Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 5 juli 2009

K13

Kunsthuis K13 haalt alles uit de kast om aan te tonen dat zij recht heeft op subsidie.

Ik heb persoonlijk niks met K13 en heb ook nog nooit een voorstelling of een tentoonstelling in het kunsthuis bezocht. Maar dat is niet de maat der dingen en het wil niet zeggen dat ik voorstander van het stopzetten van de subsidie ben. Het is al jaren geleden dat ik in het Rhedense zwembad ben geweest maar dat betekent nog niet dat ik vind dat het openluchtbad maar moet worden gesloten.

K13 krijgt massaal steun uit de regio en zelfs uit het hele land waaronder een groot aantal prominenten uit de culturele wereld. Op de website k13moetblijven stromen de steunbetuigingen binnen.

Ik heb gisteren het aantal reacties geturfd. Van de 595 reacties waren er 385 (= 65%) afkomstig van mensen die NIET in de gemeente Rheden wonen tegenover 109 (= 18%) “Rhedense” reacties. Bij 101 (=17%) reacties was geen woonplaats vermeld. Ik trof 2 à 3 reacties aan van mensen die het eens waren met het dichtdraaien van de subsidiekraan.


In de verhouding Rheden/Niet-Rheden ligt schijnbaar de zwakke plek van het kunsthuis. Ik zeg schijnbaar want de steun (meer dan 100 adhesiebetuigingen op de website) vanuit de gemeente Rheden voor K13 is indrukwekkend. De (boven)regionale aantrekkingskracht van K13 kan en mag geen argument zijn om de subsidiekraan dicht te draaien. Het versterkt de uitstraling van Velp en de naamsbekendheid van de gemeente. Dat zou juist een stimulans moeten zijn het kunsthuis met kracht te blijven ondersteunen. In het gemeentehuis maakt men zich voortdurend druk om het “op de kaart zetten van Rheden”. Ja, de gemeente Rheden moet beter gepromoot worden. Nu heb je een bruikbaar instrument en dan ga je zulke streken uithalen.

Bovendien zijn er wel meer voorzieningen met een de gemeentegrenzen overstijgende functie. Een van de argumenten voor de bouw van een nieuw overdekt zwembad in Velp is juist de nabijheid van het dichtbevolkte Presikhaaf in Arnhem. Daar is toch ook niks mis mee? Dan kan niet hetzelfde argument gebruikt worden om juist een andere instelling te kortwieken.

Het “elitaire” deel van de bevolking heeft net zo goed als iedereen recht op de goede zorgen van de gemeente. En dat zijn niet alleen de kiezers van GroenLinks, de PvdA of D66 maar ook van de VVD, de partij van cultuurwethouder Elsenaar.

De afwezigheid van de Alliantie in de discussie wijst op angst. De verdeel en heers politiek van de gemeente zorgt ervoor dat die zich nu muisstil houdt. De Alliantie is kennelijk bang voor haar eigen hachje als ze zich met de zaak bemoeit want dan zou de eigen subsidie wel eens in gevaar kunnen komen. Saillant detail. K13 is gevestigd aan de Kastanjelaan 13 in Velp. Volgens de website van de Alliantie is dat ook het kantooradres van de Alliantie. Wel een beetje laf om je branche- én huisgenoten zo te laten vallen! Het is ook onverstandig als je je zo tegen elkaar laat uitspelen. Dat keert zich op een gegeven moment ook te jezelf. Samen sta je veel sterker.

In 2006 schreef ik in het verkiezingsprogramma van Leefbaar Rheden dat jeugd en senioren extra aandacht dienden te krijgen van stichtingen als de Alliantie en Kunsthuis 13. Deze instanties zouden laagdrempeliger moeten gaan werken. "Vooral het betrekken van de bewoners van de volkswijken bij beeldende kunst en theater dient bevorderd te worden. Optredens, uitvoeringen en exposities in buurt- en verzorgingscentra kunnen deze betrokkenheid vergroten. Jongeren én ouderen kunnen eveneens meer betrokken worden door ze gericht voor evenementen uit te nodigen."

Onder de huidige directie wordt daar aan gewerkt. Kinderen, scholieren en studenten worden gestimuleerd deel te nemen aan de activiteiten van het kunsthuis. Ik zou graag zien dat dat wordt uitgebreid naar andere groepen in de maatschappij. Maar daar is natuurlijk wel geld voor nodig.

Ik begrijp best dat in tijden van economische neergang de broekriem moet worden aangehaald en dat de verdeling van schaarse gelden niet eenvoduig is maar kan dat niet op een creatievere manier? Benader actief het bedrijfsleven en besteed aandacht aan K13 in promotieacties voor de gemeente. Zoek samen met K13 naar steun bij omringende gemeenten, de Stadsregio en de provincie.

Zoek samen naar een vorm waardoor K13 zichzelf beter kan bedruipen. Wel een haalbare vorm. Clemens Cornielje, de Commissaris van de Koningin in Gelderland én Petra van Wingerden, de burgemeester van Rheden (!) zitten beide in het Comité van Aanbeveling van K13. Laat dat geen loze functie zijn.

En nog wat…De gemeente heeft de afgelopen jaren met grote achteloosheid meer dan genoeg geld verspild aan projecten in de fysieke infrastructuur. Laat de “zachte” infrastructuur daar niet voor opdraaien!

Ook K13 draagt bij aan de leefbaarheid. En die leefbaarheid mag niet verder verschralen.

Gemeenteraadsverkiezingen (3)

Niet alleen de PvdA maar ook de SP verliest terrein. Na het hoogtepunt in 2006 is de SP langzaam maar zeker weggezakt. De aanhang van de SP was vooral in de volkswijken te vinden waar de onvrede over verloedering, immigratie en integratie het grootst is. Maar die aanhang heeft een nog aantrekkelijker uitlaatklep gevonden bij de PVV. De SP-stemmers stappen dan ook massaal over naar de PVV die er nog een schepje aantrekkingskracht bovenop doet door een aantal linkse standpunten over ontslagrecht, de AOW en de zorg over te nemen.

De snelle groei van de SP heeft bovendien voor problemen gezorgd. Pogingen van SP-ers om te zich te ontworstelen aan de kadaverdiscipline zorgden voor veel ophef.

De verandering van politiek leiderschap heeft de partij ook geen goed gedaan. Jan Marijnissen had ontegenzeggelijk charisma maar Agnes Kant kan Jan maar niet doen vergeten. Kant is te verbeten en te overtuigd van haar eigen gelijk om veel sympathie bij de bevolking te kweken. Bovendien is het de vraag of ze ook echt de kans krijgt. Jan is op de achtergrond nog altijd aanwezig en het lijkt erop of partijgenoten zoals Harry van Bommel in de coulissen staan te trappelen om het stokje van Kant over te nemen.

De SP komt lokaal ook niet echt overtuigend uit de verf. Ze voert zo’n beetje in haar eentje oppositie in deze raad en dat is geen makkelijke opgave maar er zit weinig creativiteit in. Het is allemaal zo sosjalisties. Van mij mogen de kaders wel eens met iets nieuws komen, wat hoger van de toren blazen, zich meer in de publiciteit laten zien. Wel graag met originele acties en wat humor! Laat die oubollige tomaten thuis. Kook er maar soep van.

Wat ik de Rhedense SP echt kwalijk neem is haar opportunistische gedrag in project Hart van Dieren. Voorafgaande aan de raadsverkiezingen van 2006 was ze mordicus tegen de toenmalige plannen. Ze profileerde zich daar scherp op. Maar in de periode dat ze in het college zat was daar niets meer van te merken. Er werd met geen woord over Hart van Dieren gerept en de SP liet zich meevoeren op het pad dat door de PvdA was uitgestippeld. Je reinste kiezersbedrog. Zodra de SP uit het college was gewerkt werd de draad weer opgepakt en was de kritiek niet van de lucht. Volstrekt ongeloofwaardig. Voor mij een belangrijke reden om me weer actief met de politiek te gaan bemoeien.

De SP heeft echter een belangrijk voordeel ten opzichte van andere partijen. En dat is het kapitaal dat de partij tot zijn beschikking heeft. In de campagne voor de volgende raadsverkiezingen zal dat geld volop worden ingezet.

Maar of dat voldoende zal zijn?