Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 27 januari 2010

Provinciale Staten: Riviersteen niet terug naar EHS

Ontvangen van Martijn Leisink (fractievoorzitter D66 - Provinciale Staten)

De motie die tot doel had Riverstone terug te brengen in de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) is alleen door SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 gesteund.

De PvdA gaf geen steun "omdat hiermee verkeerde verwachtingen gewekt zouden worden". Eerder hadden zij wel een amendement gesteund om Riverstone binnen de EHS te laten, maar terugplaatsen was kennelijk heel iets anders.

Ten slotte hebben we niets gehoord van de VVD in Provinciale Staten. In elk geval hebben ze zeker niet voor gestemd!

Het is afgelopen met de Traverse

Het doek voor de Traverse is definitief gevallen. De Traverse (varianten 3) is passé. Zoals te verwachten was heeft de provincie de eerste de beste kans aangegrpen om de Traverse te killen.

De provincie accepteert niet dat zij bij scope-wijzigingen toestemming moet vragen aan de Rhedense gemeenteraad zoals gisteren in een door de gemeenteraad aangenomen amendement op de Bok Traverse Dieren was bepaald. De provincie is risicodrager met eigen verantwoordelijkheid en wenst wijzigingen van plannen zelf te bepalen.
Gedeputeerde Staten heeft de BoK Traverse Dieren daarom teruggenomen en de Traverse van de agenda afgevoerd.

Er komt nu waarschijnlijk een inpassingsplan waarmee de gemeente wordt overruled.

Naar verluidt is wethouder op hoge poten het provinciehuis binnengestapt om verhaal te halen. Hij zei dat de Rhedense raad “woest” zou zijn. En dat zal ie zelf ook zijn denk ik.

Larpen

Vorige week werd er aan de keukentafel gesproken over larpen. Huh? Larpen? Ik had het woord nog nooit gehoord. Ik dacht aan zoiets als lanterfanten maar het bleek te gaan om verkleedpartijen in groepsverband. Als hobby. En, zoals dat gaat, een paar dagen later kwam ik het woord opnieuw tegen. De weekendbijlage van de krant wijdde er een complete pagina aan. Larp is naar goed Hollands gebruik een afkorting van Live Action Role Playing Game. Die G paste niet zo mooi dus die heeft de larp-bedenker maar weggelaten.

Het schijnt een grote vlucht te nemen. Romeinse soldaten, middeleeuwse monniken en ridders, Napoleontische legers, elfen, trollen en tovenaars, Witte Wieven, Sherlock Holmes, Star Wars en Neanderthalers. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een larp voor. Grote veldslagen en belegeringen worden nagespeeld en hele volksstammen geven zich aan het larpen over. Je kunt het zo duur en zo groot maken als je wilt. Met z’n allen in vol ornaat Kasteel Rozendaal belegeren. Met de hele rimram erbij. Een legerkamp, lepelblijde, kookpotten en oerbrood. En schuimend bier natuurlijk. In monnikspij. Eigenlijk best leuk om te doen.

Nu ik erover nadenk. Wie larpt er niet? Geestelijk althans. We tonen een beeld waarvan wij willen dat anderen ons zo zien: op straat , op het werk of in de kroeg. Politici zijn larpers bij uitstek. Van Balkenende tot aan de Rhedense raadsleden. Zij nemen voortdurend schijngestalten aan. Koning, keizer, admiraal, larpen doen we allemaal.

Neem nou Riviersteen. De VVD, het CDA en Gemeentebelangen haalden met een motie een streep door woningbouw op het terrein. Exit Riviersteen en “en passant” ook de Groene Wig. ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA die samen met de VVD en het CDA de coalitie vormen stemden tegen die motie. Een belangrijke zaak zou je denken, een college-crisis waardig. Maar niks hoor. Wethouder Kuiper nam de motie voor kennisgeving aan en VVD-voorman Ronald Haverkamp die al maanden een nummer van Riviersteen maakt was daar kennelijk mee tevreden. Resultaat: de coalitie blijft de coalitie en het college zit nog steeds op z’n krent.

De eigenaar van Riviersteen is intussen in alle staten. Hij zweert wraak, eist financiële genoegdoening en dreigt een gigantische, zo lelijk mogelijke betonklomp, op het terrein te bouwen. Hij heeft natuurlijk nog nooit van larpen gehoord. Ik kan hem geruststellen. Beste mijnheer Zwagerman, geduld, geduld! Die motie hoort bij het spel. Na de verkiezingen wordt er een beetje aan het plan gesleuteld en Riviersteen gaat uiteindelijk gewoon door. Hou Provinciale Staten wel even in de gaten. Die willen ook het toneel op. Gun ze dat maar even. Speel uw rol met verve en bedenk dat het maar een larp is.

Effe meelarpen: Riviersteen zou een uitstekende locatie voor het Nationaal Historisch Museum zijn. Mooie locatie in een typisch Hollands landschap. Genoeg ruimte, uitstekend bereikbaar, geen verkeerschaos, spaart de natuur en stukken goedkoper dan in Arnhem-Noord. En Zwagerman krijgt zijn investeringen ruimschoots gecompenseerd.

We zitten nu in de verkiezingscampagne. Op 3 maart is de grote finale. Dan mag iedereen meespelen. Larpt u mee?

Te soft

Wethouder Elsenaar spreidde de afgelopen jaren meermalen weifelend gedrag ten toon. Hij draaide meestal om de hete brei heen en blonk, zacht uitgedrukt, ook niet bepaald uit in kennis over belangrijke onderwerpen in zijn portefeuille en werd tijdens raadsvergaderingen meermalen gesouffleerd worden door collega-wethouders of de burgemeester. Gisteravond maakt hij veel goed. Hij veegde de motie de motie "Milieu langs de IJssellijn in relatie tot Programma Hoogfrequent Spoor" in enkele zinnen van tafel.

Het CDA liep al langer met deze motie te leuren en had in de afgelopen weken het grootste deel van de raad zover weten te krijgen de motie te steunen.

Maar het liep anders dan het CDA had gehoopt. De toon werd gezet door Janet Duursma, fractievoorzitter van GroenLinks. Bij de aanvang van het debat kondigde zij aan dat GroenLinks, mede-ondertekenaar van de motie, zich terugtrok. GroenLinks had zich bij nader inzien bedacht. Reden: In feite geeft de motie aan dat Rheden zich bij uitbreiding van het spoorgoederenvervoer neerlegt. Hulde voor GroenLinks dus.
OOk de VVD begon te twijfelen.

Piet Wubs, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, had die afweging al eerder gemaakt. Gemeentebelangen had de motie daarom niet ondertekend. Goed nagedacht van GB. Het werd tijd.

Daarna kreeg wethouder Elsenaar het woord. Hij waste de raad de oren. De motie was te soft. Rheden is mordicus tegen de komst van de goederentreinen. Punt uit!

Dat viel niet in goede aarde bij CDA-fractievoorzitter Hein de Gooijer: "Wat gaan we nou krijgen? Waarom zijn wij daarvan niet eerder op de hoogte gesteld?"

Dat liet Elsenaar zich geen twee keer zeggen. Voorafgaand aan de raadsvergadering had hij de partijen al op de hoogte gesteld van het standpunt van het college.

Daarop had Hein geen antwoord. Hij probeerde het nog wel hoor door te verwijzen naar een gelijksoortige motie die door Provinciale Staten was aangenomen.

Elsenaar wreef het er nog maar eens goed in. Gewoon NEE tegen de plannen van CDA-minister Eurlings. Dat had hij trouwens ook zo met collega-gemeenten langs het spoor afgesproken. Te soft, te soft, te soft.
De andere ondertekenaars haakten na de woorden van Elsenaar een voor een af. De SP trok haar handtekening onder de motie ook terug en burgemeester Van Wingerden stelde voor de motie te op te schorten. VVD en PvdA grepen die kans.

Het CDA bleef achter met een kater. Hein de Gooijer had zoiets in de acht jaar dat hij in de raad zit nog nooit meegemaakt. Hij zag de steun voor de motie in een tijd van 20 minuten volledig verdampen. Weglekken noemde hij het. In arrenmoede trok hij de motie maar terug.

Jammer voor Hein. Partijgenoot minister Eurlings krijgt zo in Rheden geen voet aan de grond voor zijn goederentreinen.

En een compliment aan de partijen die bijtijds inzagen dat zij zich niet de plannen van Eurlings moeten laten inluizen.

Ook voor Gemeentebelangen die dat al vooraf had ingezien.

En absoluut een vol punt voor Hans Elsenaar.