Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 17 maart 2010

Roofgoed uitgebreid

Het bericht is al ’n paar weken oud maar omdat ik van geen enkele politieke partij enig commentaar hoorde leg ik het hier maar even vast voor het nageslacht.

Om nog ’n paar centen van de kosten die voor Beekhuizen zijn gemaakt terug te krijgen was er een bouwkavel op het terrein van het voormalige zwembad Beekhuizen gepland. Het terrein wordt via de Woningbouw Vereniging Gelderland verhuurt aan de leden van de Stichting Broedplaats Beekhuizen die is voortgekomen uit de groep ex-krakers van het voormalige zwembadterrein.

Het beoogde bouwkavel komt er nu niet. Dat zou te weinig opleveren. In feite krijgen de ex-krakers daarmee ook dit stukje onder controle. Als compensatie wordt er nu een bouwkavel op de parkeerplaats aan de Beekhuizenseweg gepland. Die parkeerplaats werd tot nu onder andere gebruikt door bezoekers van het sportcomplex. Die mogen nu opkrassen.

Zwembad Beekhuizen heeft inmiddels tonnen gekost. Begin jaren 2000 zou er een outdoor- sportcentrum komen. Dat ging niet door doordat daar de geur van belangenverstrengeling ontstond. Een van de leden van het toenmalige college van B&W zou familiebanden hebben met een van de werknemers van het bedrijf dat het centrum zou ontwikkelen. Om van het bedrijf af te komen heeft de gemeente toen maar verluidt een half miljoen gulden betaald. Was dit niet gebeurd dan zou er nu waarschijnlijk een sportcentrum op het terrein zijn gevestigd.

’n Paar jaar later namen de krakers het terrein in bezit.

De gemeente schreef een ontwerpwedstrijd uit. Daaruit kwam een idee voor een “proeftuin”: een hotel-restaurant met een biologische moestuin en aandacht voor kunst en cultuur. Dit plan werd door bewoners van de wijk onder aanvoering van de VVD van tafel gehaald. Het plan zou te veel verkeersdruk op de wijk leggen. Dat ging dus niet door en vervolgens gaf de gemeente zich over aan de krakers. Enfin lees het nog maar eens na in mijn artikel Roofgoed.
Als sluitstuk krijgen de ex-krakers nu dus ook dat stukje bouwkavel onder controle.

De nieuwe landheren van Beekhuizen breiden hun territorium dus verder uit.
En de sporters zijn hun parkeerterrein kwijt. Waarschijnlijk zijn er daar ook veel onder die destijds de actie om de proeftuin te voorkomen hebben gesteund.

Klik op de afbeelding om te vergroten


De gemeente heeft eergisteren een intentieovereenkomst over het gebruik van het zwembadterrein met de Woningbouwvereniging Gelderland afgesloten. Echt een knap staaltje werk. Gefeliciteerd Gemeente, gefeliciteerd college van B&W, gefeliciteerd gemeenteraad en natuurlijk ook gefeliciteerd Woningbouwvereniging Gelderland en Stichting Broedplaats Beekhuizen. Dat hebben jullie mooi voor elkaar.

Ik schat dat de belastingbetaler daar zo'n twee à drie miljoen euro op heeft toegelegd.

3 opmerkingen:

  1. En waar baseert u zo'n bedrag op?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. - 5 ton afkoopsom aan ontwikkelaars outdoorcentrum.
    - kosten ontwikkeling plannen
    - derving inkomsten van (potentientiële) exploitanten
    - onverkoopbaarheid [percelen voor woningbouw.
    Is misschien dus nog wel meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er was in 2007 een negatief balansbedrag van ca. 0.9 miljoen euro.

    Daarbij opgeteld de afkoopsoom voor de ontwikkelaar van het outdoorcentrum kom ik al dik over de 1 miljoen heen.
    De rest is een schatting van mij voor verborgen kosten (ambtenaren inzet, plannenmakerij)

    Goed dat je me even scherp zet. Ik kom dan uit op ca. 1,5 miljoen. Lager dan de 2 à 3 miljoen die ik uit de losse pols schatte maar altijd nog een fors bedrag.

    BeantwoordenVerwijderen