Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 25 januari 2011

Zalig, zalig, zalig

Door: Adriaan Dolk

In het NRC Handelsblad van 15 januari j.l. een verhelderend stukje over de praktijken van het Vaticaan.

Paus Johannes Paulus II wordt ongebruikelijk snel zalig verklaard, aldus deze krant. Er moest iets gebeuren na al die negatieve publiciteit over de pedofielenaffaire. De aandacht van de gelovigen moest in positieve richting worden omgebogen.

En wat doe je dan in zo’n geval? Je benoemt twee commissies uit de juiste beroepsgroep, een medische en een theologische, en deze komen beide vanuit hun discipline tot de conclusie dat zaligverklaring van de overleden paus absoluut gerechtvaardigd is en niet kan worden uitgesteld. Normaal wordt zo’n procedure gestart vijf jaar nadat de kandidaat-zalige is overleden, maar in dit geval - ook zij zijn kinderen van deze tijd – zag men er heil in bliksemsnel te handelen; mogelijk was er zelfs sprake van een Goddelijke vonk.

Voor uw goede begrip; in vroeger jaren waren voor zaligverklaring twee wonderen vereist en om te worden heilig verklaard: vier wonderen. Ordnung muss sein; ook in de hemel. Paus Johannes II zag waarschijnlijk de bui al hangen en heeft tijdens zijn leven deze eeuwenoude regel gewijzigd. De vereisten zijn gehalveerd; zalig: één wonder en heilig: twee wonderen.

Voor onze paus is één wonder dus genoeg; maar het curieuze is dat het postuum is verricht. Twee maanden nadat de Paus was overleden kon een Franse zuster, lijdende aan de ziekte van Parkinson, met de linker lichaamshelft verstijfd en pijnlijk, opeens weer schrijven.

De vijf doktoren in de Commissie van de congregatie voor Heiligenzaken oordeelden dat de genezing onverklaarbaar was. Onverklaarbaar is een strikte voorwaarde om te worden zalig verklaard. De tweede commissie van theologen stelde vast dat er een causaal verband bestond tussen de genezing van de zieke zuster en het gebed van collega-zusters na het overlijden van de paus. Het kan niet anders of de Allerhoogste moet de commissie hebben ingelicht dat de paus zelf zich vanuit de hemel over de beklagenswaardige zuster heeft ontfermd.

Eenmaal deze weg gevonden is straks ook de heiligverklaring van deze paus zo gepiept. Het Vaticaan heeft heel gerieflijk de Allerhoogste in de helpdesk stand by staan. Eén telefoontje van Hem is genoeg om het zeker te weten.

Hoe lang nog blijven wij ernstig onder deze fratsen?

Spinoza durfde sinds het ontstaan van het Christendom als eerste in de 17e eeuw het bestaan van wonderen categorisch te ontkennen. Alles gebeurt volgens de wetten van de natuur en als de mens iets niet kan verklaren is er geen sprake van een wonder, maar is de kennis van de mens gebrekkig. Spinoza was ook van mening dat het inzicht om als een goed mens te leven kan worden bereikt door gebruik van eigen verstand en wilskracht. Niet iedereen is gegeven deze moeilijke weg te gaan. In plaats daarvan kunnen gelovigen kiezen voor de boodschap van liefde die de bijbel ons brengt. De overgeleverde verhalen die later in de bijbel zijn opgetekend zijn bedoeld voor eenvoudige mensen. Veel poppenkast in de religie is later door schriftgeleerden bedacht en is bedoeld om zich te verzekeren van de gehoorzaamheid van de gelovige. Ter meerdere eer en glorie en instandhouding van de eigen soort.

Inmiddels is er een brief van het Vaticaan opgedoken uit 1997 (Volkskrant 20 jan. 2011) waarin Ierse bisschoppen wordt gevraagd gevallen van kindermisbruik niet aan de politie te melden. Voorzover mij bekend trok onze kandidaat-zalige paus in die tijd aan de touwtjes.

Heeft u vragen? Druk dan op de 3 van drieëenheid en sluit af met een sterretje; u wordt dan automatisch doorgeschakeld met de helpdesk van het Vaticaan. Halleluja.

Adriaan Dolk, Dieren

1 opmerking:

  1. A.J. van der Sluis (via mail van J. Zijlstra))27 januari 2011 om 23:16

    Hoe heet deze site ook alweer: politiek Rheden of politiek Rome? Of is inderdaad de naam veranderd?

    BeantwoordenVerwijderen