Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 7 december 2009

Goed nieuws: CDA bezoekt Velps spoor

Aanstaande zaterdag 12 december zal een delegatie van het CDA bestaande uit leden van Provinciale Staten en en de Rhedense gemeenteraad het spoor in Velp bezoeken.

Er wordt een bezoek gebracht aan de spoorbocht en een wandeling langs de spoorlijn gemaakt.

Joop de Ruiter van Spoorbocht Station Velp zal de delegatie ontvangen. Het bezoek wordt afgesloten bij Gerard de Kuijper van Geen Noordtak Velp.

Goed nieuws: Toch motie IJssellijn

Vandaag heeft de commissie MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) van de Tweede Kamer vergaderd.

Er is een nieuwe motie IJssellijn in de maak.

VVD-kamerlid Aptroot meldt aan Ronald Haverkamp (fractievoorzitter VVD-Rheden) dat deze motie volgende week maandag (14 december) wordt ingediend. Er schijnt inmiddels meer steun voor een motie waarin wordt gevraagd om trillingsonderzoek te zijn. Onder andere van de PvdA.

Dit wordt bevestigd door een bericht op de website van de Gelderlander. Vorige week stemde de PvdA nog tegen de motie IJssellijn van Roemer en Aptroot. Nu blijkt de PvdA alsnog vóór trillingsonderzoek te zijn. Goede zaak.

Mailen over Riviersteen (2)

Dhr. Idema dringt er in een mail aan de raadsleden op aan om het B&W-voorstel over Riviersteen af te wijzen.

=========
Geacht raadslid,

Hierbij wil ik u aanspreken op uw taak als raadslid om de belangen van onze gemeente en zijn inwoners te behartigen.

De Raad heeft destijds een motie aangenomen in het kader van een mogelijke ontwikkeling van het Riverstone-terrein. Een van de uitgangspunten daarbij was: de presentatie van een uitgewerkt groenfonds gelijk met de presentatie aan de Raad van het te verkiezen ontwerp. Tijdens de informatieve raadsvergadering op 1 december jl. is gebleken dat er voorlopig geen zicht is op een groenfonds. Daarmee wordt niet aan uw motie voldaan en behoort u dus niet in te stemmen met het voorliggende B&W-voorstel.

Er bestaan diverse open einden bij het voorliggende B&W-voorstel, op grond waarvan het onverantwoord is om met het voorstel in te stemmen. Dat betreft niet alleen het voorgaande, maar in elk geval ook:

* De onduidelijkheid over de financiële haalbaarheid van het voorstel. Bij de presentatie van de twee modellen met elk drie varianten op 2 september jl. heeft de projectontwikkelaar expliciet aangegeven en in de brochure verwerkt dat de Groene variant alleen haalbaar is met een financiële bijdrage van de gemeente of provincie. Het B&W-voorstel wordt thans echter als financieel wel haalbaar bestempeld. Het is niet duidelijk hoe dit is onderbouwd. Passantenhaven en recreatieve voorzieningen waren al geschrapt in de Groene variant van 2 september. Het is niet aanvaardbaar dat over een wezenlijk anders geschetste financiële situatie geen onderbouwing
beschikbaar is.

* De door opmerkingen vanuit B&W gecreëerde onduidelijkheid over een mogelijke verdere ontwikkeling, uitbreiding, van de Groene variant.

* De onduidelijkheid over het aantal te bebouwen m3 voor woningen inclusief gebouwde voorzieningen.

Voor zover ik weet bestaat er op dit moment voor het plan Riverstone geen draagvlak van betekenis bij inwoners van onze gemeente en bij maatschappelijke organisaties / belangenorganisaties. Mogelijk heeft dit - naast de veelgenoemde aspecten rondom groen en natuur - ook te maken met het gegeven dat het er niet naar uitziet dat de door de ontwikkelaar beoogde bebouwing bijdraagt aan de leniging van de woningbehoefte van de inwoners van onze gemeente.

Bij de invulling van uw verantwoordelijkheid in de lopende discussie betreffende Riverstone kunt u laten zien of u het korte termijn belang van een derde partij(ontwikkelaar) stelt boven het lange termijn belang van Rheden en zijn inwoners. Bebouwing

Phanos kiest eigen koers

Door: Bob Bouhuijs

Phanos wil de bouw van haar aandeel van het plan Nimmer Dor te Laag Soeren desnoods zonder steun van de gemeente Rheden en zonder samenwerking met de Woningstichting Eerbeek doorzetten. Dit beeld is ontstaan na gesprekken tussen de gemeente en het bestuur van de Stichting NimmerdorNee. Een belangrijk gevolg hiervan zou zijn dat het plan zonder huurwoningen gerealiseerd wordt.

De koude is uit de lucht en de bereidheid wederzijdse concessies te doen bepaalt langzaam maar zeker de sfeer tussen de gemeente en de Stichting NimmerdorNee. ‘122 woningen is te veel’, stelde wethouder Luuk Kuiper onverbloemd. Een alternatieve, kleinschaliger invulling van het plangebied is nu ook in de visie van de gemeente een reële en wenselijke optie. Samen met projectleider Erwin Olzheim schetste Kuiper meerdere scenario’s voor een toekomstig Nimmer Dor die echter nog een nadere invulling vergen. Van een uitgewerkt plan van 30 tot 40 woningen, waarover onder andere de Gelderlander berichtte, is echter geen sprake.

Hoewel in overleggen met bestuurders een gezonde dosis scepsis op zijn plaats is, lijkt de gemeente te zijn afgestapt van het met alle middelen willen doorzetten van het oorspronkelijke, grootschalige project Nimmer Dor. Ook het gefaseerd willen verwezenlijken van het totale plan behoort niet meer tot de beleidsintenties. Hierbij tekent zich een waterscheiding af tussen de gemeente en Phanos. Waar de gemeente een duidelijke handreiking doet naar de tegenstanders van het plan en voorzichtige stappen zet naar een breder gedragen consensus, ziet het er naar uit dat Phanos het maximale uit de situatie wil slepen, desnoods zonder samenwerking met de gemeente en de Woningstichting Eerbeek, die verantwoordelijk is voor de bouw van de huurwoningen binnen het project. De onlangs bij LNV ingediende aanvraag van Phanos om te kunnen bouwen zonder ontheffing voor de steenuilenpopulatie, was volgens Kuiper immers een soloactie waar de gemeente niet bij betrokken was. Hij gaf de indruk not amused te zijn, en mijns inziens niet ten onrechte.

In haar aanvraag heeft Phanos een deel van het plangebied aangemerkt als compensatiegebied voor de steenuilen. Het is nu juist dit deel van het terrein waar de 21 huurwoningen waren gepland; de woningen die door de voorstanders van Nimmer Dor werden beschouwd als de parels van het project. Mocht het plan dat Phanos heeft ingediend, en dat door LNV is goedgekeurd, er dus werkelijk komen, dan zitten we straks in Laag Soeren met een enorme voorraad dure en duurdere koopwoningen en met een onzeker perspectief of er ooit huurwoningen worden gebouwd. De nasleep van de recessie zal dit doemscenario waarschijnlijk voorlopig wel verijdelen, en ook op de lange termijn is het maar de vraag of Phanos al deze woningen kan slijten. Het angstvisioen is echter gecreëerd, en binnen de grenzen van de gemeente Rheden zal nauwelijks iemand dit toekomstperspectief voor wenselijk houden.

Kuiper lijkt in ieder geval te zijn bekeerd, al is het wat laat. Aan hem of zijn opvolger de schone taak om de ongebreidelde bouwwoede van Phanos te beteugelen en te komen tot een gebalanceerde, maatschappelijk en ecologisch verantwoorde oplossing voor Nimmer Dor. Ook de partijen in de Rhedense gemeenteraad kunnen nu van zich laten horen door openlijk de breed gedragen consensus voor een kleiner project te steunen. Ditzelfde geldt voor maatschappelijke organisaties als de Huurdersverening Rheden en Soerens Belang.

Nimmer Dor is in beweging. De komende maanden zal zich ongetwijfeld meer nieuws aandienen.