Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 31 maart 2010

Omzingeling

De voorbereidingen voor de DIHD, de Dierense Internationale Hangmuziek Dagen zijn weer in volle gang. Het festival, in 2010 begonnen als een poging om hangjongeren uit het Calluna-winkelcentrum te weren, is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot een van de grootste festijnen van Europa. Het feest trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers die komen kijken hoe en óf de muzikanten de vooraf zorgvuldig geselecteerde groepen hangjongeren uit Calluna weten je verjagen.

Opnieuw nemen honderden muziekgezelschappen en groepen hangjongeren van over de hele aardbol aan de twee weken durende festiviteiten deel.

Voor de muziekgezelschappen zijn prijzen te winnen in de categorieën opera- en operette, philharmonisch orkest, kamermuziek, koren, pop & rock, jazz, fado, harmonie & fanfare, levenslied en big bands. De winnaars zijn alle verzekerd van een uitnodiging voor het volgende festival. Daarnaast zijn er nog vele publieksprijzen te winnen.

De hangjongeren strijden ook om de hoogste eer. De groepsprijzen voeren de winnaars naar de grootste winkelcentra ter wereld. En aan de felbegeerde Heideroosjes, ontworpen en gesmeed door de Velpse juwelier Aalbers, zijn riante studiebeurzen voor de meest prestigieuze conservatoria ter wereld verbonden. Op die manier hebben tientallen hangjongeren een glanzende carrière opgebouwd. Zo viert de beroemde Maikel V, de grote winnaar van 2017, dit jaar triomfen op de Salzburger Festspiele met zijn op het Dierense Calluna geënte uitvoering van Wagner’s Nibelungen.

Tijdens de DIHD van vorig jaar zorgde de Chinese Staatsopera voor een waar hoogtepunt. Met hun sublieme techniek (variant 3A van de omzingelingstechniek: een hanggroep wordt door musici ingesloten en via een opengelaten vluchtpad weggezongen) presteerden de operazangers het om twaalf groepen zich fel verzettende hangjongeren uit het winkelcentrum te verdrijven. Een absoluut record.

Organisator Wim te Hennepe heeft zichzelf opnieuw overtroffen. Het verwende publiek krijgt een topprogramma voorgeschoteld. De Chinezen krijgen concurrentie uit Japan en de Verenigde Korea’s. Er worden gezelschappen verwacht uit Mongolië, Tadzjikistan, Laos en Nieuw-Guinea. En het Amerikaanse Rawhide, de Mosquitos uit Bolivia, de Australische didgeridoo-groep Wonga en het Groot-Kazans Kozakkenkoor staan garant voor waar spektakel. Daarnaast zijn hangjongeren gecontracteerd uit de grootste shopping-malls van Rusland, Amerika en Azië, doorgewinterde spijkerharde pro’s.

De jury wordt wederom geleid door het succesduo Petra van Wingerden, de befaamde hangjeugdexpert, en Wim Pieper, de oprichter en ex-voorzitter van Hangjongerenbelang XL. Samen met Sjonnie J, Anita P en Machmoud M. staan zij borg voor een streng maar onomstreden oordeel.

Een opgetogen Petra verklapt: “Ik heb hoofdsponsor Hullegie weten over te halen het sponsorcontract uit te breiden. Volgend jaar wordt ook een divisie hangouderen ingesteld. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.”

Hotels en campings in de wijde omtrek zijn al maanden volgeboekt. Alle toegangsbewijzen zijn uitverkocht. Op de zwarte markt worden dagchips voor astronomische bedragen verhandeld. Pas op voor namaak! De organisatie zal streng optreden bij het aantreffen van vervalsingen.

Om de stroom bezoekers in goede banen te leiden zet vervoerder Haal extra monorail-treinen in. Daarnaast worden parkeerterreinen ingericht op het Riviersteen-circuit aan de IJssel, helihaven Nimmer Down bij Laag-Soeren, bij Fort Beekhuizen in Velp en de Ellecomse Sportarena. Er zijn gratis pendeldiensten van en naar het festivalterrein.

Landgoed Laag Soeren

'n Aardige reactie van Marjan Smit, een van de bloggers van weblog Landgoed Laag Soeren op mijn eerdere posting over deze blog. Bevat tevens een correctie.

-----------
Beste Theo,

Dit is een berichtje van een van de twee initiatiefnemers van de web-log Landgoed Laag Soeren.

Hartelijk dank voor je aandacht die je op twee van je web-logs aan onze web-log besteedde.

We zijn er vereerd mee! Dank nogmaals.

Omdat je web-logs een communicatiemiddel binnen onze gemeente zijn houden we je graag op de hoogte van kleine en grote details rond ons Landgoed.

Vandaar dat ik dit wat uitgebreide mailtje aan je schrijf.

Op je startlog.nl staat een klein, piepklein onjuistheidje;
De zin: "nu is het landgoed omgevormd tot een luxe appartementencomplex voor senioren."

De laatste twee woorden..."voor senioren" mogen eruit. (als ik zo vrij mag zijn)

De projectontwikkelaar startte weliswaar ooit met het plan om op het landgoed een wooncomplex voor senioren met complete zorg te bouwen. Onderzoeken van eind jaren '90 toonden immers aan dat er grote behoefte aan dit soort appartementen was. De verkoop startte rond 2003 en wat bleek....niet senioren alleen trok deze plek aan.....

Een aantal werkende veertigers, vijftigers en zestigers 'verstonden' het concept op een heel andere manier...

Deze groep groeide en in de communicatie in de pers en in de brochures van bijvoorbeeld makelaars werd vanaf 2006 woorden als "senioren" en "zorg" verwijderd.

Want wat bleek?

Nieuwe eigenaren kwamen vooral af op de schoonheid van de architectuur, de natuur en buiten wonen zonder de rompslomp van een tuin en, niet onbelangrijk: gedeeld eigenaarschap en gedeelde lol van faciliteiten zoals zwembad, sauna, fitness ruimte, restaurant en een enorme woonkamer etc.

Misschien toch aardig om je dit te vertellen.

Hartelijk dank voor je aandacht en nogmaals dank voor de aandacht die je aan ons schenkt op je web-logs!

Met vriendelijke groet,
Marjan Smit