Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 27 maart 2011

Actiecomité ´Behoud Zwembad Rheden´ opgericht

De onlangs door het Rhedense College van Burgemeester en Wethouders gepresenteerde plannen om Zwembad Rheden te sluiten heeft in het dorp Rheden tot veel commotie en tot de oprichting van het Actiecomité ´Behoud Zwembad Rheden’ geleid. Het comite roept alle bezoekers en iedereen die het Zwembad Rheden een warm hart toedraagt in actie te komen tegen de plannen van het College van Burgemeester en Wethouders in de gemeente Rheden.

Oprichters van het comité, Vincent Koch en Rick Palm (beide geboren Rhedenaren) wijzen op het maatschappelijke belang van het zwembad in Rheden. ‘Kleine kinderen doen er hun eerste zwemervaringen op, voor de jeugd is het een educatieve recreatieve ontmoetingsplek, gezinnen maken van een dagje Zwembad Rheden een ‘toeristisch’ dagje uit en voor ouderen is het een onderdeel van je fit en energiek blijven voelen. Niet alleen voor inwoners van het dorp Rheden overigens, maar ook nog altijd goed bereikbaar voor inwoners van de hele gemeente Rheden en zelfs daarbuiten. Waar moet een maatschappelijke voorziening volgens dit College van Burgemeester en Wethouder voor een klein beetje gemeentelijke steun nog meer aan voldoen?, vragen de oprichters zich af.

Koch en Palm wijzen bovendien op het toeristisch beleid van de gemeente Rheden. ´Al jaren wordt door de huidige wethouders Haverkamp (VVD) en Thiemens (Groen Links) geroepen dat deze gemeente meer met toerisme zou moeten doen. Wethouder Haverkamp wilde ooit, in zijn functie als fractievoorzitter van de VVD, zelfs de naam van deze mooie gemeente Rheden veranderen. Een van de doelen daarvan zou moeten zijn dat er meer toeristen naar deze gemeente moeten komen. Los van het feit dat Rheden een hele mooie naam voor een gemeente is, wordt het volgens ons wel heel erg lastig om toeristen te trekken als je bijna geen attracties hebt. Dezelfde wethouder wil nu dus de stekker uit een van de grotere toeristische attracties van deze gemeente trekken!’

Het Actiecomité ‘Behoud Zwembad Rheden’ probeert de komende tijd alle initiatieven die inmiddels in Rheden zijn opgestart zoveel mogelijk te bundelen. ‘Het is enerzijds heel triest, maar anderzijds geweldig te horen dat er nu al veel kinderen in het dorp Rheden huis-aan-huis aflopen om handtekeningen binnen te halen. Als comité willen wij hen en alle anderen die zich inzetten om Zwembad Rheden te behouden de helpende hand bieden om zoveel mogelijk te coordineren en te bundelen. En uiteraard zullen wij zelf ook ons steentje bijdragen!’ Meer informatie en aanmelden bij het comité kan op http://behoudzwembadrheden.mysites.nl/of volg het actiecomite via: http://twitter.com/zwembadrheden.

---------------------------------------

Bijna 50 jaar Zwembad Rheden……..

PVV-voorman Wilders kan tevreden zijn. Zijn coalitiediscipelen in den lande maken op rigoureuze wijze een einde aan de door hem verafschuwde ‘linkse hobby’s’. In het Rhedense lijkt VVD-wethouder Ronald Haverkamp daarbij in ferme pas voorop te lopen. Eerder al draaide Haverkamp de geldkraan richting Kunsthuis 13 in Velp dicht, nu draait de wethouder van financien en sport (!) WMO-voorzieningen, de bibliotheken en het Rhedense openluchtzwembad de nek om.

De twee laatstgenoemde posten treffen vooral de (gemeentelijke) Rhedense jeugd. Met een bezuiniging van 200.000 euro zorgt de wethouder er immers voor dat het in de wijde omtrek bekende Rhedense openluchtzwembad voor goed de poorten moet gaan sluiten. Om jaarlijks dus zo 200.000 euro te besparen. Een ‘flink bedrag’ als je beseft dat de totale gemeentelijke begroting een kleine 100 miljoen euro (!) per jaar bedraagt… Haverkamp en het Rhedense centrum-rechtse College van B en W gaan er echter graag prat op te wijzen op het feit dat elke Rhedense euro telt. Een belang dat zij duidelijk laten prevaleren boven het maatschappelijk belang dat het zwembad de afgelopen decennia heeft verworven.

Immers, sinds de sluiting van de openluchtbaden in Velp en Dieren in de jaren ’80 is het bad in Rheden nog het enige openluchtzwembad waar inwoners van de gemeente Rheden gebruik van kunnen maken. Die twee zwembaden werden nota bene tijdens het wethouderschap van mijn eigen vader gesloten, maar niet zonder reden! Ook toen moest worden bezuinigd (bestek ‘81) en werd gezocht naar bezuinigingsposten. Men ging echter niet over een nacht ijs en ontdekte dat het aantal vierkante meters openlucht zwemwater in de gemeente Rheden vele malen groter was dan gebruikelijk in vergelijkbare gemeenten. We leefden dus op te grote voet en als je dan moet bezuinigen was 1 +1 ook toen al 2. Besloten werd om de NORM te gaan hanteren en te handhaven(!), hetgeen aan de bevolking werd toegezegd en te kiezen voor het geografische midden van de gemeente (Dieren dicht bij het bad in Eerbeek en Velp dicht bij Arnhem). Er werd uitvoerig gecommuniceerd met de inwoners, de zwemverenigingen en de scholen en vervolgens werd het voorstel in de gemeenteraad, zonder grote maatschappelijke weerstanden aangenomen.

In bijna 50 jaar (het zwembad in Rheden werd geopend op 15 mei 1963) maakten honderdduizenden kinderen in het Rhedense openluchtzwembad voor het eerst kennis met het fenomeen zwemmen en deden er een eerste zwemervaring op. Overigens is het bad niet alleen bij de jeugd, maar ook bij veel ouderen nog altijd erg populair. Het grootste aantal bezoekers op 1 dag is 5.800, wat dicht bij het totale aantal inwoners van het dorp Rheden komt. Maatschappelijke argumenten lijken voor Haverkamp en de zijnen echter geen issue. “Van een zwembad dat geld kost, hebben we alleen maar financiële last”, zo lijkt er in de Rhedense collegekamer te worden gedacht. Laat één maatschappelijk argument dan wel gelden. Een openluchtzwembad is geen linkse hobby, maar vooral een breed maatschappelijke voorziening voor elke inwoner van deze mooie gemeente en daarbuiten.

Ik wens de partijen in de Rhedense gemeenteraad veel succes met het torpederen van dit meer dan absurde plan en roep het College van Burgemeester en Wethouders op om op een creatievere wijze naar het Rhedense bezuinigingsvraagstuk te kijken!


Rick Palm
18 maart 2011, Rheden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten