Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 30 augustus 2009

Johan de Witstraat (Velp) - Straatmarkt 2009

De Velpse Johan de Wittstraat Markt (vlak achter mijn huis) mag zich in een groeiende populariteit verheugen. Traditiegetrouw besteed ik er even aandacht aan.
Vandaag was het alweer de 13e editie van de straatmarkt. Dit jaar opnieuw meer kraampjes. Ook het weer werkte mee. Vooral rond het middaguur was het een drukte van belang. De organisatoren, Ton en Anneke Nieumeijer, hadden het weer prima voor elkaar en kunnen terugkijken op een geslaagde dag. En het zangkoor onder leiding van Ton zette natuurlijk z’n beste beetje voor.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.










Casa Intermezzo en de oude schoenen van Attent

Op dit moment beidt de Casa onderdak aan de bewoners van Regina Pacis dat wordt herbouwd. Eigenaar Attent had problemen bij het vinden van financiers voor de nieuwbouw van Regina Pacis en pas onlangs heeft ze een krediet kunnen krijgen bij ING. Door dit uitstel wordt de nieuwbouw van Regina Pacis een dik halfjaar later, medio 2011, opgeleverd.

De Casa Intermezzo moet echter uiterlijk in oktober 2010 zijn verdwenen. Wethouder Luuk Kuiper bevestigde nog eens dat oktober 2010 de uiterste datum is waarop de cliënten van Attent de Casa moeten verlaten. Dat moet hij ook wel want anders heeft hij straks tegenover Attent en Innoforte (de eigenaar van de Casa) geen poot meer om op te staan. Maar of hij het echt meent…?

Volgens mij is de uiterste datum overigens niet oktober 2010 maar mei 2010.

Voor een dergelijk scenario heb ik al enkele jaren geleden gewaarschuwd. En toenmalig wethouder Jan Bart Wilschut voelde in 2005 ook aan zijn water dat het wel eens mis kon gaan toen hij zei dat hij er niet over dacht om (mocht het ooit zover komen) “oudjes uit de Casa te zetten”.

Natuurlijk wil niemand “oudjes uit de Casa zetten”. De dementerende ouderen die nu in de Casa Intermezzo verblijven mogen niet de dupe worden van het onvermogen van Attent. Maar het is en blijft het probleem van Attent en van niemand anders. En dat moet de organisatie niet gratis proberen af te wentelen op de gemeente Rheden en de bewoners van de Ulenpas.

Er moet dus een oplossing komen die voor iedereen aanvaardbaar is. Daar zijn heus wel mogelijkheden voor. Daarvoor hoeven de cliënten van Attent niet eens te verhuizen. Het zal Attent echter wel geld kosten maar dat is altijd nog goedkoper dan een tussentijdse verhuizing van haar cliënten naar een ander tijdelijk onderkomen. Attent moet met de bewoners van de Ulenpas om tafel om te zien of ze er samen kunnen uitkomen.

Ik doe hier een paar suggesties.

In en om de Ulenpas zijn er vast nog wel wensen voor verbetering van leefomgeving. De kosten daarvoor moet Attent dan voor zijn rekening nemen.

Attent zou de bewoners van de Ulenpas ook op een andere manier voor hun gederfde woongenot kunnen compenseren. Bijvoorbeeld door voor de extra verblijfsduur voor iedere huurder van de Ulenpas bij te dragen in de woonlasten. En dat mag geen symbolisch bedrag zijn. Ik denk daarbij aan zo’n twee- à driehonderd euro per huurder per maand. Zo zien de Ulenpas-bewoners tenminste nog iets terug voor al dat gedonder rond de Casa. Zo komt Attent relatief goedkoop onder zijn verplichtingen uit. Zo blijft Innoforte uit de wind en zo hoeft de gemeente niet te vrezen voor dwang tot handhaving.

Het woord overmacht is al gevallen. Maar daar kan Attent zich niet achter verschuilen. Had ze maar op tijd de financiering moeten regelen. Vóórdat de bewoners naar de Casa werden verhuisd en vóórdat het oude Regina Pacis werd gesloopt.

Daar is een spreekwoord voor:

Je moet geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt.

We zullen zien of Attent, Innoforte en de gemeente ook werkelijk op een creatieve manier de problemen willen en durven oplossen of dat ze proberen om op een andere manier (gratis dus) onder hun verplichtingen uit te komen.
Wat denkt u?

Al hebt gy schoon versleten schoen,
En wilt se nimmer van u doen:
Maer hout se tot gy beter siet,
Of anders, vrient! u naeckt verdriet.

(bron: Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren, Spieghel, 273; Cats I, 493 en 502)