Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 3 september 2010

Protest tegen extra goederentreinen op IJssellijn

Gisteren protesteerden honderden inwoners uit de gemeente Rheden tegen de dreigende toename van het goederenvervoer op het spoor. De aanleiding van een persgesprek van de gemeente Rheden en RONA over het kabinetsplan om 40-62 goederentreinen vanaf de Betuweroute via de IJssellijn naar Duitsland te leiden. RONA, Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking, vertegenwoordigt tientallen belangenverenigingen langs de IJssellijn en de Twentelijn.

Inwoners uit alle Rhedense dorpen langs het spoor, vertegenwoordigers van belangenverenigingen en de lokale politiek lieten zien dat zij de plannen niet zien zitten. Zij vrezen voor ernstige aantasting van de leefbaarheid en de lokale economie. Het gaat dan om geluidsoverlast, trillingsschade aan gebouwen en opstallen, gezondheidsproblemen door slaapverstoring en geluidshinder, lange wachttijden voor het spoor, slechte bereikbaarheid voor hulpdiensten, gevaarlijke stoffen die dwars door woonkernen worden vervoerd en daarmee veiligheids- en milieuproblemen veroorzaken, schade aan de natuur en drastische waardedaling van woningen en gebouwen.

De rijksoverheid stelt maatregelen in het vooruitzicht die de leefbaarheid moeten waarborgen. Maar daar hebben de organisaties geen enkel vertrouwen in.

De Tweede Kamer kan nog voor het plan gaan liggen. RONA haalt alles uit de kast om de parlementariƫrs te overtuigen van de noodzaak het plan af te blazen. Op woensdag 8 september houdt de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de voorkeursbeslissing van het Kabinet. RONA is daarvoor ook uitgenodigd. Arnoud Scheltema uit Rheden zal namens RONA het woord voeren.

U kunt Arnoud daarbij steunen. Mensen die volgende week woensdag 8 september mee willen naar Den Haag kunnen zich opgeven via info@ijsselijn.info. De bus vertrekt om 10.15 bij het gemeentehuis in De Steeg en om 10.30 in Velp bij Den Heuvel. Om 15.00 rijdt de bus weer terug. Het spoorplan staat om 13:00 uur op de agenda van de commissie. De kosten bedragen 10 euro. Contant af te rekenen voor vertrek naar Den Haag. Opgeven is verplicht in verband met het inhuren van de bus(sen). Maandagochtend 6 september om 9.00 maken wordt de balans opgemaakt en wordt op de website www.ijssellijn.info aangegeven hoeveel lege plaatsen er nog over zijn.

Klik op een van de afbeeldingen om te vergroten