Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 17 januari 2010

Jorine Dirks

Door: Joop Zijlstra

Reactie op interview Jorine Dirks (SP) in de Regiobode van 13 januari 2010.

De SP: ‘De straat is van ons’.

Ook mevrouw Jorine Dirks heeft geen telefoon. Haar naam staat niet in het telefoonboek. Haar adres is mij, mede-Ellecommer, zelfs onbekend.Onbereikbaar is ze of ik moet het Stedelijk Gymnasium Arnhem proberen.

De straat is van haar, zegt ze. Ze bedoelt natuurlijk van ons allen, maar voor ons heeft mevrouw Dirks hem al geplaveid met goede voornemens. Het interview stemt verder toch hoopvol.

Op één punt na. Het is te hopen dat de SP niet haar zin krijgt met de verlaging van de vergoeding van gemeenteraadsleden. De vergoeding is nu al gering, veel te laag om eerlijk te zijn. Tenminste als men zijn werk goed doet en er niet de kantjes vanaf loopt. Daaraan kan men inderdaad soms twijfelen. Bovendien, ervaringsfeit, er is sowieso tijd tekort.

Een raadslid zou eigenlijk fulltime moeten opereren. Meer nog, hij zou hulptroepen tot zijn beschikking moeten hebben, te betalen uit een ruime fractievergoeding. Wat de gemeente nodig heeft zijn kritische volgers van het Collegebeleid. Wees géén gelovigen in de grote daden van B&W.

Een burgemeester wil dan wel op een godin lijken, bovenaards, evenals haar medecollegeleden. Dat is de propaganda in de ‘begrotingskrant’. (En dan te weten dat de werkelijkheid heel anders is.) De collegeleden zijn eerder vagabundi (uw latijn, mevrouw Dirks). Ga hun gangen na, veel beter dan tot nu toe.

Loop niet te hoop, SP, inzake de vergoedingen. Haal ook het republikeinse standpunt maar liever terug in het partijprogramma. Hoe kan het dat de meerderheid van de kamerleden, persoonlijk, het erfelijke koningsschap uit de tijd vindt en men daarentegen in de kamer nog hoera, hoera, hoera roept? Kijk er en passant eens naar wat de externe deskundigheid, beter nog, de externe ‘deskundigheid’ aan het College kost (d.w.z. aan ons, burgers, inwoners van de gemeente).

U verstaat het woord labor. Wij kennen het als labeur. Een hele klus. Want dat is het raadswerk, als men het niet laat bij schone, maar loze woorden. Succes, mevrouw Jorine Dirks, u hebt het voordeel van mijn twijfel. Alleen even telefoon en adres om het bovenstaande toe te sturen.

Joop Zijlstra Ellecom.

Hendri Witteveen

Door: Joop Zijlstra

Reactie op het interview Hendri Witteveen (CU) in de Regiobode van 6 janauri 2010.

Eenzame strijder aan het front?

Ik citeer enkele zinnen uit het interview.

“Het plan drukrioleringen stond op de agenda. Daar wordt soms heel veel geld aan uitgegeven. Rioolrechten zijn dan vaak schrikbarend hoog. Ik werkte hard aan een beter alternatief. Maar de raadsleden luisterden niet naar mij als deskundige. Ze vertrouwden op de deskundigheid van B&W. Ik moest leren als raadslid een onderwerp te benaderen, niet als deskundige. Ik voelde dat ik daarmee tegen een muur aan liep.”


Mijn reactie: dat laatste is in deze gemeente niet moeilijk. Die muur staat immers in De Steeg, torenhoog. Dat raadsleden niet luisteren is bekend. Mijn vraag aan de heer Witteveen: streed u voor uw beter plan? Streed u voor de portemonnee van uw medeburgers? Hoe hebt u daarna gestemd, vóór of tegen het duurder voorstel van B.& W.?

Ik citeer nog een passage.
“De Bijbel is mijn inspiratiebron.”


Kijk dan nog eens bij de grote en kleine profeten, lees Haggai 1, 1 – 13. Dat gaat over u, over uw collega’s in de raad, over ons, over de burgers en de overheid. Meneer Witteveen is op dat front geen strijder. Maar wat niet is kan komen. Ageer bijvoorbeeld tegen het dualisme. Dat heeft toch afgedaan! Weg met die informatieve raadsvergaderingen. De burgemeester maakte daar haar (Engels) klasje van: alleen keurige vraagjes en verder mondje dicht. Witteveen, lever strijd om de commissies terug te krijgen. Stel daar je betere beleid aan de orde, trek eraan, sleur desnoods. Is Witteveen een strijder? De foto* geeft het begin van een antwoord: het raadslid, achterover leunend op de bank. Hij lacht. Inderdaad, het is vermakelijk, maar het is ook tamelijk zorgelijk. Afleren als deskundige zaken te beoordelen? Integendeel, u moet dat aanleren ter wille van de burgers.

Joop Zijlstra, Ellecom.


*Noot TKO: Betreft de foto die bij het interview in de krant staat afgedrukt.

Commentaar

Door: Joop Zijlstra

Het interview van de heer H. Witteveen in de Regiobode (6/1) gaf mij weer stof tot commentaar. Ik stuurde het naar de redactie van de Regiobode. Ik ontving daarop een antwoord. Teksten volgen hieronder.

Geachte redactie,

In de bijlage een commentaartje op het betreffende interview. (Witteveen.)
Ik wil graag nog een klein briefje inzenden.
Tjebbe Vugts heeft namelijk prima gereageerd. Een verademing.
Ik stuur dat separaat, op enig moment

Met een vriendelijke groet.
J. Zijlstra (datum 8/1)


Beste mijnheer Zijlstra,

Ik was er al bang voor: ik ga blijkbaar voortaan wekelijks uw reactie op het artikel met een lijsttrekker ontvangen. Op zich niets mis met een reactie op een interview, maar dat betekent zoiets als weer een column erbij. Dat is niet mijn bedoeling.
Uw briefje over de reactie van Vugts neem ik graag mee.

Vriendelijke groet,
Wencel Maresch (datum 8/1)

Jammer, dat mij geen ruimte wordt gegund voor ad hoc commentaar.
Jammer voor geïnteresseerde lezers. Zij blijven al te zeer onkundig van de werkelijke gang van zaken in hun gemeente. Burgers krijgen van de gemeente bijvoorbeeld wel een folder in de bus: begrotingskrant 2010. Maar er staat geen begroting in, geen discussiepunten. Taartpunten staan er wel in en mooie foto’s geflankeerd door ronkende interviews met ambtsdragers, die allang hadden moeten opstappen na het Lysiasrapport!

Ik zond mijn commentaar aan de heer Witteveen toe. Hij zou daarop, in navolging van de heer Tj. Vugts, ook positief kunnen reageren.

Ik ben blij met de ruimte op politiekrheden.nl. voor commentaar. Het kan leiden tot broodnodige discussie. Lezers beoordelen of die discussie inderdaad nodig is en mijn commentaar terecht.

Tjebbe Vugts

Door: Joop Zijlstra

Het is een groot goed dat politiekrheden.nl een forum biedt voor informatie en meningsvorming anders dan vanuit het gemeentehuis.

De site biedt ook ruimte aan critici van de gemeentelijke overheid en van ‘de politiek’. Gelukkig maar want het bereik van De Gelderlander is maar beperkt, nog afgezien van de wil om scherpe kritiek te leveren. In het Streekjournaal staat wekelijks commentaar van de heer Th. Kooijmans. De Regiobode geeft veel ruimte aan ingezonden brieven, maar is daarin wel selectief. Dat is goed recht van de redactie.

In de Regiobode stond vlak voor Kerstmis een interview met de lijsttrekker van het CDA. Na veel dubben: ‘kun je dat de man wel aandoen’, heb ik een kritisch stuk geproduceerd. Ik druk het hieronder af.

Tjebbe Vugts, lijsttrekker van het CDA in de gemeente Rheden.

Het interview met Tjebbe Vugts zet toch weer aan tot denken over de politieke situatie in de gemeente Rheden.

Ik zet een drietal uitspraken van Vugts op een rij.
1. ‘Onbevangen in de raad stappen heeft een voordeel’, zegt hij.
Mijn reactie: zou het Vugts kunnen zijn die uiteindelijk het groepsdenken en de tunnelvisies in het gemeentehuis van Rheden zal doorbreken?


2. ‘In deze gemeente zijn er voor de burgers diverse mogelijkheden om invloed op de politiek uit te oefenen’, zegt Vugts.
Reactie van mij: laat de werkelijkheid niet een wat ander beeld zien?
Kijk maar eens naar de geschiedenis van bijvoorbeeld Hart van Dieren!

3. ‘Het CDA wil op terrein van RiverStone geen woningbouw’, zegt Vugts.
Reactie: het CDA in B.& W. ging in zee met RiverStone mèt woningbouw!

De rest is vooral wollig gepraat. Over partcipatie van de burger en zo.
Ik kijk nog even in de aanhef van het interview. - Vugts, ėėn van de debutanten in de raad. - Het welzijn is het visitekaartje van de christen-democraten. - ‘Ik zal een goed figuur slaan.’ (Ik denk daarentegen aan het spreekwoord: vroege – onervaren - vogels zijn voor de poes.)

Ik lees in de Regiobode het ‘paspoort’ van Vugts: leeftijd 36 jaar, woonplaats Dieren, organisatie- en communicatieadviseur.

Ik denk: ‘Communicatie … weet je wat … ik bel hem, misschien kan er nog iets moois opbloeien’. Ik zoek de naam Vugts onder Dieren in het telefoonboek. Tevergeefs, De naam van Tjebbe Vugts staat er niet in.

Leuke binnenkomer bij een nieuwe lijsttrekker: CDA, niet bereikbaar.

Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.


Joop Zijlstra. Ellecom.

Ieder mag ervan denken wat hij of zij wil, maar ik geef uiting van mijn verantwoordelijkheid om de politiek beter te doen functioneren. Het is bedoeld als constructieve kritiek, constructief, hoe dan ook.

Wat ik hoopte dat zou gebeuren, gebeurde. Tot mijn verrassing toch ook.
De heer Vugts reageerde. De neerslag, conclusie als u wilt werd 13/1 in de Regiobode geplaatst. Hoe positief het effect van constructieve kritiek kan zijn.


Mijn kritiek op CDA-lijsttrekker Tjebbe Vugts in de vorige Regiobode (6/1) was niet mals. Dat inspireerde hem blijkbaar. De heer Vugts belde me.

We hadden daarna een constructief gesprek. Dat was een verademing. Een heel verschil met andere CDA-politici, die stelselmatig elk kritisch gesprek uit de weg gaan, niet wetend dat je daar beter van kunt worden.

Met Tjebbe Vugts wordt dat anders, verwacht ik. Met hem kan het CDA uit het politieke isolement geraken. Vugts laat zich hopelijk niet inkapselen door het ambtelijk apparaat in De Steeg. Hij kan het best vooral contact met de burger blijven zoeken. Als volksvertegenwoordiger zal Vugts zich hopelijk vooral druk maken over zaken die de burger bezig houden.

Aan de bureaucratie hoeft hij in ieder geval niets te doen. (Die houdt zich zelf in stand.) Let op: met Tjebbe Vugts treedt een nieuw CDA-tijdperk in.


Joop Zijlstra, Ellecom.

Mooi toch, zo’n effect van een kritisch commentaar. Dat zou anderen te denken kunnen geven.