Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 16 september 2009

Goud geplaveid

Daar gaan we weer.

In plaats van 770 miljoen (2005) wordt de aanleg van de A15 nu begroot op 1200 miljoen euro, een stijging van 55% in 4 jaar. Dat is met alles d’r op en d’r aan, tunnels en bruggen en alles wat daarbij komt kijken?

Wat rekensommetjes. Altijd leuk.

Det stukje weg is 14 kilometer lang. De kosten per kilometer bedragen 1.200.000.000/14 = 85.700.000 euro.

Dat maakt 85.700 euro per meter (voor de veteranen : 188.889,4 GULDEN per meter.

De goudprijs op 16 september 2009 (17:30 u) is 22222,1 euro per kilo. Een meter A15 kost dus een kleine 4 kilo aan goud.

De zilverprijs is 379,52 euro per kilo. Dat brengt de kosten op 225 kilo zilver per meter A15.

Als de weg 60 meter breed is dan komen we uit op 3,75 kilo zilver per vierkante meter.

Daarbij teken ik aan dat de prijzen voor edelmetalen dankzij de kredietcrisis op dit moment torenhoog zijn. In rustiger tijden zouden we nog veel meer goud of zilver kunnen investeren.

Let wel! Dit is een voorlopige berekening. De definitieve begroting moet nog worden gemaakt. De aanleg schijnt een jaar of vijf te moeten gaan duren. In die periode zullen zich weer allerlei kostenstijgingen voordoen. Helderziende Theo voorziet dat ook die 1,2 miljard euro niet voldoende zal zijn.

Kunnen we dat niet financieren uit de bankbonussen? Of zullen we zelf de schop ter hand nemen?

Aan de andere kant: hoe lang is dat stukje weg in Dieren nou helemaal? Dat gaat ook 90 miljoen kosten.

Althans voorlopig!

Evergreen II

Door: Joop Zijlstra

Op de site ‘politiekrheden.nl’ dankt dorpsgenoot Van der Sluijs in zijn ‘Evergreen’ de heer Zwagerman van Riverstone. (Ik wou dat ik het zo kon verzinnen.)

Van der Sluijs weet echter ook wel dat het terrein van de oude baksteenfabriek niet werd geruimd uit menslievendheid, Zwagerman doet dat niet ter wille van de mensen die willen blijven genieten van de IJssel.

Het werk dat Zwagerman uitvoerde was de taak van de gemeente. De gemeente zal zijn schoonmaakkosten uiteindelijk ook wel vergoeden. Maar met het betalen van de schoning is het natuurlijk niet gedaan. Het teruggeven van het terrein van de baksteenfabriek aan de natuur kost ook het een en ander.

Zwagerman maakte kosten voor de inrichting van het terrein zoals hij dat zag. Betrokkene mag dan ondernemer zijn met het bijbehorende risico, enkele overheden maakten ook deel uit van Riverstone. Het was eigenlijk best handig in elkaar gezet.

Wie die overheden zijn kan men lezen op het reusachtige reclamebord bij de A348, opgericht zonder de voorgeschreven vergunning. Lichtpunt: de gemeente Rheden zit niet alléén in het schip, zij zit erin samen met de provincie en samen met het KAN. Alle overheden gaan dan ook samen de rekening betreffende Riverstone betalen.

De burgemeester presenteert die mooi aan de provincie. Samen met de andere gemeentelijke afgevaardigden legt zij het KAN voor wat er nog te betalen overblijft. Dat is weer eens wat anders: geen directieven van het KAN naar de gemeente, zoals bij de woningbouw, maar andersom: de gemeente legt een rekening bij het KAN op tafel.

Er is nog een lichtpunt, een leermoment: Riverstone is het schoolvoorbeeld van hoe een gemeente niet te werk moet gaan.

Joop Zijlstra,
Ellecom
15 september

Meneer Nel Son

Door: Joop Zijlstra

Dank u wel voor de moeite die u in de afgelopen tijd deed voor de samenleving in onze gemeente.Jan en Alleman kreeg er in uw column van langs, soms genadig en vaak ook ongenadig. Dat u niet altijd maat wist te houden neem ik graag voor lief.

Uw profetische gaven vooral waren heel boeiend. Jaarlijkse vooruitblik op wat stond te gebeuren. Natuurlijk raakte mij daarin uw voorzegging over mijn Peugeot. U weet wel, die van ‘Spoorbak nee’. Ik herinner me, hij zou te eniger tijd worden aangetroffen ter hoogte van een overweg in Ellecom, uitgebrand en wel. Voorzeggen is moeilijk en zelden precies. In mijn geval werd binnen kort tijdsbestek tot tweemaal toe de voorruit van mijn auto ingeslagen. Voor de voorzeggingen en voor het overige commentaar dus: dank u wel, meneer Nel Son.

Meneer Nel Son? Dat pseudoniem is de zwakte in uw stukken. Nel Son is anoniem. Men weet niet wie erachter zit. Het zou zelfs de redactie zelf kunnen zijn. Van de redactie als zodanig is immers nooit ook maar enig commentaar te bespeuren op wat er in de gemeente gebeurt.

Dat is de zwakte van de Regiobode. Niet meneer Nel Son, maar de redactie. Die laat het wel uit haar hoofd om stelling te nemen tegen de gemeente. Alleen de mooie verhalen van de gemeente worden opgenomen. Nooit redactioneel commentaar, laat staan kritiek, hoewel daar vaak in ruime mate aanleiding toe is.

Niet de stukjes van meneer Son zijn schadelijk, maar het geheel ontbreken van enig (structureel)commentaar van de redactie. Dat compenseer je niet met royale ruimte voor de ingezonden brievenonder ‘Ik vind’.

Ach, het zal te maken hebben met de gunning van de gemeentelijke advertenties aan de Regiobode. Wiens brood men eet diens taal men spreekt. Bangerikken houden hun mond. De redactie houdt haar mond, maar de redactie onthoudt daarmee tevens aan de gemeente en aan de de politiek, zeg maar aan ons allen het grote geschenk van commentaar: kritiek én bemoediging.

Jammer, want daar zou de samenleving veel beter van kunnen worden. Het ontbreken van kritiek is oorzaak van de soms kwalijke gemeentelijke gang van zaken in onze streken. Zonder commentaar vaart niemand wel. De redactie laat een hoogst belangrijke journalistieke taak liggen. Men heeft zich gemaakt tot (letter)knechten en het product is een sullig blaadje.

Dank u wel, meneer of mevrouw Son, voor uw schoon pogen.

Joop Zijlstra
11 september 2009
Ellecom