Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 17 maart 2011

Ploegactie Nimmer Dor, reactie op memo wethouder

Reactie op het memo van wethouder König aan de gemeenteraad inzak de ploegactie op Nimmer Dor.

Door: Joop Zijlstra

Geachte leden van de gemeenteraad,

U hebt van wethouder König een memo ontvangen n.a.v. de commotie over het ploegen. Betreuren, uitleggen waarom ploegen, communicatieproblemen met het voortreffelijke Phanos. Aan de hand daarvan stel ik een en ander aan de orde.

Het betreuren 1.
Het gaat om een beginnend wethouder. Voor deze eerste keer vergeeft u hem dat hij niet zelf op de gedachte kwam de bewoners tevoren bericht te doen.
Men moet het vak ´behoorlijk besturen´ nu eenmaal leren. (Bij de burgemeester ligt dat anders. Zij heeft blijkbaar in dit opzicht tot op heden nog niets geleerd.)
(Wist de wethouder overigens niet, al was het maar een heel klein beetje, dat een en ander niet goed zou vallen? Zo ja, waarom gebeurt het dan toch?)

De wethouder heeft ongetwijfeld ambtelijk advies gehad hoe te handelen inzake Nimmer Dor. Men heeft hem niet attent gemaakt op de noodzaak om de bewoners tevoren bericht te doen. Niet alleen dient hier een maatregel te volgen, maar ook dient te worden onderzocht hoe dat advies precies tot stand kwam.
Is er misschien iets vergeten of is het met zekerheid doelgericht weggelaten?
Het (mondelinge) advies luidde volgens mij als volgt? ‘Als je bewoners bericht doet heb je de poppen aan het dansen, Ron. Er kan dan niet geploegd worden om de bekende redenen. Het is dus zaak bewoners niet te voren te berichten. We zien later dan wel wat ervan komt.’

Het betreuren 2.
Het College betreurt. Ik zal niet de enige zijn die lacht. Het College treurt al jaren in alle daarvoor in aanmerking komende gevallen. Menigeen kan erover meepraten.

Feit is dat het College onbehoorlijk bestuurt. ´Aanranding´ van bewoners noemde ik dat in het onderhavige geval. Verbaal fors, maar heel duidelijk.
Het geeft de gevoelige impact van zulk handelen aan. Het is on-be-hoor-lijk en nog erger, op den duur desastreus voor het vertrouwen in de politiek en in het openbaar bestuur. Daar kan geen bloemetje voor honderdjarigen tegenop.
Het College als zodanig dient te worden aangesproken op deze soort besturen. Consequenties? Het wordt tijd, dat de voorzitter van het College die al jaren lang ´leiding´ geeft aan de groep rond zich en zich daar deficiënt in betoont, alsnog haar congé krijgt. Zij kan ook zelf die conclusie trekken en opstappen.
Misschien dat dan met succes een begin kan worden gemaakt met een verbetertraject, dat, hoor ik wel, soms ook onder u leeft. )*

Het uitleggen.
Een kind kan de was doen. De leiding van het ambtelijk apparaat heeft allang schoon genoeg van wat aldaar genoemd wordt ´het gezeur over die steenuilen´.
Doet u, geachte raadsleden, maar net alsof u het ambtelijk briefje op dit punt begrijpt, maar laat u het door de betreffende wethouder persoonlijk uitleggen aan de mensen van de IVN-werkgroep, onder het genot van een kopje thee.
Als die mensen nog iets met de gemeente te maken willen hebben. Misschien zetten ze wel liever koffie. De wethouder kan zich eventueel doen vergezellen door de ervaren burgemeester. Dat durft ze niet, wed ik.

Phanos.
Eerder schreef ik u als betekenis van die naam ‘in het oog vallend’. Volgens Müller en Thiel kan men ook zeggen: ‘helder schijnend’, ‘glanzend’, ‘glinsterend’, zelfs ‘beroemd’. Het is een goede omweg om met de beroemde firma af te spreken dat men daar het ploegen voor zijn rekening neemt. Ambtelijk apparaat en Phanos, listigaards onder elkaar. Het moet er nog maar bijkomen dat die eenzame ploeger op maandagmorgen de schuld van alles krijgt. Het IVN kent hem. Communicatie: het woord alleen al stemt menig mens misselijk.

Tenslotte.
Het is inderdaad ‘on-be-hoor-lijk’, het is eigenlijk afschuwelijk. Waar leert men dat? Men leert dergelijk optreden, veelvuldig dus in de gemeente Rheden gepraktiseerd, in de wandelgangen van de bestuursscholen, waaronder ook te verstaan de wandelgangen van vrijwel elk gemeentehuis. Men leert het van elkaar. Oudere ambtenaren, tegenwoordig vaak senioren genoemd, fungeren als personen die wel weten waar Abraham de mosterd haalt. Het is de firma ‘list en bedrog’. Hopelijk is het nog ooit omkeerbaar. Net als na Japan heel misschien.

J. Zijlstra, Ellecom

)*
Wat het verbetertraject betreft: ik lees in de Regiobode dat u bij de bewoners advies vraagt hoe te vergaderen. Waarom doet u dat? Grosso modo weten zij daar toch
niets van? Gaat u zelf toch aan het werk. Het is niet moeilijk.

U stelt zichzelf uw doel: controle. Daarvoor hebben de inwoners u als vertegenwoordigers gekozen.

U kiest u daarvoor de middelen: 1. beschikking krijgen over de adequate informatie, zowel materieel als immaterieel, zonder memoranda die nergens naar lijken, kort en krachtig. 2. daarmee zonodig en als het maar even kan op pad gaan naar betreffende inwoners: hun informatie verzamelen. 3. adequaat vergaderen in commissies van diverse snit. 4. passend besluitvormen na onderlinge open zakelijke discussies zowel in de genoemde commissies als in de voltalige gemeenteraad. Klaar. Geen poespas.
U bent de baas, u draagt het College op uw besluiten uit te voeren.
Het ambtenarencorps worde elk van u ook weer dienstbaar en daartoe so wie so voor u rechtstreeks bereikbaar.

Kwalificaties voor de gemeente Rheden? Verzint u die verder zelf maar.
J.Z.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten