, op afstand van de gewone mensen.
Heeft uw optreden niet iets van onevenwichtig besturen?

4. In het weekend hebben wij zoals vaak een wandeling gemaakt over het terrein van het kasteel Middachten, althans dat waren wij van plan.
We stootten vrijdagavond op hekken en dienden als toegangsbewijs een prijzige dagkaart bewijs te kopen. Wij menen als inwoners van de Rheden, gezien subsidiëring door de gemeente van activiteiten van Middachten, gevrijwaard te zijn van kosten om het kasteelterrein te kunnen betreden.
Uiteraard is deelname aan ‘outdoor’ van de ‘minima’ vanuit hun positie onmogelijk. Zij zouden enkel maar vanaf de straat kunnen toekijken.
Hoe staat het met uw functie van hoeder van de zwaksten?

Op deze vier kwesties ontvangen wij graag uw reactie.
Wij doen ons verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Wij wachten af, in hoogachting en met een vriendelijke groet.

Drs J.A. Zijlstra,
secretaris van Het Comité

Het Comité
p/a Kastanjelaan 9
6955 AM Ellecom.

Gemeenteraadsverkiezingen (1)

De raadsverkiezingen van maart 2010 werpen hun schaduwen vooruit. De VVD gaat ijsjes uitdelen en Gemeentebelangen heeft bij het Gelders Landschap beslag weten te leggen op 45 toegangskaarten voor rondleidingen in Biljoen die ze uitdeelt aan belangstellenden.

De VVD en de PvdA zijn ook ’n advertentiecampagne gestart. De VVD pakt uit met advertenties voor de werving van raadsleden (jawel: m/v) én met een kort puntenprogram en de PvdA laat in een advertentie zien dat ze u serieus neemt want ze wil weten waar u aandacht voor vraagt.

De advertenties van de VVD en de PvdA zijn typerend voor de aanpak van de partijen. Waar de VVD alvast duidelijkheid geeft via een lijstje actiepunten daar hult de PvdA zich in mist. Er is op zich niks mis met de vraag waar de burger aandacht voor wil maar het is niet het juiste moment. De VVD heeft een aantal vragen die in de afgelopen jaren aan de orde zijn gekomen al beantwoord. Moet de PvdA daar nog mee beginnen?

De PvdA bedoelt het best goed hoor maar neem bijvoorbeeld de leefbaarheid langs het spoor. Daar is de VVD duidelijk over en ze zet zich daar actief en vooral zichtbaar voor in. Ik weet dat de PvdA ook vindt dat de leefbaarheid rond het spoor aandacht behoeft maar daar is in de publiciteit niks van te merken. Wat heeft de PvdA nou werkelijk aan het spoor gedaan? Laat dat weten aan het kiezersvolk en draag dat uit!

En wat moet ik met de kreet “3 over rood”? “10 over rood” zou ik nog kunnen plaatsen, maar 3? Weet u ‘t? Dan hoor ik het graag. Dan kunnen we weer een flard nevel rond de PvdA wegnemen.

Klik op 'n afbeelding om te vergroten.


Kom op PvdA. Weg met die vaagheid! Laat eens iets concreets zien.