Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 30 juni 2009

We hebben geleerd van onze fouten

Door: Adriaan Dolk

In het dorp Dieren komt er ruimte voor een nieuw centrum door ondertunneling van weg en spoor; geen doorsnijding meer van het dorp. De Burg. de Bruinstraat is tijdelijk. Een oude belofte van de politiek zou na 50 jaar worden ingelost: Dat was de boodschap van onze coalitiepartijen in de zomer van 2001.

Vervolgens een bezuiniging uit Den Haag; de acht-min variant doet z’n intrede, geen sprake van samenvoeging van dorpshelften. Onze bestuurders zijn gebiologeerd door de toegezegde gelden uit Den Haag en willen persé die acht-min variant door laten gaan. Inloopavonden, klankbordgroepen en bouwstenensessies moeten de inwoners van Dieren overtuigen dat zij nog invloed kunnen uitoefenen.

De conclusie in het Lysias rapport is dat de acht-min variant van het begin af aan in beton was gegoten. Van het begin af aan was alles muurvast gespijkerd in de acht-min variant, geen bewegen meer aan. Een paar jaar achtereen werden de inwoners van Dieren een rad voor ogen gedraaid door hun eigen gemeentebestuur.

Ik mag aannemen dat toen de raad en het college (april 2008) nederig het hoofd boog en toegaven dat zij fouten hadden gemaakt waarvan zij hadden geleerd, dat zij een helder beeld hadden waarover zij spraken.

De inwoners van Dieren werden in het najaar van 2007 stomverbaasd geconfronteerd met de onwaarschijnlijk snelle draai in het heilig geloof van onze bestuurders in de acht-min variant na de rapportage van het Atelier Verdaas.. “Die snede, middenin het dorp moet er uit” zei de PvdA, zonder blikken of blozen en als mosterd na de maaltijd. Want als er één partij was die zich als onwrikbaar voorstander manifesteerde van de spoorbak onder aanvoering van haar communicatief zo vaardige wethouder dan was dat de PvdA. Overigens door de overige coalitiepartijen en Gemeentebelangen als trouwe hondjes achterna gelopen. Geen van deze partijen had tijdens het acht-min traject het inzicht, de lef, de vonk om zich publiekelijk af te vragen waar ze mee bezig waren. Nee het project moest tegen heug en meug van de inwoners van Dieren worden doorgedrukt. En die inwoners met hun belangenverenigingen? Wel, die houd je toch twee jaar lang zoet met allerlei smoezen en rituele dansjes.

En is er sindsdien wat veranderd? Triomf, triomf, de 53 miljoen is nu echt toegezegd. En nu? De Provincie houdt - wijs geworden - de regie bij zichzelf en heeft duidelijk laten weten alleen variant 3a van de Traverse uit te voeren voorzover de middelen toereikend zijn. En dat die middelen niet toereikend zijn, werd ons ook al medegedeeld.

Voor de gemeente komt dat wel goed uit. Sorry, Tafel van Tien, sorry inwoners van Dieren, we zouden wel willen, maar we kunnen niet. Zwarte Piet woont bij de Provincie.

Waar ging het mis? Tunnelvisie? Geen antennes bij de bestuurders wat er leeft onder de bevolking? Zelfbevestiging - kijk ons eens krachtig besturen? Of toch een Pavlov reactie op de toegezegde miljoenen? Van alles een beetje en van het laatste het meest.

We hebben geleerd van onze fouten. Na de raadsvergadering waarin deze boodschap naar de bevolking werd uitgedragen heb ik er geen raadslid, laat staan een wethouder meer over gehoord. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ben ik eigenlijk reuze benieuwd hoe de partijen zelf over die fouten denken. Geef nu eens in de komende verkiezingscampagne aan wat er naar eigen visie in de eigen gelederen dan precies mis is gegaan. En ook natuurlijk wat er na de verkiezingen rigoreus anders zal worden aangepakt. Want volgens eigen zeggen is er geleerd. En graag concreet worden en niet blijven steken in algemeenheden. Dat zou de met de mond beleden duidelijkheid in de politiek een grote dienst bewijzen. Grijp nu je kans.

Adriaan Dolk, Dieren