Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 16 februari 2010

GroenLinks gehecht aan het pluche

Door: Adriaan Dolk

In de serie interviews met Rhedense lijsttrekkers in de Regiobode kreeg op 10 februari j.l. wethouder Tiemens de kans om aan de inwoners van de gemeente uit te leggen waarom zij GroenLinks hun stem zouden geven bij de aanstaande verkiezingen op 3 maart.

Allereerst confronteert mevr. Tiemens de lezer met het gewichtige feit dat eenmaal in de coalitie opgenomen de fractieleden er aan moesten wennen om onderwerpen naar haar terug te koppelen en andersom.
Let wel het gaat hier om zegge en schrijven twee fractieleden.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Als je voor de politiek hebt doorgeleerd en je begint een interview met een dergelijk onderwerp, getuigt het publiekelijk etaleren van een communicatieprobleem tussen drie partijgenoten niet bepaald van bestuurlijke intelligentie.

Op de vraag van de interviewer of het niet veel fijner zou zijn geweest als oppositiepartij te fungeren is het antwoord van mevr. Tiemens: “Ja dat is een stuk makkelijker. Maar GroenLinks is in belangrijke mate een bestuurderspartij.” Zij verwijst daarvoor naar colleges in omringende gemeenten waar GroenLinks ook in deelneemt. Kennelijk krijgt mevr. Tiemens haar bestuurlijke kwaliteiten telepathisch overgeseind van partijgenoten uit naburige gemeenten.

En zou de oppositie een stuk makkelijker zijn geweest? Mevr. Tiemens geeft als bestuurder blijk geen enkel begrip te hebben dat het voeren van oppositie essentieel is in een functionerende democratie. Juist in de periode van ‘de grote projecten’ was in de gemeente Rheden oppositie van enig niveau bitter noodzakelijk. Als mevr. Tiemens 10% van de scherpte en het verbale talent van Femke Halsema zou bezitten zou het een gewaardeerd raadslid in de gemeente Rheden kunnen zijn. Maar ik ben bang dat ze dat niet haalt.

Als GL er in de landelijke peilingen goed voor staat, zoals mevr. Tiemens opmerkt, is dat aan Femke Halsema te danken en niet aan Mevr. Tiemens. Niettemin constateert mevr Tiemens tevreden dat zij verwacht dat er na de verkiezingen - meeliftend op de landelijke trend - het aantal fractieleden wel tot drie zal zijn toegenomen. Zij rekent zich daarmee bij voorbaat al niet tot het voetvolk en heeft zelf alweer een wethouderspost in de nog te vormen coalitie in gedachten.

Samen met de Christen Unie heeft GL bij de toenmalige coalitieonderhandelingen zes speerpunten naar voren gebracht. Twee van de zes werden in de onderhandelingen gehonoreerd en kwamen in het coalitieakkoord.

En wat hebben jullie voor elkaar gekregen is dan de vraag in de Regiobode. De gemeente Rheden stond qua klimaatbeleid landelijk onderaan en is nu een middenmoter geworden zegt vervolgens mevr. Tiemens. Als GL geen compromissen had gesloten tijdens die onderhandelingen was dat mooi aan onze neus voorbijgegaan, begrijp ik. Zie dan ook eens het treurige relaas van Tineke Heidenis op dit weblog en het antwoord van mevr. Tiemens die zich onmiddellijk achter het college verschuilt. Bah, wat een slappe thee….waar zijn die GroenLinks-principes toch gebleven?

Het geheel doet me denken aan Ezau die z’n eerstgeboorterecht inruilde voor een schotel linzen. Mevr. Tiemens verkwanselde de GroenLinks-principes voor een wethouderspost. De eerste had… en de laatste heeft honger.

De bestuurlijke kwaliteiten van mevr Tiemens komen nog eens extra in een bleek en onthullend licht te staan door haar ingezonden brief. Zij gebruikt de economische levensduur van vuilcontainers als argument voor vervanging. (sic) Bij het gros van de inwoners zijn deze containers nog in prima staat, maar hup allemaal inleveren en allemaal een nieuw exemplaar. Er staat immers €1.900.000 op de begroting. Wat is ook al weer dat speerpunt van mevr. Tiemens? Is het Duurzaamheid of Dommigheid?

Met de partij GroenLinks zelf is er niets mis, maar als u op 3 maart op GroenLinks wilt stemmen geef dan Janet Duursma uw voorkeursstem. Want zelfingenomen bestuurders als mevr. Tiemens die dan ook nog aankondigen dat ze graag op het pluche blijven zitten verdienen ons aller achterdocht.

Adriaan Dolk, Dieren

1 opmerking:

  1. Dag Adriaan, Prima artikel! Jammer dat de stoelbekleding niet groen is.Lijkt nu een VVD stoel.
    Ook de afvalbakken kwestie zal bij verkiezingen een (belangrijke) rol spelen.

    BeantwoordenVerwijderen