Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 7 maart 2010

Bestuurlijk talent

Vorige week lanceerde De Gelderlander op haar website een poll over Riviersteen De poll was een idee van Ton Kamp, communicatieadviseur uit Rheden. Ton was door projectontwikkelaar ASR gevraagd om de communicatie over Riviersteen te verzorgen maar hij liet aan de Gelderlander weten op persoonlijke titel en voor nop een lijmpoging te doen. Hij wilde daarvoor geen geld van de ASR.

Een poll op de website van de Gelderlander moest het antwoord geven op de vraag wat de mensen het liefst op Riviersteen wilden: woningbouw of een steen- of betonfabriek? De uitslag kon Ton dan mooi gebruiken als bison-kit. In een poging de politiek en de projectontwikkelaar aan elkaar te plakken.

Met die poll kon u dus kiezen uit twee kwaden. Een absurde actie. Niet zozeer van Ton Kamps en de ASR. Hun belang begrijp ik. Maar wel van de Gelderlander. Wat krijgen we een volgende keer? Komt er dan iemand met een idee om binnenkort een journalist bij u langs te sturen om u een klap op uw oog te geven. Het moet vooraf wel duidelijk zijn welk oog dat moet zijn. Daarvoor wordt een poll uitgeschreven. U mag dan antwoord geven op de vraag wat u het liefst wilt: een blauw oog línks of een blauw oog réchts? De meerderheid beslist.

Wat dreef de krant ertoe om op deze manier met Ton Kamp in zee te gaan? Ton is directeur van communicatiebureau Q-mark (op advies van Q-mark aub uitspreken als kjoe-mark). De Gelderlander bestaat zelf uit een leger communicatiespecialisten. Was er op dat moment niemand die de “lijmpoging” van Ton eens kritisch tegen het licht hield en eerst de relatie van Ton Kamp met de projectontwikkelaar onder loep legde? Wat waren/zijn de formele én de informele banden van Ton Kamp en zijn kjoe-mark met de grondeigenaar, de projectontwikkelaar, de gemeente, de provincie, de stadsregio en de politiek?

Of was de dienstdoende redacteur zo onder de indruk van het feit dat het Ton Kamp was die bij hem aanklopte? Ton’s broer, Henk Kamp, is een hotshot, voormalig minister van defensie en nu commissaris op de Nederlandse Antillen waar hij moet zorgen dat de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba op ordentelijke wijze tot Nederlandse gemeenten worden omgevormd. Ik beschuldig Ton er niet van dat hij daar gebruik van heeft gemaakt maar het kan onbewust bij de redacteur hebben meegespeeld. Trouwens op de website van kjoe-mark wordt er wel mee gekoketteerd. Op beschaafde wijze uiteraard maar het helpt ongetwijfeld bij het leggen van (commerciële) contacten als je met zo’n broer op de proppen komt. Ook al praat je er niet over. Wat subtiele verwijzingen naar en de website zijn ruimschoots voldoende. Ik geef Ton Kamp daarin trouwens groot gelijk hoor. Hij moet zijn brood ook verdienen.

Of heeft Ton de redactie gewoon onder tafel geluld. Hij is niet voor niks communicatieadviseur.

Hoe dan ook. De Gelderlander maakte een forse uitglijer. De reacties op de website logen er dan ook niet om. Bovendien kon de poll gemakkelijk worden beïnvloed. Een tijdlang ging het ongeveer gelijk op. Zodra er een stem voor de steenfabriek binnen kwam werd die geneutraliseerd door een stem voor woningbouw. Later liep het uit de hand. De tegenstanders van woningbouw liepen uit. De poll was vrijdagavond (27 feb.) op de site geplaatst maar werd maandagmiddag (1 mrt) al weer verwijderd.

Pas afgelopen zaterdag kwam de Gelderlander met een verklaring. Het hield niet over. Gelderlander-redacteur Tom (met 'n M) Ruijfrok wijdde er een paar regels aan. “Een op papier onafhankelijke partij wilde de besprekingen over Riverstone in Velp, nieuw leven inblazen, ondersteund door een poll” en “In het weekend ontstond door reacties het beeld dat de redactie zich aan een betrokken partij had verbonden.Dat beeld was niet terecht”. Als klap op de vuurpijl meldt Tom: “toen ook nog eens bleek dat de poll te manipuleren was door vaker te stemmen, besloten we maandag de productie van de site te verwijderen”.

Wat een fantastische verklaring van De Gelderlander.Het waren dus de reacties op de website die het beeld schiepen dat de redactie onder een hoedje speelde met Ton Kamp. Die kunnen we in onze zak steken. U en ik, bezoekers van de website, hebben dat beeld geschapen. Het lag uiteraard niet aan de berichtgeving zelf dat dat beeld ontstond. Hoe haal je 't in je hoofd? En Ton Kamp was “op papier” een onafhankelijk partij. Dus niks natrekken zoals ik hierboven al aangaf. En jammer dat de poll te manipuleren was. Ook daar konden ze natuurlijk niks aan doen. Dat was voor de redactie van De Gelderlander de druppel. Ech waor. Anders was ie zeker blijven staan.

Dit verklarinkje is op zichzelf al een afgang. Pas na een week reageren. En het dan ook nog afdoen met een paar regeltjes in een weekrubriek. Maar om dan de schuld bij anderen neer te leggen slaat werkelijk alles. Niks eigen schuld. De beschuldigende vinger wijst naar Ton Kamp en naar u en mij. Niks de hand in eigen boezem steken. De Gelderlander maakt geen fouten. Hoe kom je d'r bij?

Weet je wat ik denk. Ik denk dat Tom Ruijfrok zelf de redacteur was die zich voor Ton Kamp’s karretje liet spannen. Dat lijkt er in ieder geval wel op want hij heeft nogal wat moeite met deze kwestie. Hij reageert krampachtig afwijzend. Ik denk dat zijn collega’s hem gezegd hebben het zelf maar op te lossen. Maar niet reageren was geen optie. Waarom heeft Leon van Wijngaarden niet gereageerd? Die is redacteur voor de editie Veluwezoom-Oost. Leon weet hoe de hazen in de gemeente Rheden lopen. Die zou er vast niet ingetrapt zijn. Of was die toevallig aan het skiën?

Maar het is en blijft een fantastische reactie.Het lijkt potdomme de politiek wel! Als een volleerd bestuursacrobaat wurmt Tom er zich onderuit. Een gepokt en gemazeld gemeentebestuurder waardig. Is er ergens in de regio nog een plaatsje voor hem vrij in een van de nieuw te vormen colleges? Zo’n talent kun je niet laten lopen. Nog ergens een Pontius Pilatus nodig? Beleefd aanbevolen voor de portefeuille communicatie en public relations. De tijd is er rijp voor.

En Tom ook.

Ondersteuning heb ik ook al voor ‘m geregeld. Een echte professional, communicatie-adviseur in hart en nieren. Die gaat de kloof tussen burger en politiek lijmen. Als het een beetje meezit doet ie dat nog voor nop ook. Nadat ie zelf op deze kwestie heeft gereageerd natuurlijk.

De VVD zal niet in een nieuw college zitten

Zo, en hoe nu verder? De VVD, GroenLinks en D66 hebben alle flinke winst geboekt. Zij zijn de winnaars van de raadsverkiezingen. Maar hoe moet een nieuw college van B&W in elkaar steken? Eens kijken wat de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie zijn. De gemeente Rheden heeft 27 raadszetels. Een coalitie moet dus kunnen beschikken over minimaal 14 zetels. De VVD (6 zetels) heeft als grootste partij nu het initiatief om bij de vorming van een coalitie het voortouw te nemen. Een lastige klus.

Als we nu eens Riviersteen als uitgangspunt nemen. De VVD (6 zetels) en het CDA (4 zetels) zijn tegen woningbouw op Riviersteen. Daar past alleen D66 (3 zetels) bij. Samen hebben zij 13 zetels, net niet genoeg voor een meerderheidscoalitie. Ja maar, zult u zeggen, en Gemeentebelangen dan? Die was toch óók tegen woningbouw op Riviersteen? Jawel, maar dat was de fractie van Gemeentebelangen onder aanvoering van Piet Wubs. Die is weg en nu keert Wim Pieper voor Gemeentebelangen terug in de raad. Wim heeft zich in woord en geschrift altijd fel tegen dat standpunt afgezet. Bovendien heeft hij de pest aan Ronald Haverkamp en de VVD. Ook met Jaap Uijthof, eertijds raadslid voor D66 en in de nieuwe raad teruggekeerd voor de VVD, heeft hij het nooit goed kunnen vinden.

Gaat de ChristenUnie zich dan bij zo’n VVD-CDA-D66 coalitie aansluiten. Dat zou een meerderheid van 14 zetels opleveren. Maar dat zie ik nog niet gebeuren. De ChristenUnie is veel meer een natuurlijke partner voor de PvdA. Bovendien kan de ChristenUnie op principiële gronden maar moeilijk overweg met D66. Veel te vrijzinnig.

Wat dan? Gaat de VDD toch in zee met de PvdA? Dan moet Riviersteen worden doodgezwegen. Je zou kunnen redeneren dat die kwestie al besloten is. Maar dan zouden zowel de VVD als de PvdA zich ongeloofwaardig maken. De VVD heeft samen met het CDA en Gemeentebelangen het plan getorpedeerd en dat werd hen door de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie niet in dank afgenomen Riviersteen blijft voorlopig nog boven de markt zweven en op enig moment komt de vraag wat er met het terrein moet gebeuren toch weer op tafel.

Bovendien heeft Haverkamp de afgelopen jaren zijn coalitiegenoten van de PvdA en GroenLinks ook op andere gebieden herhaaldelijk flink geprovoceerd. Niet alleen met Riviersteen. Voorbeelden daarvan zijn de bouwplannen van de Aldi, de “krimp”discussie waar de bouwpastors van de PvdA niet op zaten te wachten en de vervanging van de kliko’s, op voorstel van GroenLinks wethouder Harriët Tiemens. Het zou me hooglijk verbazen als GroenLinks nog ’n keer met de VVD in zee gaat. GroenLinks liet zich opsluiten in de coalitie en wist zich geen raad met Riviersteen en Nimmer Dor. Haverkamp had daar geen boodschap aan en hij passeerde GroenLinks ter linkerzijde. En de vervanging van de kliko’s kwam ook op een goed moment. Daar was de VVD ook op tegen. Tiemens voelde zich echt gepakt door Haverkamp. Dat was te merken aan de ingezonden brieven in de lokale en regionale pers. En nog wat. De PvdA en GroenLinks waren bij de raadsverkiezingen een lijstverbinding aangegaan en de PvdA en GroenLinks kunnen elkaar nu niet laten vallen. Dat zou zo’n beetje neerkomen op hoogverraad.

En dan zijn er nog andere fikse uitdagingen. Alle gemeenten, ook Rheden, worden de komende jaren flink gekort. Dan zullen er keuzen gemaakt moeten worden. Hoe worden die tekorten opgevangen? Om de sociale voorzieningen op peil te houden zijn de PvdA en GroenLinks bereid tot lastenverzwaring. De VVD ziet daar niets in. Die wil juist gaan snijden.

Nee, ik zie nog geen coalitie tot stand komen waarin zowel de VVD als de PvdA en GroenLinks is vertegenwoordigd. Tenminste niet als de VVD, de PvdA en GroenLinks hun geloofwaardigheid willen behouden.