Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 2 maart 2011

Uitheems

De Velpse meeuw heeft weer toegeslagen. Olof Wullink, kandidaat-statenlid voor de PVV, kreeg de wisenten, Schotse Hooglanders en Poolse Konikspaarden op de Veluwe in het vizier en liet krijsend zijn poepje vallen. Uitheemse dieren horen hier niet thuis. Weg ermee!

Het mallotige voorstel was zelfs Geert Wilders te gortig. Met de woorden “een heel gek voorstel” werd de Gelderse meeuw afgeschoten.

Deze grote grazers leveren een nuttige bijdrage aan de instandhouding van de natuur, juist omdat ze hier niet meer voorkomen. Bovendien geeft hij blijk van weinig historisch besef. De wisent kwam, weliswaar lang geleden, ook in Nederland voor en is daarmee een van origine inheems dier.

Wullink heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Waar het groene volkje vaak links naast de weg belandt, vliegt deze natuurvriend rechts uit de bocht. Zijn uitspraken hebben de geestelijke diepgang van een meeuw. Hij heeft geen benul waar hij over spreekt en geeft de verkeerde voorbeelden.

Terwijl over het onderwerp best wat dieper mag worden nagedacht. De import van exotische dieren en planten leidt soms tot grote problemen. In AustraliĆ« kunnen ze daarover meepraten. Daar ontaardde de invoer van sommige uitheemse soorten in een ecologische ramp. Ook elders zorgen niet-inheemse soorten jaarlijks voor miljarden euro’s schade. De introductie van exotische planten en dieren kan bij gebrek aan natuurlijke vijanden uitgroeien tot een plaag die enorme schade toebrengt aan gewassen, de biodiversiteit bedreigt en een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

De oorzaken zijn divers. De mens sleept bewust en onbewust dieren en planten over de hele planeet van hot naar her. In onze reiskoffers liften insecten, schimmels en bacteriƫn mee, de internationale handel in dier en plant bloeit en door klimaatverandering breiden flora en fauna hun leefgebied uit.

Termen als ‘uitheems’ en ‘exotisch’ schurken dicht tegen het woord ‘allochtoon’ aan en daarmee zijn we weer op het terrein van onze meeuw. Daar ging het hem om. Met zijn idioterie probeert hij zelfs Wilders rechts te passeren. Die zal zich intussen wel afvragen wat ie nou weer in huis heeft gehaald.

Wullink houdt van metaforen uit het dierenrijk. Het wachten is op de volgende metamorfose van de Velpse dierenexpert. Hij ontpopt zich vandaag van PVV-kandidaat tot PVV-statenlid. Maar zodra Wilders populariteit teveel daalt fladdert politieke nachtvlinder Wullink zo naar een ander nest.

De moraal van dit verhaal? Ik hoop dat u vandaag gaat stemmen of gestemd heeft. Het maakt mij niet uit op welke partij. Ik hoop wel dat u daarbij let op de personen die de partij van uw keuze vertegenwoordigen en politieke opportunisten geen kans geeft.
Ik weet ‘t, dat is vrijwel onmogelijk want bij alle politieke partijen kom je ze tegen. Ik heb er in ieder geval een voor u uitgelicht bij wie dat opportunisme er duimendik bovenop ligt.

Maar ik ben de beroerdste niet en geef het toe. Er schuilt wel iets in de woorden van Wullink waarin ik me kan vinden. Krijsende meeuwen horen niet op de Veluwe. Die lossen hun drek maar boven zee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten