Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 16 oktober 2010

M-FM schrijft aan Commissariaat voor de Media

M-FM heeft geschreven aan het Commissariaat voor de Media. In de uitgelekte brief worden de opgestapte vrijwilligers ervan beticht dat zij probeerden M-FM monddood te maken via de "hen toegeëigende techniek". De vrijwilligers zouden zijn opgestapt omdat zij zich niet ondergeschikt wilden maken aan de wensen van het bestuur en zij wilden "geen financiële verantwoordelijkheid" dragen. Wat met dat laatste bedoeld wordt is mij een raadsel. Sinds wanneer moeten vrijwilligers financiële verantwoordelijkheid dragen? En wat betekent dat dan?

Klik op een afbeelding om te vergroten.



















De brieftekst
Geachte Dames/Heren,

Op 28 september heeft de gemeenteraad van de gemeente Rheden haar voorkeur uitgesproken voor de keuze van een lokale omroep.

Het betrof een keuze uit de Micro Omroep Stichting, de huidige zendgemachtigde, of RTV Veluwezoon een streekradio uit de gemeente Brummen, waar ca. 20 voormalige vrijwilligers van M-FM nu onderdak willen vinden.

Deze vrijwilligers zijn in maart dit jaar bij M-FM opgestapt omdat zij zich niet ondergeschikt wilden maken aan de wensen van het bestuur die op haar beurt moet handelen conform de eisen van de Mediawet.

De vrijwilligers hadden veel passie en ambitie en beschouwden M-FM als “eigen bezit” maar wensten geen financiële verantwoording te dragen. De spanning liep hoog op maar men wenste geen oplossing of bemiddeling. Ook wilde niemand alsnog toetreden tot het bestuur. De samenwerking werd abrupt beëindigd.

Bij het opstappen was de achterliggende gedachte vermoedelijk, dat, na zo’n massaal vertrek, M-FM binnen enkele weken monddood zou worden. Het bestuur zou dientengevolge gedwongen zijn om te vertrekken zodat zij hun oorspronkelijke vrijwilligerswerk zondermeer weer zouden kunnen oppakken.

Om het plan kracht bij te zetten schakelden zij bovendien de hen toegeëigende techniek in. Daags na hun vertrek bleek dat de meeste computers ontoegankelijk waren. De kabelkrant, de zendapparatuur en de website functioneerden hierdoor niet meer.

Het bestuur van M-FM heeft onmiddellijk actie ondernomen en heeft de problemen opgelost. Om dit te realiseren moest er op korte termijn dure programmatuur en apparatuur worden aangeschaft en geïnstalleerd. Inmiddels zijn de meeste zaken weer volledig op orde en dankzij nieuwe vrijwilligers verwacht M-FM zich de komende tijd, beter dan ooit, in de ether en op de kabel te kunnen presenteren.

Daarom is de voorkeur die de gemeenteraad van Rheden uitspreekt voor ons onbegrijpelijk.

De raad concludeert dat M-FM evenals de potentiële RTV Veluwezoom voldoet aan alle gestelde eisen. Toch spreekt zij zich uit, voorkeur te hebben voor RTV Veluwezoom, met als enige argument: “dat zij zo’n vertrouwen en hoge verwachtingen heeft in de 20 ex-vrijwilligers van M-FM.

Geachte Raad voor de Media, wij verzoeken u om de zendvergunning van Micro Omroep Stichting voor de komende vijf jaar te verlengen. Micro Omroep Stichting heeft de afgelopen 14 jaar bewezen een betrouwbaar platvorm voor vrijwilligers te zijn en vecht daarom tegen een oneerlijk dreigend faillissement met alle financiële gevolgen.

Hoogachtend,
W.G.Ekdom
Voorzitter Micro Omroep Stichting