Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 25 februari 2010

Nimmer Dor Ja?

Er komt schot in de zaak. Plan Nimmer Dor krimpt.

Projectontwikkelaar Phanos en de gemeente Rheden lijken eieren voor hun geld te kiezen. Ze zijn het eens geworden over de bouw van 50 à 60 woningen op Nimmer Dor. Woningstichting Eerbeek laat tien huurwoningen bouwen.

De grootschalige uitbreiding met meer dan 120 woningen lijkt daarmee (voorlopig?) van de baan. De gemeenteraad moet de komende maanden een beslissing nemen. Vervolgens moet het bestemmingsplan nog worden aangepast. Daarvoor heeft de gemeente anderhalf jaar de tijd. Ik vraag me af of dat genoeg is. De ambtelijke molens draaien traag en als er bovendien bezwaren binnenkomen dan kon die anderhalf jaar wel eens te krap bemeten zijn.

Een succes voor de tegenstanders van het grootschalige Nimmer Dor. Mede geholpen door de veranderde omstandigheden (kredietcrisis, mogelijke bevolkingskrimp) wordt er nu een heel eind aan hun wensen tegemoet gekomen. Ik ben benieuwd of ze met dit compromis tevreden zijn of dat ze nog beren op de weg zien.

Wordt het nu Nimmer Dor Ja?

Zie het bericht Deal kleiner Nimmer Dor in de Gelderlander.

Krista den Hertog–Heins

Door: Joop Zijlstra

Lijsttrekker, mevrouw K. den Hertog–Heins, sterke vrouw. Maar wat zullen de moderne Emmaüsgangers van over een poosje zeggen? ‘Wij leefden in de hoop dat D66 de gemeente Rheden zou verlossen.’ (naar Lukas 24,21.)

Anders - Ja - D66? Een brief van Martijn Leisink en Krista den Hertog aan de gemeente Rheden luidt: ‘Er moeten tunnels komen onder het spoor voor het verkeer bij Harderwijkerweg en Wilhelminaweg.’ Is dat anders? Martijn en Krista halen oude koeien uit het moeras van Hart van Dieren. Waren het toen bruggen over het (verdiepte) spoor, nu worden het D66-tunnels onder het spoor. Anders? Zelfde laken een pak: Dieren-noord weer onder de dreiging van het doorgaande verkeer: Harderwijkerweg sluipweg. Zullen ze in Laag-Soeren vast blij mee zijn. Spankerenseweg wordt racebaan, leuk voor omwonenden. Verkeersslagader De Bruinstraat houdt de verbinding Dieren-zuid en Dieren-noord uit zicht.

De provincie Gelderland en de gemeente Rheden ruziën maar voort.

D66 kan heus anders handelen. Je schreef in de richting van de gemeente Rheden. Schrijf nu - anders en beter - richting Provincie, de ėchte baas.
Een oplossing uit de ellende is mogelijk als beide overheden iets inleveren.

1. De provincie kiest alsnog voor een tunnel voor het doorgaande verkeer voorlangs het NS-station Dieren. (Een must voor scheiding van doorgaand en plaatselijk verkeer, een must voor de verbinding van Dieren-noord en Dieren-zuid.)

2. De gemeente Rheden ziet af van het verleggen van de oude N348 naar het spoor. Besparing van dit punt twee vult het tekort aan van punt één, een tunnel bij het NS-station. D66 vangt dan twee vliegen in één klap. Ophouden dus met de mantra ‘gewenste ontsnippering’, al te lang door ‘Landbouw’ gekoesterd en door het rijke Twickel, uit eigenbelang, telkens weer herhaald. Gelukkig, Gelderland en Rheden kunnen vrede sluiten.

Als D66 toch wilt vasthouden aan die tunnels kunnen ze een coalitie met de lijst Hop aangaan, ook lieve mensen hoor, ook allebei groen als gras. Autoverkeer met die tunnels faciliteren is wachten op zware ongevallen.
Net als bij die op- en afrit van de A348 bij Nieuw Velp Zuid. Initiatief van, jawel, je weet wel. De gemeente Rheden zal daar wel weer een klankbordgroep formeren: ‘Denk om het draagvlak’ heeft de provincie Gelderland gezegd. Praten. PvdA’er Feitsma voorop. Nieuw Velp Zuid of Dieren Zuid, maakt niet uit. )*

D66 gaat het op dit punt anders doen? Zichzelf verbeteren? Ja heel graag.
Blijf maar wel bij afzien van de afsluiting van de Doesburgse Dijk. Hoorde ook bij ‘ontsnipperen’. Dat nieuwe kasteel met tien appartementen à € 2,2 miljoen, daar gaat het Twickel om. Die 1100 euro per hectare per jaar van ‘Landbouw’ voor dat landgoed is meer dan genoeg.

Met D66 wordt alles anders? Ik twijfel zeer, want de burgemeester blijft.

Joop Zijlstra, Ellecom, man die volgens ‘De Steeg’ niet deugt.

)* Er zijn een paar mensen in Nieuw Velp Zuid, die heel bezorgd zijn over de plannen. Rietganssingel en Zwanensingel, wordt wakker! Te wapen, te wapen tegen de toename van verkeer in je woonwijk. Te wapen tegen lucht- en lawaaivervuiling. Let op je uiterwaarden. De weg daarnaartoe dreigt te worden afgesloten. Z.