Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 9 juli 2009

De lezer schrijft

Goedemiddag Theo,

Heb de berichten van de PvdA en de SP ook gelezen,waarvoor dank.
Als Agnes Kant tijdens een Vragenuur in de Tweede Kamer zo blijft schreeuwen,zullen er nog maar weinig mensen haar serieus nemen. Ze komt over als iemand die een ander de les wil lezen hoe ze met de mensen om moeten gaan,maar zoals zij met haar collega´s omgaat,mag ook wel iets netter.

Natuurlijk moet je in de Kamer scherp zijn, maar de manier waarop? Dat zijn er maar weinig. Zelf luister ik veel naar het Vragenuur,maar erger me aan velen die niet eens naar hun collega's luisteren. Guusje Terhorst (Binnenlandse Zaken) heeft heel vaak jeuk op haar hoofd. Gerdi Verbeet kijkt dan of ze wil zeggen, gaat het wel? Maar ook zijn er bij waar je ECHT niet naar kunt luisteren, wat een gehakketak. Dan zet ik wel even het geluid af.

Maar ook in onze Gemeenteraad kunnen ze er wat van. Inderdaad gaat van de SP ook weinig uit. De SP stipt af en toe de IJSSELLIJN wel aan, maar antwoordt hierop?

Maar van de Voorzitster vraag ik me soms ook weleens af: Hebben jullie het huiswerk wel gemaakt?

Zelf krijg ik wel de Raadsvergaderingstukken met af en toe een aanvulling.
Maar het duurt eeuwen voor een Besluit op papier ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

JAMMER!!!!!!!!

Naam en adres bij redactie bekend

IJsjes en Biljoen

Door: Joop Zijlstra

Twee berichten in de afgelopen weken. ‘VVD deelt ijsjes uit in Velp’ en ‘Gemeentebelangen biedt rondleidingen aan in kasteel Biljoen’.

Eigenaardig. Ik ben vast niet de enige die bij lezing van deze berichten denkt: ‘partijen, hou op, bepaal je liever tot je eigen taak.’

Het is de taak van politieke partijen om het college van b. & w. te controleren. De raadsvergaderingen vertonen dat beeld niet. Die hebben meer weg van een gezelschapsspelletje. De eigen taak ‘controle’ schiet er te vaak bij in.

Gewoon even twee voorbeelden.

1. Op het einde van de gemeenteraadsvergadering van 16 januari 2007 (!) verklaart de burgemeester het college van b. & w. demissionair. Zij sluit daarop (en daarom?) de vergadering. Het gaat er mij nu niet om dat het amendement van het CDA niet meer kon worden behandeld (al had dat wellicht geleid tot een eerder afblazen van het plan Hart van Dieren). Het gaat er mij ook niet om of zij de verklaring kon afleggen of niet. Het gaat mij erom dat in de notulen van die gemeenteraadsvergadering vermeld staat dat het PvdA-er Canters was die de verklaring zou hebben afgelegd. Het was een cruciale verklaring. Iedereen in de stampvolle zaal heeft het gehoord uit de mond van de burgemeester: ‘b.& w. demissionair, maar blijft op de winkel passen’. Waarom dan deze verschrijving? Blijkbaar is de fout in de notulen aan geen enkele fractie in de raad opgevallen, ook niet aan Gemeentebelangen of aan de VVD. Die laatste was ijsjes uitdelen. De notulen zijn nooit bijgesteld. Moest de burgemeester er goed vanaf komen?

2. Bij de sollicitatieprocedure van de gemeentesecretaris heeft de burgemeester zich niet verschoond van deelname aan de sollicitatiecommissie. Het is vaste regel dat dat gebeurt als betrokkene een sollicitant goed kent en nauwe betrekkingen met hem onderhoudt. Die sollicitant is benoemd. Wat was de rol van de burgemeester? De situatie is aan de politieke partijen vast niet onbekend. Toch heeft bij mijn weten geen enkele partij een controlerende vraag gesteld, laat staan een motie ingediend. Taak van de raad is controle? Laat me niet lachen. De VVD deelt ijsjes uit en Gemeentebelangen organiseert rondleidingen op Biljoen. De politieke partijen laten het college met hun voorzitter rustigjes aanmodderen.

Enfin, geen wonder dat D66 bij de Europese verkiezingen in de gemeente Rheden zo succesvol was. Het is te hopen dat D66 dat straks ook bij de raadsverkiezingen gaat doen: hoge ogen gooien. Stel je eens voor, we krijgen dan een open en heldere politiek in de gemeente Rheden!

Joop Zijlstra, Ellecom,