Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 27 januari 2011

De tentakels van Rome

Door: A.J. van der Sluijs

De tentakels van Rome reiken tot op het grondgebied van de gemeente Rheden. De redactie van het parochieblad IJsseloevers ( zie jaargang 4, nr 1), is opgestapt.

De impact - een schok bij de medewerkers – is gemakkelijk voorstelbaar.

Op bladzijde 32 van het blad staat onder ´Afscheid´:
´Het parochieblad IJsseloevers zal in de huidige vorm ophouden te bestaan.´ Daaronder vervolgt de tekst.
´Het parochiebestuur van de parochie Levend Water heeft op 17 januari 2011 besloten het redactiestatuut te veranderen. Het bestuur wil zo haar eindverantwoordelijkheid voor het parochieblad beter waarmaken. Het huidige redactiestatuut geeft ruimte aan een diversiteit aan informatie en meningen van zowel de kerkleiding als de gelovigen aan de basis en kent een zelfstandige redactie, die verantwoording aflegt na het verschijnen van een editie met ´toetsing door het bestuur achteraf´. In het nieuwe statuut neemt het bestuur de redactie over, hierdoor is er ´bestuurstoetsing vooraf ´ gegarandeerd met de mogelijkheid tot censuur. De huidige redactie heeft hier bezwaar tegen gemaakt, maar overleg leidde niet tot overeenstemming. De huidige redactie zal vervangen worden door een - door het bestuur te benoemen - ´werkgroep´, waarin een van de pastores en een bestuurslid zitting zullen nemen.

Daarom neemt de redactie hierbij afscheid. Wij danken alle correspondenten en medewerkers en wensen de parochianen het allerbeste toe. De redactie.´

Naschrift.
Naar mijn bescheiden mening heeft hier een paleisrevolte in Vaticaanse en/of aartsbischoppelijke zin plaatsgevonden. De bisschop is onlangs trouwens ook herderend in Velp gesignaleerd, zowel in de kerk als waarschijnlijk in de kerkelijke bestuursburelen. Het parochieblad blad gaat nu blijkbaar weer een strikt hiĆ«rarchieke koers volgen die ook in de burgerlijke gemeente Rheden (mutantis mutandis) wordt aangehouden, zowel intern als ten opzichte van haar ´gelovigen´, de inwoners. Maar aangezien die wijze van werken van het bestuur van de gemeente Rheden vijftig jaar achterloopt, vervult zij ten opzicht van de parochie Levend Water geenszins een voorbeeldfunctie. Het was voorheen eerder andersom, met een moderne, bijzonder goede redactie. Wellicht dat de burgemeester zich over het probleem kan buigen. Ze heeft toch tijd genoeg en kan zich daarmee in twee gemeenten nuttig maken. Wij mogen dan wel scheiding kennen van kerk en staat, maar toch. Soepele grensoverschrijdingen moeten kunnen. Pastor Van Wingerden – Boers. Zou ook kunnen.

A.J. van der Sluijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten