Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 15 juni 2010

Graffiti-project

Klik op de afbeelding om te vergroten

Begin mei, één dag voordat ik op vakantie ging las ik in de Gelderlander dat Wijkplatform Velp-Zuid, welzijnsorganisatie Carion en woningstichting Vivare van plan waren om op een “blinde”muur aan de kruising Willemsstraat/Nassaustraat in Velp een graffitischildering aan te brengen. Ik woon in de Nassaustraat en ik zat daar echt niet op te wachten. Graffiti wordt normaliter aangemerkt als uiting van vervuiling en verloedering en ik ben het er volledig mee eens dat dit bestreden moet wordt. Ik had daar via een mail aan enkele wethouders en de initiatiefnemers dan ook bezwaar tegen gemaakt. Die mail heeft niet mogen baten. Op 5 juni kwam ik weer terug van vakantie en het graffiti-“kunstwerk” prijkte in volle glorie op de “blinde” muur. Ik kreeg nog wel een briefje van de gemeente waarin stond dat er geen bezwaar van de welstandscommissie was ontvangen. Er was naar de mening van de omwonenden gevraagd maar die hadden geen bezwaar.
Ik ben ook omwonende maar mij was niets gevraagd. Ik heb er via de krant kennis van moeten nemen. Er was één omwonende op de inloopavond geweest en die had geen bezwaar en een ander was om zijn mening gevraagd door Vivare. Ook die had geen bezwaar.

Nu deze troep wordt gebracht onder de noemer “kunstwerk”en “project” ligt alles natuurlijk opeens heel anders. Dit is geen verloedering maar “kunst” en een “project”. Dan kan die rotzooi plotseling wel. Het is waarlijk geweldig. Maar waarom niet een plaatsje gezocht op een van de gebouwen van de gemeente? Of op het kantoor van Vivare aan de Waterstraat? Of op het Kasteel, het wijkcentrum van Carion in Velp-Zuid? Of op een plek waar een van de leden van het Wijkplatform er permanent op uit kan kijken? Ik heb begrepen dat de aanvankelijk geopperde locaties bij het wijkcentrum het Kasteel was? Waarom is dit “kunstproject” daar niet uitgevoerd?

Het Wijkplatform Velp-Zuid is een speelbal van de gemeente, Carion en Vivare. Dat platform loopt al sinds de oprichting aan de leiband van deze instanties. Dat bleek onlangs nog eens bij de kwestie rond het poepveld dat de gemeente heeft ingericht bij de nieuwe flat naast wijkcentrum ’t Kasteel. De bewoners kregen dat hondenpoepveld gratis voor hun deur bijgeleverd zonder dat hen iets gevraagd was. Toen zij bezwaar maakten verschool de gemeente zich achter het wijkplatform. Die had er volgens de gemeentewoordvoerder immers mee ingestemd. Daar kunnen de bewoners het mee doen. Wijkplatform Velp-Zuid moet eens leren denken vanuit de bewoners en zich niet als roeptoeter laat gebruiken door de gemeente, Carion en Vivare.

Tijdens mijn vakantie heeft Wim Pieper op zijn weblog aandacht aan de graffiti-zaak besteed. Beste Wim, bedankt hiervoor. Jammer genoeg heeft het niet mogen baten.

Ik neem de jongeren die aan dit “project” hebben meegewerkt niks kwalijk hoor. Maar eh… moeten Gertie, Joël, Isa, Jay, Jordy en Rico de graffiti-spuit nu weer opbergen? Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dan heeft dit gedoe geen enkele zin. Ik beschouw dit “project” dan ook als een aanmoediging om ook op andere plekken aan de slag te gaan en ik ga er vanuit dat de gemeente verrijkt wordt met nog meer van deze graffiti-kunstwerken. Denk er wel om er het labeltje “kunstwerk” en “project” aan te hangen. Daar kunnen in ieder geval het wijkplatform, Carion, Vivare en de gemeente geen bezwaar tegen hebben.

Oh ja, de volgende keer wel even opletten. Er zit nu een foutje in het ”kunstwerk”: Lijn 1 rijdt al lang niet meer in Velp.

Onderstaand mijn bezwaar-email aan de betrokkenen en het antwoord dat ik van de gemeente kreeg.
------------------
Geachte hr. Vugts (coördinerend wethouder Velp), geachte hr. König (wethouder Ruimtelijke ordening), geachte mevr. Tiemens (wethouder kunst/cultuur), geachte dames en heren van Wijkplatform Velp-Zuid, Carion en Vivare,

Uit de Gelderlander van 12 mei vernam ik dat Wijkplatform Velp-Zuid, Carion en Vivare van plan zijn om op 6 juni 2010 op een “blinde”muur aan de kruising Willemsstraat/Nassaustraat in Velp een graffitischildering aan te brengen.

Ik maak ernstig bezwaar tegen deze actie op de beoogde locatie.

Ik ben woonachtig aan de Nassaustraat op enkele tientallen meters afstand van de beoogde plek. Vanuit mijn huiskamer heb ik er uitzicht op.

De Nassaustraat is een nette straat met een rustig karakter. Een graffitischildering past totaal niet in het straatbeeld van onze straat maar doet daar juist ernstig afbreuk aan. Een aanzet tot verloedering van onze buurt.

Volgens het Gelderlander- artikel konden bewoners hun mening over het ontwerp geven. Daar is mij niets van bekend. Wij zijn daarover niet geïnformeerd.

Ook over de beoogde locatie zijn wij niet geraadpleegd.

Ik vrees bovendien dat als deze schildering wordt aangebracht daarvan een aanzuigende werking zal uitgaan op andere graffitispuiters zodat verdergaande verloedering niet is uitgesloten.

Ik vraag mij bovendien af in hoeverre de gemeente Rheden deze actie heeft gesanctioneerd.

Er zijn vast betere locaties in onze gemeente te vinden. Bijvoorbeeld het Vivare-kantoor aan de Waterstraat of een van de Carion-locaties. Wellicht stelt het gemeentebestuur welwillend een van de muren van het gemeentehuis of een van de brandweerkazernes voor graffitikunst beschikbaar.
Ga daar vooral u gang. Maar niet in onze straat.

Ik verzoek u om deze actie onmiddellijk af te gelasten. Ik ga ervan uit dat u goed nota van mijn bezwaren neemt.

Vanaf vandaag ben ik enkele weken elders.
Het ontbreekt me daarom aan tijd en mogelijkheden om u een meer uitgebreide brief met mijn bezwaren te sturen.
Ik ben per mail/brief weer op 7 juni 2010 bereikbaar. Telefonisch ben ik in die periode bereikbaar op …..
Ik ga er echter vanuit dat deze mail voldoende is om mijn bezwaren duidelijk kenbaar te maken bij het gemeentebestuur, het wijkplatform, Vivare en Carion en dat gepaste actie wordt ondernomen.

Vriendelijke groet,
Theo Kooijmans


En het antwoord van de gemeente.
---------------------------
Geachte heer Kooijmans,

Inleiding
Wij hebben uw e-mailbericht van 13 mei 2010 in goede orde ontvangen en gelezen. In uw bericht tekent u bezwaar aan tegen de voorgenomen graffitischildering op 5 juni a.s. op een blinde muur aan de kruising Willemsstraat/Nassaustraat in Velp. In deze mail leest u onze reactie.

Achtergrond
De graffitischildering is onderdeel van een kunstproject. Welzijnsorganisatie Carion voert het project uit in het kader van de wijkvernieuwing Velp-Zuid Acht jongeren van 13 jaar en ouder uit uw wijk leveren hun bijdrage aan de schildering. Onder begeleiding van een ervaren graffiti kunstenaar hebben zij een ontwerp gemaakt.

De keuze van de locatie
Bij de keuze van de locatie is gekeken naar een plek middenin de wijk en gelegen aan een doorgaande weg (lees: de Willemsstraat). Het gaat om een complex van woningbouwvereniging Vivare.

Informeren/betrekken van omwonenden
Carion heeft op 23 april jl. omwonenden geïnformeerd via flyers en een informatieavond op 6 mei jl. Meer specifiek is de flyer uitgereikt bij de appartementen waar het kunstwerk op de muur komt (Willemsstraat 62-76), bij het blok ertegenover (Nassaustraat 39-53) en bij de seniorenwoningen (Nassaustraat 34-48).
U hebt als bewoner van Nassaustraat 27 dus geen directe uitnodiging gekregen, maar via een publicatie in de Gelderlander kennisgenomen van het project. Bij de inloopavond was één bewoner aanwezig. De woonconsulent van Vivare heeft één bewoner gesproken die vragen had. Beide bewoners hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de uitvoering van het project.

Vergunning
Voor de uitvoering van het project is geen vergunning nodig. Het ontwerp van het kunstwerk is wel aan Welstand voorgelegd voor een reactie. Welstand heeft geen bezwaren tegen de uitvoering ingebracht.

Conclusie
Gelet op het bovenstaande moeten wij u melden dat het project ongewijzigd kan doorgaan. De gemeente en haar samenwerkingspartners (Carion, Vivare, wijkplatform) vinden het van groot belang om ook jongeren te betrekken bij de vernieuwing in uw wijk. Dit project lever daar een mooie bijdrage aan. Wij rekenen erop dat wij u hiermee voldoende hebben geïnformeerd.


Met vriendelijke groet,
Afdelingsmanager Samenlevingszaken
Gemeente Rheden Postbus 9110 6994 ZJ De Steeg