Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 2 maart 2010

Horzels gevraagd in Rheden

Door: Adriaan Dolk

Politiek gaat om macht. Bij deze basis ben ik als amateur in de politiek blijven steken. Best mogelijk dat er inmiddels redeneringen zijn die aantonen dat politiek niet om macht gaat, maar dat is me dan ontgaan.

Als ik om me heen kijk dan klopt het nog, die basis. Zie de triomf van de partijleiding als er winst wordt geboekt bij de verkiezingen en zie de teleurstelling als het resultaat tegenvalt. Want macht wordt uitgedrukt in zetels.

Enige tijd geleden gaf wethouder Tiemens van GroenLinks in de Regiobode te kennen dat kiezen voor de oppositie makkelijker was dan deelnemen in de coalitie. Zelf denk ik dat oppositie vele malen moeilijker is dan compromissen sluiten en je vier lang conformeren aan coalitieafspraken.

GroenLinks heeft als kleine partij voor besturen gekozen, maar heeft haar standpunt over Riverstone daarvoor geweld aangedaan. De fractie is in zo’n periode gedoemd haar mond te houden of lippendienst te bewijzen aan de coalitie. En begin nu niet over dualisme. Bovendien is er voor GroenLinks geen stemmenwinst te verwachten uit de lokale bestuurlijke activiteiten, concludeer ik uit het interview van mevr Tiemens.

Als oppositie ben je in de minderheid en delf je in negen van de tien keer het onderspit. Je steekt tien keer je nek uit en je bent negen keer de zielepiet die tegen beter weten in het nog een keer probeert. Je moet de argumenten zien te vinden die je opponent onderuit halen. Je dient je verbale vaardigheden te ontwikkelen. Je bent een horzel die wethouders tot wanhoop probeert te brengen. In de oppositie is het keihard werken zonder glamour.

Waar was de oppositie in de raad van Rheden tijdens de voorbereiding van de projecten Hart van Dieren (HvD), Riverstone en Nimmerdor? Waar waren de horzels in de raad tijdens de klankbordgroepen, bouwstenensessies, inloopavonden en rondrijdende informatiebussen. Wie luisterde naar de insprekers? Wie kwam er op voor de belangen van de inwoners die door het project HvD in de problemen waren gekomen? Wie spuugt er een wethouder op z’n vestje als deze de integriteit van bestuur te kijk zet? Wie roept de voorzitter van de raad tot de orde? Wie stelt er vragen in de raad over de noodzaak van besloten vergaderingen?

D66 geeft bij voorbaat al te kennen te willen samenwerken in de raad, de nuance te willen bewaren en - indien meer zetels dan verwacht - te onderzoeken of D66 kan meewerken aan een coalitieakkoord. Vergeet die eerste vier jaar de compromissen en de nuances. Horzels, die hebben we nodig in Rheden. Horzels kennen geen nuances, die bijten zich vast en steken raak. Het zijn buitengewoon irritante beesten.

De lijsttrekker van GemeenteBelangen Mevr. Rook inspecteert op haar vrije zaterdag afvalcontainers langs de straat om een weerwoord te hebben als straks vervanging van deze containers in de raad wordt besproken. Je geeft om te beginnen dan wel een beter signaal af naar de kiezer dan VVD, SP en D66 die samen vrolijk op de foto gaan tijdens het flyeren. Je zal als SP-kiezer maar de pest hebben aan de VVD (of omgekeerd) en je ziet je voorman/vrouw grapjes maken met de tegenpartij. Dat wordt weer handjeklap in de raad denk je dan en business as usual. D66, Ja anders of iets dergelijks; alle nuances zijn denkaar. Wat fijn dat ze er weer bij zijn.

Adriaan Dolk, Dieren

Verkiezingsdebat M-FM

Bij het verkiezingsdebat ontbraken de lokale partijen Gemeentebelangen en Groep Hop. Erg zwak. Het publiek was in grote getale op het debat afgekomen en deze partijen lieten de kans lopen om zich publiekelijk te profileren. Maar goed. De VVD, het CDA, de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, D66 en de PvdA waren er in ieder geval wel.

Enkele van de vragen die ik ingestuurd had kwamen aan de orde. Onderstaand een ruwe schets.

Hondenpoep. Hoe staat het met de uitvoering van het beleid rond de bestrijding van de overlast van hondenpoep en loslopende honden. Ik krijg veel klachten binnen. Enerzijds van mensen die zich met hun klachten over rotzooi en zich soms bedreigd voelen door (soms met opzet losgelaten) loslopende honden in hun buurt niet serieus genomen voelen. Anderzijds van mensen die, hoewel ze zich netjes aan de regels houden, zich beschouwd voelen als misdadigers. Worden daar de juiste prioriteiten gelegd? Worden de lastpakken niet aangepakt terwijl de mensen die zich met hun hond netjes gedragen veel makkelijker te intimideren prooien zijn? Hoe staat het precies met de verspreiding van de poepbakken?

Ik mocht zelf het woord voeren dus ik heb geen aantekeningen kunnen maken. Dat ik er nou echt wijzer van ben geworden kan ik niet zeggen. Ik geloof wel dat de boodschap is aangekomen. De partijen zijn het erover eens dat de uitvoering moet verbeteren. Er is door GroenLinks wethouder Harriët Tiemens een goede eerste stap gezet om dit probleem onder controle te krijgen maar in de uitvoering schort er nog het een en ander aan. In mijn column van as woensdag besteed ik daar ook aandacht aan. Er zijn mensen die zich ondanks voorbeeldig gedrag gecriminaliseerd voelen. Maar er zijn ook mensen die niet serieus genomen worden met hun klachten over overlast van hondenpoep en loslopende honden.

Welke politieke partij is ondubbelzinnig tegen of voor de plannen voor een toename van het goederenvervoer op de IJssellijn. Welke partij accepteert dat goederenvervoer. Laat de partijen zich aub duidelijk en zonder mitsen en maren uitspreken over dit onderwerp.

De standpunten zijn inmiddels bekend. Alle partijen zijn tegen de komst van de goederentreinen met uitzondering van het CDA. Die verwelkomt de treinen zeker ook niet van harte maar wil in gesprek blijven met de rijksoverheid. Ik heb er mijn vraagtekens bij. VVD, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA wezen een toename van het aantal goederentreinen kortweg af. VVD en PvdA gingen nog een stap verder. Zij willen van alle goederentreinen af. Ook de goederentreinen die nu over het spoor komen. Alternatieven werden gezocht in vervoer over water, een nieuwe Noordtak, doortrekken van de Betuweroute naar Duitsland via Emmerich (zoals met de Duitsers oorspronkelijk was afgesproken). Vervoer van gevaarlijke stoffen kwam ook aan bod. Het is en blijft voor alle partijen een grote ergernis dat gemeenten geen grip krijgen op deze materie. Haverkamp (VVD) memoreerde nog eens dat voor vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg speciale vergunningen nodig zijn terwijl vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor buiten het zicht van gemeenten gebeurd.

Welke partijen zijn voor/tegen de Kennedytunnel in Velp? En waarom? Beseffen zij dat er alternatieven voor de besteding van 13,6 M zijn?

Hier kwam voor mij wel een opmerkelijke antwoord. Voor geen van de partijen is dit een gelopen race. Er moet eerst een gedegen onderzoek komen voordat er een besluit over de Kennedytunnel kan worden genomen. Jorine Dirks noemde als mogelijk alternatief een tunnel bij de Gasthuislaan. Tjebbe Vugts zag vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid wel iets in een tunnel maar ook hij wist nog niet waar die tunnel dan zou moeten komen. Geen van de partrijen besefte blijkbaar dat die 13,6 miljoen ook besteed kan worden aan andere zaken dan een tunnel. Als de leefbaarheid langs het spoor maar verhoogd wordt. De enige voorwaarde is dat er een spoorovergang wordt gesloten. Dat is overigens de inzet die Geen Noordtak Velp voorstaat.

Wat gaan we doen aan de rotte plekken zoals bijv. het voormalige Aldi-terrein aan de Nordlaan in Velp?

Daar was iedereen het over eens. Zo snel mogelijk bouwen maar dat heeft de raad niet in de hand. Destijds is het toenmalige bouwplan in de ijskast gelegd. Er mag gebouwd worden maar de kredietcrisis en de tegenvallende huizenmarkt doet het plan vertragen. De raad heeft er verder geen invloed op. Mogelijk dat de raad enige druk kan uitoefenen.

Mijn overige vragen kwamen niet aan bod. Er waren natuurlijk ook vragen van andere inwoners. Vragen over de Traverse Dieren, Nimmer Dor en de vervanging van de kliko’s. Die behandel ik misschien later. In ieder geval niet meer voor de verkiezingen. De tijd ontbreekt me daarvoor.

Overigens wordt u van harte uitgenodigd (ook de deelnemers aan het debat) om nadere opmerkingen te maken. Graag via reacties. Dan weet u zeker dat uw mening nog vóór de verkiezingen op de blog komen. Via de mail kan ook maar dan kan ik plaatsing vóór 3 maart niet garanderen.