Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 20 april 2011

PFC Rheden spreekt in bij gemeenteraad

Inspraak PFC Rheden op dinsdag 19 april 2011

‘Het is niet sociaal om maatschappelijke sportactiva te verzelfstandigen’

De gemeente Rheden overweegt het vergaand verzelfstandigen van de gemeentelijke sportaccommodaties. PFC Rheden is hiervan een uitgesproken tegenstander. In deze notitie leggen wij uit waarom.

De Nederlandse samenleving kent in afwijking van verreweg de meeste andere westerse landen een goed ontwikkelde infrastructuur van sportverenigingen. Deze bieden de inwoners de mogelijkheid om tegen lage kosten te sporten. De clubs zijn netwerken van vrijwilligers, en leveren een bewezen bijdrage aan sociale cohesie, integratie, opvoeding, beweging en gezondheid. De gemeentelijke sportaccommodaties zijn een onmisbare bestaansvoorwaarde voor deze clubs.

Voor de financiële huishouding van de gemeente zijn deze accommodaties in de regel een netto kostenpost, die uitsluitend ten laste komt van de sport en dus niet van andere beleidsterreinen.

In het afgelopen decennium zijn onder invloed van de zgn. paarse kabinetten in veel gemeenten ervaringen opgedaan met verzelfstandiging en/of privatisering van sportaccommodaties. Vooral zwembaden waren hiervan het lijdend voorwerp. Nagenoeg zonder uitzondering zijn de ervaringen slecht. Het algemene beeld dat ontstaat is het volgende:
(1) hogere kosten (want de exploitant wil rendement maken en brengt een managementtoeslag in rekening),
(2) uitgewoonde accommodaties (want voor onderhoud is geen geld),
(3) minder beschikbaarheid (want personeelskosten vormen de grootste kostenpost, en die valt weg op tijden dat de accommodatie gesloten is),
(4) hogere lasten voor sportclubs (want de uurtarieven gaan omhoog), die daardoor niet zelden in problemen komen en
(5) in veel gevallen na enkele jaren terugdraaien van de verzelfstandiging en/of privatisering, waarbij de gemeente de uitgewoonde accommodaties mag opknappen en weer zelf mag gaan exploiteren.

De conclusie die uit al deze ervaringen kan worden getrokken, is dat sportaccommodaties die o.a. de thuishaven vormen van sportclubs, niet geschikt zijn om als kapitaalgoederen een bijdrage te laten leveren aan het streven naar winstmaximalisatie van commerciële partijen.

Niettegenstaande het feit dat deze ervaringen in brede kring bekend zijn, volhardt de gemeente Rheden in haar streven naar verzelfstandiging en/of privatisering van de gemeentelijke sportaccommodaties. De ambtelijke top van de gemeente is doordrenkt van dogmatisch privatiseringsdenken en tracht haar zin door te drijven om het Sportbedrijf op afstand te zetten. PFC Rheden maakt zich hierover grote zorgen. De beleidsnotities waarvan wij kennis hebben genomen zijn gebaseerd op ideologische privatiseringsliteratuur uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. De overwegend desastreuze praktijkervaringen worden in de afwegingen niet meegenomen, gebagatelliseerd of domweg ontkend.

Voor de goede orde merken wij op dat uit onderzoek van PFC Rheden naar voren is gekomen dat het Sportbedrijf op kostengebied schrikbarend inefficiënt is. Op een kostentotaal van € 2 mln kan bijna éénderde deel van deze kosten geschrapt worden. Daarnaast is het management van het Sportbedrijf al jaren een chaos. Zo bezien wekt het geen verwondering dat de eerder
genoemde ambtelijke top, die verantwoordelijk is voor deze toestand, zijn straatje schoon wil vegen door het probleem over de heg te gooien, lees: verzelfstandigen.

De gemeente laat mogelijkheden onbenut, om bij de exploitatie intensief samen te werken met de sportclubs en andere relevante partijen in het maatschappelijke middenveld. Ervaringen elders in Nederland laten zien dat hierdoor kosten kunnen worden verlaagd en gebruiksmogelijkheden worden verbeterd. PFCRheden is bereid en in staat een bijdrage te leveren aan de exploitatie van de beide zwembaden, en zelfs de exploitatie over te nemen.

De gemeente Rheden heeft geen gelukkig trackrecord op het gebied van de zwembaden. In de afgelopen jaren zijn zwembad Beekhuizen, zwembad Dieren en binnenbad Dieren gesloten, waarbij in het laatste geval twee ondernemers een miljoenenwinst hebben kunnen maken als gevolg van falend gemeentebeleid.

PFC Rheden roept de politiek in onze gemeente op haar verantwoordelijkheid te nemen en in het belang van sportclubs en inwoners het ambtelijke privatiseringsstreven de kop in te drukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten