Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 21 juli 2009

Van het ene praatstuk naar het volgende

Door: Adriaan Dolk

De inwoners van Dieren mogen zich gelukkig prijzen; het college bechikt weer over een praatstuk met de naam: Rheden & Dieren > toekomst van het beeld > beeld van de toekomst.

Een extern bureau heeft op verzoek van de gemeente een concept documentatie samengesteld om de structuurvisie (jan 2006) ‘een droom om in te wonen’ te actualiseren en specifieker te maken per dorp. Het concept is toegespitst op de dorpen Rheden en Dieren. Het bureau is gevraagd: “daartoe creatieve labs te organiseren ten behoeve van het traject van beeldvorming: te beginnen met betrokken ambtenaren, en vervolgens met een rol voor geledingen van burgers van de dorpen.”

Het kan niet anders, u wordt al enthousiast; maar er komt nog meer. Er zijn inmiddels twee creatieve labs met betrokken ambtenaren achter de rug. “Per kern is het gezamenlijk maatschappelijk profiel zoveel mogelijk bepaald en in plenair overleg in relatie gebracht met het eerder geschetste toekomstbeeld.“ In de creatieve labs met de betrokken ambtenaren werd in een vijftal gespreksrondes toegewerkt naar een toekomstbeeld voor Rheden en Dieren. Elke gespreksronde verliep volgens een bepaalde methodiek en in de “toekomstronde” was gekozen voor: “Denkend aan zijn/haar kleindochter die in 2030 een der dorpen bezoekt, hebben de deelnemers individueel een stripverhaal gemaakt van één van beide dorpen.”

Toch aardig dat we op deze wijze te weten komen waar onze overbezette ambtenaren mee worden opgezadeld.

De conclusies liegen er ook niet om. “de labs met ambtenaren hebben geresulteerd in toekomstbeelden voor de dorpen, die deels aansluiten bij de structuurvisie uit 2006; daarnaast zijn echter diverse nieuwe ideeen naar voren gekomen voor de gewenste ontwikkeling van de dorpen.” En ook: “wat de ruimtelijke ontwikkeling betreft, ligt er een goede basis voor de te organiseren labs met vertegenwoordigers uit de burgerij; op enkele thema’s is evenwel sprake van te weinig inhoud en reflectie; het verdient aanbeveling, de dorpsvisies op deze thema’s aan te scherpen. ” Waarna tenslotte: “ook voor de prioriteitsstelling van projecten geldt, dat een sterke argumentatie van de maatschappelijke thema’s noodzakelijk is.”

Dat is nogal opzienbarend, zou ik zeggen. Voor altijd is dat nu klip en klaar vastgelegd en snijdt hout in ferme taal. Overigens is er, zo te lezen, nog werk genoeg aan de winkel voor het externe bureau.

Hoeveel dit allemaal gekost heeft is mij niet bekend, maar dit hele verhaal komt na de vacantie als een collegevoorstel in de raad met het verzoek een aanvullend budget van € 15000 beschikbaar te stellen.

Want: (1) Het overleg over bovengenoemde thema’s moet met de betrokken ambtenaren worden afgerond. (2) Voor beide dorpen moeten in het kader van het toekomstbeeld door de betrokken ambtenaren concrete projecten worden benoemd. (3) De vorm en inhoud van de labs met geledingen uit de burgerij van de dorpen moet door de betrokken ambtenaren worden vastgesteld, evenals (4) de terugkoppeling naar zichzelf en de politiek. Vooral die terugkoppeling is belangrijk; stel je voor dat er uit de burgerij ideëen komen die niet stroken met wat de betrokken ambtenaren hebben bedacht. Tegen elke prijs moet dat de kop worden ingedrukt .

Op mijn beurt doet deze vertoning me sterk denken aan de dorpsvisie voor Dieren, vergezeld van een communicatieplan, die wethouder Kock begin 2008 het licht deed zien op advies van “het atelier Verdaas”. Ook dat gebeurde zonder raadpleging van de bevolking. Ooit nog van gehoord?

Op mijn beurt - want de voorzitter van de belangenvereniging SSD constateerde in een ingezonden brief in april 2008 dat de wijze waarop de dorpsvisie van wethouder Kock tot stand was gekomen hem sterk deed denken aan een gemeentelijk plan d.d. 5 september 2005. Ook in dat stuk werden allerlei plannen uit de doeken gedaan zonder dat de bevolking was geraadpleegd.

De gemeente is, voorzover voor mij nu na te gaan, al sinds 2005 op deze wijze bezig en volgt unverfroren dezelfde heilloze aanpak. Er verandert totaal niets ondanks dat college en raad van hun fouten hebben geleerd. Tenminste dat zeiden ze in een raadsvergadering begin 2008 en het stond toen - tot overmaat van ramp - ook nog in de krant.

Bovendien het veelgenoemde overleg met de burgerij heeft op geen enkele wijze plaats in Dieren. Niet over het plan 2005 en niet over de dorpsvisie van wethouder Kock in 2008. Het inhoudelijk overleg met de Tafel van Tien is na de vergadering van 18 juni 2008, waarin een zogenaamde unanimiteit werd bereikt over de Traverse, een farce en van nul en gener waarde.

En wat te denken van hetgeen de gemeentelijke website over dit onderwerp weet te melden: “Naast Rheden heeft ook Dieren prioriteit. Echter, de situatie is daar anders. In Dieren lopen al verschillende projecten en ontwikkelingen, waarbij belanghebbenden meepraten. In de toekomst komt er een structuurvisie voor Dieren.“ Wie schrijft die zoetsappige onzin in hemelsnaam op en onder wiens verantwoording worden zulke teksten eigenlijk op de website toegelaten?

Van het ene praatstuk naar het volgende en er verandert geen ene donder.

Adriaan Dolk, Dieren