Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 15 juli 2009

Drie berichten

Door: A.J. v.d. Sluijs

Een goed bericht in de Gelderlander van 9/7. De volksvertegenwoordigers van de provincie zien de nood in de regio en vragen om een verkeersoplossing nabij Laag-Soeren. Nog wel afwachten of gedeputeerde mevrouw van Haaren de Staten serieus neemt. Zo nee, ook nog afwachten of de Staten de gedeputeerde naar huis stuurt. Of er geen geld voorhanden is (Nuon!) is de vraag: daar gaan de volksvertegenwoordigers over!

Een slecht bericht van 9/7. VVD en Groen Links houden hun verzoek om een onderzoek naar een groener RiverStone aan tot september.

De partijen bevinden zich tussen hamer en aambeeld. Enerzijds zijn er vele inwoners die over RiverStone zeggen: ‘geef het terug aan de natuur.’ Anderzijds hebben de ‘volksvertegenwoordigers’ B.& W. te snel gevolgd en het plan niet al te voren doordacht. Erfenis van Wilschut. Die heeft zo’n diep spoor getrokken dat het schijnt dat niemand er meer uit kan klimmen. Je zou ook zeggen, als de partijen die het college vormen een verzoek intrekken, dan kunnen oppositiepartijen zo’n verzoek toch overnemen? Helaas bestaat er geen echte oppositie in de gemeente Rheden.

Een tweede slecht bericht, nu in de krant van 11/7, gaat over het burgerinitiatief van overkapping van de A12. Men krijgt van de raad ook het deksel op de neus.
Eveneens op voorstel van B.& W.? ‘Wachten op andere gemeenten’ is de boodschap. (Tot je een ons weegt?) Ook hier geldt: partijen zijn geen vertegenwoordigers van het volk. Wat is er toch simpeler om het College met kracht opdracht te geven handelend op te treden en B.& W. tenminste contact op te doen nemen met die andere gemeenten?

Ik heb lange tijd gedacht dat ‘de politiek’ onbegrijpelijk is. Daar ben ik van terug. Ik weet het langzamerhand wel: volksvertegenwoordigers zijn niet actief, ze zijn onwetend en durven niet. Ze zitten gevangen in het systeem. Niet actief en bang. Zo kun je inderdaad niet functioneren in het circuit van zogenaamd machtige enkelingen en hun ambtenarij. De inwoners hebben daarvan de gevolgen maar te dragen.

Die oude ‘cultuur’ wordt niet een twee drie veranderd. Je moet de noodzaak ervan zien, de mogelijkheden nagaan en je er voor inzetten. Misschien D66? Ik ben benieuwd of ik nog iets verneem.

A.J. v.d. Sluijs, Ellecom, 12/07 2009