Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 9 augustus 2009

Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii

’n Paar maanden geleden stond er een artikel in de Gelderlander over Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii die al in het begin van 20e eeuw kleurenfoto’s maakte. Mooie intrigerende beelden. Voor zover ik kan nagaan zijn ze vrij publiceerbaar. De foto's zijn afkomstig uit de digitale tentoonstelling The Empire that was Russia van het Amerikaanse Library of Congress.

In opdracht van de tsaar trok Prokudin-Gorskii door het Russische rijk en legde het Rusland van vóór de revolutie vast in kleur. Hoe hij dat voor elkaar kreeg kunt u hier lezen. Hij was zijn tijd ver vooruit. Prokudin-Gorskii kon zijn foto's alleen op glazen platen afbeelden en niet op papier afdrukken. De Library of Congress kocht in 1948 een groot aantal glazen platen van zijn erfgenamen en maakte er enkele jaren terug digitale afbeeldingen van. De foto's stammen uit de periode 1907-1915 en laten de vervlogen wereld van de laatste jaren van het tsaristische Rusland zien. het zijn prachtige haarscherpe foto’s. Ze werken enigszins vervreemdend. Komt misschien door de verlatenheid van sommige landschappen.

Onderstaand een van de bekendste foto's, het Nilovklooster op het eiland Stolobnji.


Ik heb nog 'n aantal foto's op de blog gezet. Een compleet overzicht is te zien op de digitale tentoonstelling The Empire that was Russia op de website van van de Library of Congress. Prachtig.