Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 1 maart 2010

Hulde aan Hullegie

Door: Joop Zijlstra

Anton Hullegie schrijft: ‘ik wil mijn dorp veilig! Het Callunaplein in Dieren´. Zijn brief is gericht aan de politici. Maar de burgemeester reageert, als door een wesp gestoken. Hoe zou dat komen? Haar brief gaat overal rond. Het geklets erin laat ik maar voor wat het is en kom tot de kern. De burgemeester spuwt Hullegie op zijn vestje. ‘Het is ontoereikend om slechts het probleem van onveiligheid te signaleren en de verantwoordelijkheid op het bord van de ander te leggen.’ Nu nog mooier, burgemeester.

Ú heeft toch de verantwoordelijkheid voor Openbare Orde en Veiligheid. Die ligt toch op úw bordje. Daar wordt u voor betaald. Hullegie doet het zijne om aan de kost te komen. Bovendien maakt hij zich nog druk om een veilig Calluna. En hij krijgt van u op zijn kop omdat hij het zou laten afweten? Me dunkt niet terecht.

De burgemeester schrijft: ‘Hoe kunt u, als burger van de gemeente Rheden, zelf een bijdrage leveren om de veiligheid op straat te vergroten? Doet u dat door een pagina in de plaatselijke krant te kopen of besteedt u die paar honderd euro liever direct aan de jongeren. Bijvoorbeeld door hen uit te nodigen om met u een hapje te eten in zalencentrum Theothorne in Dieren. En daar het gesprek met hen aan te gaan.´ Het is eigenlijk te gek voor woorden. Schoolfrik Van Wingerden-Boers laat het zelf afweten, dat doet ze voortdurend. Dat van die paar honderd euro is het toppunt. Ze gooit zelf bakken euro´s aan gemeenschapsgeld over de balk: Hart van Dieren, Riverstone en wat niet al. Nota bene, het politiebureau staat leeg, terwijl het huurcontract nog doorloopt tot 2017.

De burgemeester loopt de kantjes er vanaf. Al jaren is ze bezig met haar liefhebberijen. ‘Zie zelf af van een tweede termijn’, was met Kerstmis mijn advies aan haar.

Hullegie heeft gelijk. Het is onveilig. Optreden is meer dan gewenst. Hullegie zegt:´Vanaf het moment dat de camera´s op het Callunaplein hangen, ga ik me zorgen maken over de winkeliers aan de Buitensingel en de Wilhelminaweg.´ Ik voeg daar nog aan toe: 'Was dat maar het enige onveilige pijnpunt in het dorp Dieren. Zie het Carolinaparkje. Ouders houden hun kinderen daar weg, al pocht de gemeente op de voorzieningen. Al jaren is het daar een toestand. Sodom en Gomorra. Ik schaam me ervoor. Dichtbij staat dat politiebureau, leeg.

Hullegie wordt uitgenodigd voor gesprekken, een klankbordgroep. Nou dan weet ik het wel.

Burgemeester, neem je verantwoordelijkheid, ga er op uit. Besteed uw tijd in de eigen gemeente. Schrap je bezigheden buitengaats.

Of nog liever, neem de kuierlatten. Geef ons die Leers maar voor een tijd, Die is toch vrij. Wij betalen uw wachtgeld maar al te graag.

Joop Zijlstra, Ellecom. Man die volgens ‘De Steeg´ niet deugt

Verkiezingsdebat M-FM radio

M-FM Radio organiseert vanavond een verkiezingsdebat in de raadszaal in De Steeg.

Het debat begint om 20:00 uur.


Ik hoop dat er veel belangstelling is. Ik ben zelf ook aanwezig. Het debat is natuurlijk ook via M-FM radio te volgen.

Van tevoren konden enkele vragen worden ingeleverd.
Ik heb ook enkele vragen ingeleverd. Er zijn wel tig vragen te stellen maar ik heb er voor de vuist weg een stuk of wat ingebracht.

1. Hondenpoep. Hoe staat het met de uitvoering van het beleid rond de bestrijding van de overlast van hondenpoep en loslopende honden. Ik krijg veel klachten binnen. Enerzijds van mensen die zich met hun klachten over rotzooi en zich soms bedreigd voelen door (soms met opzet losgelaten) loslopende honden in hun buurt niet serieus genomen voelen. Anderzijds van mensen die, hoewel ze zich netjes aan de regels houden, zich beschouwd voelen als misdadigers. Worden daar de juiste prioriteiten gelegd? Worden de lastpakken niet aangepakt terwijl de mensen die zich met hun hond netjes gedragen veel makkelijker te intimideren prooien zijn? Hoe staat het precies met de verspreiding van de poepbakken?

2. Welke politiek partij is ondubbelzinnig tegen of voor de plannen voor een toename van het goederenvervoer op de IJssellijn. Welke partij accepteert dat goederenvervoer. Laat de partijen zich aub duidelijk en zonder mitsen en maren uitspreken over dit onderwerp.

3. Welke partijen zijn voor/tegen de Kennedytunnel in Velp? En waarom? Beseffen zij dat er alternatieven voor de besteding van 13,6 M zijn?

4. Wat gaan we doen aan de rotte plekken zoals bijv. het voormalige Aldi-terrein aan de Nordlaan in Velp?

5. Wanneer krijgen de mensen in Velp-Zuid nu eens echt duidelijkheid over de plannen tot herstructuring?

6. Wanneer gaan de partijen echt eens werk maken van werk in deze gemeente?

7. Ik krijg mail waarin staat dat het plastic dat tegenwoordig gescheiden wordt opgehaald rechtsreeks in de verbrandingsoven verdwijnt, samen met het andere afval. Gescheiden inzamelen plastic afval: duurzaam of gebakken lucht? Graag uitleg over de weg die het plastic dat gescheiden wordt opgehaald aflegt. Waar blijft het en wat gebeurt ermee?

Poll Riviersteen van website Gelderlander verdwenen

Vanmiddag wilde ik nog even ’n kijkje nemen bij de Riviersteen-poll op de website van De Gelderlander. Bleek ie verdwenen. Ik kreeg wel een poll over Vitesse-trainer Theo Bos voorgeschoteld. Overigens een interessant onderwerp maar waar was Riviersteen?

Wat is er aan de hand? Is de Gelderlander-redactie zo geschrokken van de felle reacties dat ze de Riviersteen-poll maar weer snel heeft afgevoerd? Of heeft De Gelderlander zich zelf gerealiseerd dat ze met deze actie de fout inging? Dat zou de redactie sieren.

Hoe dan ook. Ik verwacht zeker nog een verklaring van De Gelderlander. 't Zou wel erg slap zijn de krant niks van zich laat horen. Wat bewoog de Gelderlander tot deze actie? Wat zit/zat erachter? Wie was (buiten Ton Kamp) de drijvende kracht? Wat is de reden om de poll weer zo snel af te voeren?

De poll op deze weblog (zie links op de pagina) gaat gewoon door. U kunt nog de hele week uw keuze maken.

Poll Riviersteen op website De Gelderlander

De poll over Riviersteen op de website van de Gelderlander krijgt veel kritiek. En die is niet mals. De reacties op de Gelderlander-site liegen er niet om. Niet zo verwonderlijk.

De vraagstelling van de Gelderlander luidt: Wat heeft u het liefst op het terrein van RiverStone in Rheden? Woningen of een steen- of betonfabriek?

Een andere optie is er niet. Als de redactie zo graag antwoord op die vraag wil dan had ze dat anders moeten formuleren. Bijvoorbeeld zo:
Als u gedwongen wordt een keuze te maken tussen woningbouw of een steen- of betonfabriek op Riviersteen hoe zou u dan kiezen?

Dan zouden er ook veel reacties komen maar was de vraag tenminste wel duidelijk gesteld. Nu is het uiterst suggestief. Vrijwel niemand wil “het liefst” woningbouw of een steen- of betonfabriek”.

De krant laat zich met deze poll voor het karretje van de projectontwikkelaar spannen. Bovendien is de poll volstrekt onbetrouwbaar. Ik heb zelf al een tiental keren gestemd.

De Gelderlander maakt zich belachelijk met deze bullshit. Wie neemt een dergelijke krant nog serieus? Nee, hiermee bewijst de krant zich geen dienst. En de lezers al helemaal niet. Jammer.

Op Politiek Rheden hebt u meer keuzes. Deze poll links op de blog blijft de hele week staan. Dan zullen we eens zien of de uitslag overeenkomt met de uitslag van de poll in de Gelderlander.

Op- en afrit bij Nieuw Velp Zuid !

Door: Joop Zijlstra

De gemeente heeft plannen voor een op- en afrit van de A348 voorgelegd aan de Provincie. ‘Provincie steunt plan ontsluiting De Beemd’. Een berichtje als in de Regiobode van 17 februari jl. op blz. 3, rechts onderaan, staat ook op de website van de gemeente. Klein berichtje, grote gevolgen voor de bewoners van Nieuw Velp Zuid. De verkeersdruk bij de onderdoorgang onder de snelweg wordt desastreus voor de bewoners van Rietganssingel en Zwanensingel.

Maar wees gerust. De provincie zal wel meewerken, maar zeggen ze daar: ‘Pas op, er moet wel draagvlak zijn in de nabijgelegen woonwijk’. Gemeente kan dus verder met het plan. Men onderzoekt wat er aan maatregelen nodig is om de aansluiting te realiseren (o.a. lucht- en geluidsmaatregelen).

Er komt zeker ook een klankbordgroep. De deelnemers aan de groep gaan weer door de pomp. Bezwaarmakers moeten tot aan de Raad van State, omdat de gemeente haar plan bevestigd wil zien. Overigens staat bij de gemeente nergens vermeld wie deze plannen gaat betalen. Gelukkig, de provincie is duidelijker: ‘De kosten voor aanleg komen voor rekening van de gemeente’.

Over het te houden onderzoek. Meet dan vooral de verwachte uitstoot van uitlaatgassen van de auto’s. Na sluitingstijd op De Beemd vormen ze één lange file vanaf De Beemd tot en met de oprit. Ze staan stil voor de file op de A348. Je zult zien, in de kortste keren zoeken de automobilisten een uitweg in de wijk. Het mooie plan van B.& W. scheept de bewoners met de problemen op.

Is er niet een beter plan te bedenken? Dat plan is er al. Jaren geleden is samen met de inwoners onderzoek gedaan. Haal het ‘Verkeerscirculatieplan Velp’ maar uit de la. Bekijk de aandachtspunten voor De Beemd. Lees ‘Beeld en kwaliteitsplan’. Onder het kopje infrastructuur staat het:
‘De ontsluiting van De Beemd zal in de toekomst bijna geheel geschieden vanaf de halve T-aansluiting op de A348. De bestaande verbinding van de Gildestraat met de Lathumseveerweg verdwijnt. Bestemmingsverkeer voor de Beemd mag niet meer over de Rietganssingel en via het viaduct Overhagen.

De gemeente kan de ondernemers en de bewoners van Nieuw Velp Zuid, beide, gerieven. De oplossing is al aangedragen. Neem de brief van Stichting bedrijventerrein De Beemd van 19 januari 2009 maar ter hand. Maak snel van de halve T-aansluiting op de A348 een hele T-aansluiting. Dat kan simpel gezegd door het weghalen van een stuk vangrail en het plaatsen van verkeerslichten. Door realisatie van de nieuwe aansluiting is het ook mogelijk op eenvoudige wijze De Beemd te verbinden met het openbaar vervoer.

Waar wachten we nog op?

Namens bewoners van Nieuw Velp Zuid.
J. Zijlstra, Ellecom.

PS. Voor diegenen die de oplossing niet zien zitten: er is nog een tweede mogelijkheid. Aansluiting van De Beemd op IJsseloord II, onderlangs de IJssel.