Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 27 januari 2010

Te soft

Wethouder Elsenaar spreidde de afgelopen jaren meermalen weifelend gedrag ten toon. Hij draaide meestal om de hete brei heen en blonk, zacht uitgedrukt, ook niet bepaald uit in kennis over belangrijke onderwerpen in zijn portefeuille en werd tijdens raadsvergaderingen meermalen gesouffleerd worden door collega-wethouders of de burgemeester. Gisteravond maakt hij veel goed. Hij veegde de motie de motie "Milieu langs de IJssellijn in relatie tot Programma Hoogfrequent Spoor" in enkele zinnen van tafel.

Het CDA liep al langer met deze motie te leuren en had in de afgelopen weken het grootste deel van de raad zover weten te krijgen de motie te steunen.

Maar het liep anders dan het CDA had gehoopt. De toon werd gezet door Janet Duursma, fractievoorzitter van GroenLinks. Bij de aanvang van het debat kondigde zij aan dat GroenLinks, mede-ondertekenaar van de motie, zich terugtrok. GroenLinks had zich bij nader inzien bedacht. Reden: In feite geeft de motie aan dat Rheden zich bij uitbreiding van het spoorgoederenvervoer neerlegt. Hulde voor GroenLinks dus.
OOk de VVD begon te twijfelen.

Piet Wubs, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, had die afweging al eerder gemaakt. Gemeentebelangen had de motie daarom niet ondertekend. Goed nagedacht van GB. Het werd tijd.

Daarna kreeg wethouder Elsenaar het woord. Hij waste de raad de oren. De motie was te soft. Rheden is mordicus tegen de komst van de goederentreinen. Punt uit!

Dat viel niet in goede aarde bij CDA-fractievoorzitter Hein de Gooijer: "Wat gaan we nou krijgen? Waarom zijn wij daarvan niet eerder op de hoogte gesteld?"

Dat liet Elsenaar zich geen twee keer zeggen. Voorafgaand aan de raadsvergadering had hij de partijen al op de hoogte gesteld van het standpunt van het college.

Daarop had Hein geen antwoord. Hij probeerde het nog wel hoor door te verwijzen naar een gelijksoortige motie die door Provinciale Staten was aangenomen.

Elsenaar wreef het er nog maar eens goed in. Gewoon NEE tegen de plannen van CDA-minister Eurlings. Dat had hij trouwens ook zo met collega-gemeenten langs het spoor afgesproken. Te soft, te soft, te soft.
De andere ondertekenaars haakten na de woorden van Elsenaar een voor een af. De SP trok haar handtekening onder de motie ook terug en burgemeester Van Wingerden stelde voor de motie te op te schorten. VVD en PvdA grepen die kans.

Het CDA bleef achter met een kater. Hein de Gooijer had zoiets in de acht jaar dat hij in de raad zit nog nooit meegemaakt. Hij zag de steun voor de motie in een tijd van 20 minuten volledig verdampen. Weglekken noemde hij het. In arrenmoede trok hij de motie maar terug.

Jammer voor Hein. Partijgenoot minister Eurlings krijgt zo in Rheden geen voet aan de grond voor zijn goederentreinen.

En een compliment aan de partijen die bijtijds inzagen dat zij zich niet de plannen van Eurlings moeten laten inluizen.

Ook voor Gemeentebelangen die dat al vooraf had ingezien.

En absoluut een vol punt voor Hans Elsenaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten