Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 25 maart 2011

Wind

Met de leuzen “Anders Ja D66” en “Het kan anders” kwam D66 terug in de Rhedense raad. Ik heb het verkiezingsprogramma eens naast de daden van partij gelegd. Hoe anders dat anders is laat de partij nu zien.

Volgens het programma verdient het cultureel centrum K13 het na 25 jaar te blijven bestaan. Als D66 de kans krijgt om daar invulling aan te geven geeft ze echter niet thuis. Een poging van de PvdA om extra subsidie voor K13 los te peuteren wordt afgeschoten. Als, hoe vreemd, het bestuur van K13 daar consequenties uit trekt en de tent dreigt te sluiten vloeien de D66-tranen rijkelijk. Geweldig! Hoe hypocriet kun je zijn?

Nimmer Dor is ’n ander mooi voorbeeld. Vorig jaar, vóór de verkiezingen heette het "Behoud van groene woonomgeving. Geen woningbouw buiten de bestaande kernen”. Nimmer Dor zou hier kritisch op worden beoordeeld en niet in de huidige vorm worden doorgezet. Nu woningbouw op Nimmer Dor doorgaat valt het onder het kopje “ tevreden dat het aantal te bouwen woningen is gehalveerd; precies zoals in ons verkiezingsprogramma staat, willen wij beperkt bouwen nog toestaan.” D66 borgt zo de groene ruimte tussen de 7 dorpen. Beloofd is immers beloofd. Op D66 kun je bouwen.

Enkele weken geleden werd een deel van Nimmer Dor omgeploegd. Een verrassingsactie die moet voorkomen dat steenuilen zich in het plangebied vestigen want de komst van nieuwe uiltjes zou woningbouw blokkeren. D66-wethouder König wast zijn handen in onschuld en beweert dat hij niet van tevoren van het ploegen op de hoogte was. Hij liet weten met de projectontwikkelaar “in gesprek te gaan”. Deze banaan is daarmee ook weer rechtgepraat. Heftig hoor!

Ruim vóór de verkiezingen was al duidelijk dat gemeenten drastisch moeten bezuinigen. Dat mocht volgens D66 niet automatisch worden afgewenteld op de burgers door lokale heffingen gelijktijdig te laten stijgen. Bezuinigingsmaatregelen dienden ook sociaal verantwoord te zijn. En wat zien we nu? De lokale heffingen stijgen en de WMO, huishoudelijke verzorging van ouderen en de bijstand staan op de nominatie om tot op het hemd te worden uitgekleed. Zo kun je sociale verantwoordelijkheid kennelijk ook invullen.

In het verkiezingsprogramma staat dat D66 het wenselijk vindt dat de drie grote dorpen elk over een zwembad beschikken. En de openbare bibliotheken in Dieren, Rheden en Velp vallen in dezelfde categorie als K13. Ze moeten behouden blijven. Dan weet u het verder wel. De bezuinigingsvoorstellen van het college van B&W voorzien in een korting van tonnen op de bibliotheek en het openluchtzwembad in Rheden kan worden geruimd. Over en sluiten maar.

Ja, het is geinig om te zien hoe de “sociaal-liberalen” hun verkiezingsprogramma in het Rhedense college vorm geven.

Je kunt zeggen wat je wilt maar D66 doet het inderdaad anders. Anders dan ze vóór verkiezingen beloofde. Een club die maar wat graag bij de bestuurstafel aanschuift en het pluche boven alles stelt. Echt verfrissend!

Ik kan D66 een mooie leus voor de volgende verkiezingen aanbevelen.

“Zoals de wind waait, waait m’n jasje! “

3 opmerkingen:

  1. Mooi stuk Theo!

    Er bestaat inderdaad een enorm spanningsveld tussen het verkiezingsprogramma van D66 en het beleid van het huidige College. De fractie verantwoordt haar politieke keuzes nauwelijks. Pas toen ik de partij op haar opmerkelijke gedrag ten aanzien van Nimmer Dor wees, publiceerde fractievoorzitter Krista den Hertog een artikel op de D66-website. Hierin wordt mij politieke draaierij verweten. Zo zou ik aanvankelijk 60 woningen wel acceptabel hebben gevonden en nu ineens mijn standpunt hebben gewijzigd:

    ‘Bob Bouhuijs heeft daarop steeds geantwoord dat een halvering van die 122 woningen voor hem wel acceptabel zou zijn. Hij dacht ook dat een halvering wel tegemoet zou komen aan de woonbehoefte. Dat hij toch weer met dit argument op de proppen komt, verbaast ons dan ook ten zeerste.’

    Degenen die deze weblog de laatste maanden een beetje hebben gevolgd weten wel beter. Ik heb mij voortdurend kritisch opgesteld tegenover het nieuwe plan. Hierbij heb ik onder meer uitvoerig betoogd dat dit plan waarschijnlijk niet overeenkomt met de lokale woningbehoefte en dat de intensiteit van de bebouwing negatieve landschappelijke en ecologische effecten met zich meebrengt.

    Krista kende mijn bezwaren. Eind januari heb ik nog met haar en Joost Smeltink, raadsvolger van D66, een gesprek gevoerd waarin ik mijn bedenkingen uiteen heb gezet. De suggestie dat ik een politieke draai heb gemaakt, komt dus niet overeen met de werkelijkheid.

    Ditzelfde geldt voor de jaarlijkse toetsing van de woningbehoefte. Krista meent dat dit ten aanzien van Nimmer Dor is gebeurd. Ik heb op deze blog echter beklemtoond dat er slechts een peiling heeft plaatsgevonden die niet als substituut voor een onafhankelijk woningbehoefte-onderzoek kan gelden.

    Ook op ander punten gaat Krista in het betreffende artikel wat creatief om met de waarheid. Ik laat het hier echter bij deze constateringen.

    Ten slotte is nog van belang dat Ron König volledig op de hoogte was van het ploegen. Het ploegen heeft overigens plaatsgevonden om de steenuilen, die al aanwezig zijn op het terrein, te verjagen. Dat er zich slechts één paar op het terrein bevindt, zoals de gemeente beweert, is apart onjuist. De Dienst Regelingen heeft de kwestie in onderzoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joop Zijlstra, Ellecom25 maart 2011 om 17:05

    Wonderlijk dat ik 'onderhands' de slogan van D66 ook besprak. In december vroeg ik in een briefje aan de fractievoorzitter of zij haar standpunt nog huldigde van twee tunnels onder het spoor in het centrum van Dieren. Men mag tenslotte na rijp beraad ook veranderen van inzicht.
    Ik wacht nog op het antwoord. (Het is drie maanden later. Anders? Ja, graag. Over dat ploegen heb ik het mijne al gezegd. Het is treurig.
    Het is niet zozeer dat ploegen, maar veeleer de houding ten opzichte van de eigen inwoners.

    Besef, anderzijds, ook het lastige van het parket waar D66 in zit. Ik beoordeel wethouder König als een goede wethouder, ondanks mogelijk commentaar. Hij zit in het schip en moet meevaren, hij wilde ook meevaren.
    Maar hij zou in het College de kwestie aan de orde moeten (kunnen) stellen hoe het komt dat er zoveel bezuinigd moet worden. Dat is niet enkel toe te schrijven aan de crisis.
    Wie verantwoordelijk is voor het verlies van vele miljoenen van de gemeente door grote debacles,
    moet de consequenties trekken
    uit wanbestuurlijke bijdragen.

    Je zult maar ambtenaar zijn in Rheden die zijn baan verliest terwijl hij weet dat een falende burgemeester rustig blijft zitten.
    Zij doet aan NLdoet? Ik zou zeggen, laat dat maar na en doe je werk goed. Stap dus op na zovele blunders.

    Joop Zijlstra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joop, ik zie wat in jouw als Burgemeester -:)

    BeantwoordenVerwijderen