Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 26 november 2010

Waarde Theo

TKO: Van de week meldde ik aan Joop Zijlstra dat ik enkele van zijn stukken mbt het inpassen van de ontsnippering van Hof te Dieren in de plannen voor de Traverse zou plaatsen. Hij reageerde daarop met de volgende woorden. Die geven enig inzicht in de drijfveren van Joop Zijlstra. Met zijn toestemming plaats ik zijn woorden hieronder.

Waarde Theo,

Dank je wel voor je bericht.
Je hebt wel gezien waar het me om gaat. Goed en beter bestuur.
Ik stuur je separaat nog eens het stukje zoals ik dat aan de raadsleden van Rheden stuurde, met mijn aanbeveling daarbij.

Een goed en beter bestuur. Dat beoogt de heer Adriaan Dolk volgens mij ook.
Ach, het ontbreekt mevrouw Tiemens niet aan goede bedoelingen. Maar zij heeft zelf niet nagegaan, zoals de heer Dolk dat in een klein onderzoek deed, of het in praktijk waar is dat die bakken op scheuren staan. Ikzelf heb dat nog nergens geconstateerd. Heeft mevrouw Tiemens de vuilophalers ook gevraagd?

Ik zie het volgende scenario. De (goedwillende) ambtenaren hebben haar geadviseerd; ze hebben overleg gehad in groter verband, misschien zelfs in het kader van de VNG. Het zou mij een lief ding waard zijn om te achterhalen welke leveranciers daarbij betrokken zijn geweest met hun verhalen over de toestand van de bakken. Kan het hun wat schelen of die bakken al dan niet op hun einde zijn. Ze zeggen gewoon: einde verhaal. Zij leveren wel, hun schoorsteen blijft roken (op kosten van de inwoners van de gemeente).

Zo'n verhaaltje over de noodzaak van kleinere bakken (die nota bene de mensen willen dwingen (!) om minder vuil te produceren, past in het overleg.

Goedwillend dus, Tiemens. Maar ik reken haar wel een evidente fout aan in de zaak van het plastic afval. Zij wil (net zoals zij doet met haar kleinere
bakken) mensen dwingen, nu weer om hun zakken plasticafval naar een centraal punt te brengen, één van de drie (!)in de gemeente Rheden. Met alles wat bij zo'n centraal punt moet komen aan ondergrondse ruimte. Is het al elders uitgeprobeerd? En met welk resultaat Volgens mij zal het geen succes worden, maar een tweede Hart van Dieren. De mensen zullen voor hun plastic afval de containers weer gaan gebruiken. Die zullen dan te klein zijn, waarop leveranciers van straks weer grotere bakken kunnen aanbieden.

Maar het zou toch de heer Dolk niet moeten zijn die dat soort zaken aankaart. Dat is een taak voor raadsleden die met hun bevindingen de wethouders verantwoording kunnen vragen, Mijn bevindingen zouden hun bevindingen moeten zijn: waar ter zake van Twickel c.a. sprake is van ordinaire misleiding van volksvertegenwoordigers door bestuurders.

Het zit niet goed in Rheden. Daarom doe ik wat ik doe. Ik word daar kwaad om aangekeken. Enfin, jij weet er zelf ook alles van. Hebben we een te forse aanpak? Harde koppen in de Steeg horen zelfs dat niet.

Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om bij tijden te ageren. Het is de verantwoordelijkheid van het bestuur om te reageren. Van raadsleden hoor ik niets. (Behalve een keer voor de verkiezingen. Ze zei in een gesprek met
mij: 'Ik merk, je bent eigenlijk best een aardige vent'. Ik heb dat maar zo
gelaten.)

Jij hoort ook niets uit de gemeente (naar mijn verwachting) Hardnekkigheid troef. Kritiek is niet welkom. Dat zou niet erg zijn, als er maar goed bestuurd werd. Quod non. Het is toch gewoon bezopen dat bestuurders zo liegen als ik aangeef in mijn stukje over de N348.

Ach, ambtenaren zijn beste goedwillend, maar het is het bestuur dat zo verlammend acteert. Gelukkig zijn er twee nieuwe mensen in het College van B.& W. die naar ik verneem hun best doen. Maar met twee tegen vijf begin je nog niet veel. (Reken maar uit wie die vijf zijn!)

Groet,
Joop Zijlstra

Betreft ´de ontsnippering van Hof te Dieren´

Door: Joop Zijlstra

TKO: Brieven (dd 15/16 november 2010) van "het Comité" aan aan Provinciale Staten (comissie MEZ) en aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland inzake de gang van zaken rond de ontsnippering van Hof te Dieren dat is inegaost in de plannen voor de Traverse Dieren. Daarin wordt o.a gewezen op de intentieverklaring van december 1996 tussen de gemeente Rheden en de Stichting Twickel betreffende de ontsnippering van Hof te Dieren.

-------
Geachte dames en heren,

In uw commissievergadering van MEZ van 17 maart van dit jaar gaven wij aan dat wij bij het ministerie van VROM zouden informeren naar het bestaan van een harde voorwaarde van die kant, ten aanzien van hierboven genoemd onderwerp.
Uit de gegevens blijkt dat gedeputeerde mevrouw M. van Haaren in uw vergadering van destijds een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven. Daardoor bent u, volgens ons, bij de besluitvorming over plan ‘Traverse Dieren’ op het verkeerde been gezet.
De tekst van onze brief aan het College van GS is helder. Wij brengen u ook ter kennis de bij die brief behorende bijlagen die op de zaak betrekking hebben.

Het moet ons van het hart dat wij het betreuren dat het College van GS het daarheen heeft geleid dat de verkeersplannen in het plan Traverse Dieren in de eerste plaats gericht blijken op het particulier belang van de eigenaren van ´Hof te Dieren´, de stichting Twickel in Delden (provincie Overijssel). Dat is te meer niet aanvaardbaar nu onvoldoende subsidiegeld beschikbaar blijkt om tot een passende verkeersvoorziening te komen ter hoogte van het NS-Station te Dieren en verderop bij het begin van de Kanaalweg aldaar. Dat zijn voorzieningen in het algemeen belang, voor de inwoners van heel Dieren en van andere verkeersdeelnemers.

Wij onderzoeken nog welke de precieze rol is van de gemeente Rheden bij de totstandkoming van de huidige planinvulling van Traverse Dieren. Daar speelden al sinds 1996 afspraken van de gemeente en de stichting Twickel (tweede bijlage).
In het verleden is maar al te zeer gebleken hoe het gemeentebestuur van Rheden de bewoners van Dieren en omliggende plaatsen voor de gek gehouden heeft bij het intussen verlaten plan Hart van Dieren. De inwoners zijn blijkbaar ongeïnteresseerd geraakt, getuige het aantal van tien (10) inwoners die deelnamen aan de met bombarie aangekondigde oriëntatietocht over ´Traverse Dieren´
.
U bent de commissie die het College van GS adviseert in deze materie. Wellicht dat u bereid bent onze aanbeveling aan GS. te ondersteunen. Ook de andere leden van Provinciale Staten zullen wij verzoeken om kracht bij de zetten aan ons verzoek aan GS, dat luidt als volgt.
‘Wij bevelen u dringend aan om het planonderdeel ‘ontsnippering van ´Hof te Dieren’ en de daaruit voortvloeiende wegverlegging en afsluiting (particulier belang) alsnog te laten vallen ten gunste van de inrichting van een passende voorziening voor het verkeer in Dieren nabij het NS-Station, bekend als variant 3a (algemeen belang).
U hebt voor een wijziging van het plan in die zin slechts contact op te nemen met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (VROM) en te spreken over de voorwaarden waaraan de wijziging moet voldoen.’

Wij verzoeken u onze brief over de zaak in uw commissie te bespreken. Ik ben graag bereid u bij die gelegenheid van nadere informatie te voorzien.

Met een vriendelijke groet,
en met hoogachting
Drs J.A. Zijlstra,
secretaris van Het Comité.

Bijlagen (2).
Afschrift van onze brief aan het College van GS van Gelderland, met de daarbij behorende stukken (onderstaand)
Afschrift van de intentieverklaring.
---------------------------------
Aan het College van Gedeputeerden
van de Provincie Gelderland,
Markt 11, 6811 CG Arnhem

Betreffende planvorming
‘Traverse Dieren’


Geacht College,

Zeer onlangs hebben wij u bericht over de invloed van het ministerie van VROM op de planvorming van ‘Traverse Dieren’. De conclusie uit ons contact met het ministerie is dat de Provincie Gelderland (eventueel samen met de gemeente Rheden) voor de inhoud van het plan verantwoordelijk is.

Het lijkt ons overigens dat het plan tot ´ontsnippering van ‘Hof te Dieren´ niet uit uw midden kwam maar van de kant van de gemeente Rheden. Zekerheid daarover hebben we niet. Wel is ons bekend dat die gemeente zich veertien jaar geleden, in 1996, heeft verplicht zich in te spannen om de weg N348 en het spoor te bundelen en de Doesburgsedijk bij Dieren voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten.

Dat die verplichting door het gemeentebestuur van Rheden werd aangegaan staat in een verklaring van die gemeente en de stichting Twickel te Delden (zie bijlage). Wegverlegging en afsluiting waren bedoeld om een te bouwen kasteelachtig appartementencomplex op Hof te Dieren verkoopbaar te maken. De betreffende elementen maakten daarom ook deel uit van het verlaten plan ‘Hart van Dieren’.
Voor ons is het overigens geen vraag meer of een dergelijke overeenkomst nog geldigheid zou hebben in een tijd waarin het verkeer zeer is toegenomen.

Om een goed begrip te krijgen van de bestuurlijke situatie op genoemde punten, verzoeken wij u op grond van de WOB ons in afschrift toe te zenden de brieven van uw kant en van de kant van de gemeente Rheden die op de zaak betrekking hebben, zowel wat betreft ‘Traverse Dieren’ als ‘Hart van Dieren’, alsmede afschriften van verslagen van overleggen tussen uw ambtelijke dienst en die van de gemeente Rheden.

Met hoogachting
en met een vriendelijke groet,
Drs J.A. Zijlstra,
secretaris van Het Comité.

CC Provinciale Staten, Gemeentebestuur van Rheden.
Bijlage: ‘Intentieverklaring’

Intentieverklaring gemeente Rheden met Twickel over Hof te Dieren

Ontvangen van: Joop Zijlstra

TKO: De intentieverklaring van de gemeente Rheden met de Stichting Twickel over ontsnippering van Hof te Dieren. Deze intentieverklaring dateert van december 1996. De ontsnippering van Hof te Dieren is opgenomen in de plannen voor de Traverse Dieren. Met deze overeenkomst kreeg de gemeente Rheden de beschikking over de grond voor de bouw van "het Rhedens" op terrein de Punt in Dieren, een van de andere "minder goed" uitgepakte projecten van de gemeente Rheden.

Klik op een van de afbeeldingen om te vergroten