Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 14 september 2010

M-FM of RTV Veluwezoom? (5) - Organisatie





Deze maand moeten de gemeenten Rheden en Rozendaal aan het Commissariaat van de Media advies uitbrengen over de zendmachtiging voor een lokale omroep. Daarvoor zijn twee organisaties in de race: M-FM en RTV Veluwezoom.

B&W kiezen voor M-FM. Eerst stelt zij 3 criteria. Vervolgens zegt ze dat er op grond van die criteria geen voorkeur voor M-FM of RTV Veluwezoom om in de volgende zin te concluderen dat ze een voorkeur heeft voor M-FM.

Die 3 criteria luiden:
• het draagvlak binnen de gemeente
• plannen met betrekking tot de op Rheden/Rozendaal gerichte programmering en
• de stevigheid van de organisatie op de langere termijn

Eens kijken hoe het met de organisatie staat.

Volgens B&W van Rheden beschikken zowel M-FM als RTV Veluwezoom over voldoende vrijwilligers.
M-FM zegt over een team van 20 vrijwilligers te beschikken. Afgelopen weekeinde verspreidde M-FM een “M-FM-krant”waarin ze op de ene pagina melding maakt van 32 vrijwilligers en op een andere pagina sprak over 35 vrijwilligers. Dat gaat dus heel erg voorspoedig voor M-FM. De vrijwilligers stromen blijkbaar van alle kanten toe. Da’s heel mooi maar ik zou wel eens willen weten wie dat zijn, waar ze vandaan komen en hoeveel ervaring en expertise deze mensen hebben. De programmering is nog steeds gebaseerd op non-stop muziek en de website ziet er ook nog steeds niet uit. Dus ervaring en expertise is niet dik gezaaid onder die vrijwilligers. Ik ben daarom zo vrij om die claim van 20, 32 of 35 vrijwilligers met een stevige korrel zou te nemen. Een papieren werkelijkheid Het stelt tot nu toe weinig voor.

RTV Veluwezoom geeft daarentegen met naam en toenaam aan welke medewerkers zij voor Rheden en Rozendaal beschikbaar hebben. Ik heb het lijstje toegevoegd. Een team dat zijn sporen in het Rhedens/Rozendaalse omroepland ruimschoots heeft verdiend.

Volgens het B&W voorstel heeft M-FM de afgelopen jaren gewerkt aan de afbouw van een negatief vermogen. Op basis van de informatie die M-FM de gemeente heeft gegeven, kan aangegeven worden, dat dit weliswaar nog niet helemaal weggewerkt is, maar wel grotendeels.

Wordt M-FM nu op de blauwe ogen van het bestuur vertrouwd? Die informatie moet dus op papier staan en gaat de raad vast verifiëren, toch? Die gaat deze mededeling toch niet klakkeloos accepteren? Misschien is een boekenonderzoek wel zo handig.

RTV Veluwezoom wil jaarlijks financiële verantwoording afleggen. Dat hoor ik M-FM niet zeggen. Bovendien heet RTV Veluwezoom een uitgebreid en stevig beleidsplan gemaakt. Een teken dat er bij RTV Veluwezoom op professionele wijze wordt nagedacht over beleid en organisatie. Zo’n beleidsplan ontbreekt bij M-FM.

Samenvattend: RTV Veluwezoom denkt na, heeft voor de ontwikkeling van de omroep op professionele wijze beleid ontwikkeld, geeft aan jaarlijks financiële verantwoording af te willen leggen zonder dat dat daar door de gemeente op voorhand om is gevraagd en heeft bovenal de beschikking over een team van zeer ervaren omroepmakers.

M-FM beschikt op papier over voldoende vrijwilligers. Een groep mensen waarvan niet te controleren is of zij werkelijk bijdragen aan een goed functionerende omroep, wat hun rol is en hun ervaring en expertise, hoeveel tijd zij in de omroep steken, welke relatie zij met het bestuur hebben enz. enz.
M-FM heeft een negatief eigen vermogen, waarvan we niet weten hoe groot dat is, waarvan we niet weten op welke wijze M-FM dat weg denkt te werken enz..
M-FM heeft ook geen beleid op papier staan, geen plan over de ontwikkeling van de omroep. Bovendien zijn de beweringen allemaal vaag. Graag controleren en verifiëren.

Conclusie: Dan kun je toch niet, zoals B&W wel doen ,met droge ogen beweren dat M-FM voldoet aan het criterium voor een “stevige organisatie”. Zeker niet in vergelijking met RTV Veluwezoom.

Dan lijkt de raad van Rozendaal het toch beter in het snotje te hebben dan B&W van Rheden.

Stand M-FM – RTV Veluwezoom : 0-4

Hieronder het team dat RTV Veluwezoom klaar heeft staan voor de Rheden/Rozendaal.

Klik op de afbeelding om te vergroten