Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 9 april 2011

Rheden, de eerste sportloze gemeente van Nederland?

Notitie van PFC Rheden naar aanleiding van gemeentelijke plannen.
Conclusie:
De conclusie is dat de Gemeente Rheden de schrikbarende inefficiëntie van haar Sportbedrijf en wanbeleid met betrekking tot sport en het Sportbedrijf afwentelt op verenigingen en burgers. Hierbij zij aangetekend dat met name de zwemsport keer op keer hard wordt getroffen.

Waarom opnieuw de sport aanpakken?
De Rhedense politiek kiest wederom voor de makkelijke weg om bezuinigingen te realiseren. Bezuinigen op sport en bewegen betekent in grote klappen snel thuis. Grote groepen inwoners, waarbij het met name om kinderen, gaat worden getroffen. Hierbij is het ook nog zo dat deze groepen vaak geen stem hebben in de politiek.

Gezien deze keuzes blijkt het college een zeer a-sociaal beleid te voeren. Sport verbindt, vormt, stimuleert sociale cohesie en bevordert gezondheid. Door hard in te grijpen in de sportinfrastructuur worden maatschappelijk relevante structuren afgebroken.

Op 31 maart verscheen in De Gelderlander het bericht dat de sporttarieven die verenigingen betalen gaan stijgen tot kostendekkend niveau. Ondanks de verwoede pogingen van de wethouder om dit beleid te ontkennen, lijkt de volgende aanslag op de sport al in de steigers te staan. De tussennotitie ‘transparantie in kosten en kostprijs van de gemeentelijke sportvoorzieningen’ lijkt een opmaak tot de genoemde maatregelen.

Leidend in de huidige coalitie is de VVD, waarvan een voormalig raadslid zei: 'ik begrijp niet waarom jullie zo'n probleem maken van dat zwembad. Ik heb er zelf één!'
In onderstaand schema wordt een recapitulatie gegeven van de situatie rondom sportvoorzieningen in het algemeen en zwembaden in het bijzonder. De gegevens zijn gehaald uit openbare rapporten die op de site van de gemeente Rheden zijn te vinden. Het beeld is duidelijk: de grootste tekorten zitten bij de activiteiten die het Sportbedrijf van de gemeente Rheden zelfstandig uitvoert, nl. zwemles, doelgroepen en overige verhuur. Tevens is zeer opvallend dat alle Rhedense sportclubs samen slechts een jaarlijks huurbedrag van € 85.000 op tafel leggen. Zwemclub PFC Rheden moet in z’n eentje al ruim € 45.000 neertellen. Kennelijk is de gemeente van mening dat zwemkinderen het geld beter kunnen missen dan hockey- en voetbalkinderen.

Klik op de afbeelding om te vergroten



Waarom opnieuw juist de zwemsport?

Sinds 1988, het jaar dat zwembad Beekhuizen werd gesloten, is de gemeente Rheden qua zwemaccommodaties en beleid rondom zwemmen er in geslaagd om structurele teruggang te bereiken. Naast het buitenbad in Velp zijn de beide zwembaden in Dieren gesloten, waarbij door een beleidsmatige blunder de nieuwe eigenaren, op kosten van de gemeenschap, een miljoen euro hebben verdiend, door slechts iets meer dan de helft van de 1½ ha grond te verkopen, die zij voor slechts 1 gulden in eigendom hadden verkregen.

De belofte dat er binnen afzienbare tijd een moderne zwemvoorziening terug zou komen in de gemeente wordt met voeten getreden. De plannen rondom de vervanging van het sterk verouderde zwembad De Dumpel staan in de ijskast en tot overmaat van ramp wordt nu ook Zwembad Rheden met sluiten bedreigd.

Om gefundeerd te komen tot een set aan bezuinigingsmaatregelen heeft het college een onderzoek laten doen, ‘De Rhedense Keuze’ (Quint result , nov. 2010). Uit dit onderzoek blijkt dat slechts 23% van de inwoners van de gemeente Rheden zwembaden wil sluiten. Hoogst bijzonder dat dan juist sluiting van zwembad Rheden als bezuinigingsmaatregel wordt voorgesteld

De badhuurtarieven zijn bij vorige bezuinigingsrondes (vanaf 2000) stelselmatig fors verhoogd, het tarief voor de Dumpel is in verhouding met andere zwembaden in de provincie Gelderland tientallen procenten te hoog. Dit met name gezien de afmetingen en het gebrek aan diepte (hierdoor kunnen kleinere aantallen zwemmers/polo-ers trainen dan bijvoorbeeld in een ‘normaal’zwembad zoals Valkenhuizen of de Grote Koppel)

Zwemmen is een vorm van bewegen die door mensen in alle lagen van de samenleving wordt gedaan. In een zwembad vindt je bezoekers in alle leeftijdscatagorieen, waardoor het zwembad met uitstek een plek is voor ontmoeting. Het zwembad is daarmee een cruciale factor binnen de beweegcultuur in een gemeenschap.

Zwemmen is daarnaast een relatief goedkope vorm van bewegen (in vergelijking met fitness, tennis of fietsen). Niet voor niets is het zwembad de openbare gelegenheid die veruit het meest wordt bezocht.

Voor zwemverenigingen is juist de zwemsport veruit de duurste. PFC Rheden betaalt per jaar € 45k aan huur, alle veldclubs in de gehele gemeente samen slechts € 84k. Waarom kiest het college voor deze ongelijke positie?

Het sportbedrijf wordt slecht geleid en is zeer inefficient
Sportbedrijf Rheden bestaat ruim 15 jaar. Waar ooit de doelstelling was om een autonome organisatievorm te worden, die het sportbeleid van de gemeente uitvoert, blijkt een onbestuurbaar gedrocht gevormd te zijn. De leiding is vele malen veranderd, waarbij kapitalen zijn uitgegeven aan externe managers. Nog steeds is het management van het sportbedrijf veel te zwaar. Een leiding ter grootte van 0,5 zou volstaan tegenover de bijna 2 fte van dit moment.

Door inefficiëntie en beperkte kennis van de regelgeving is er een structurele overbezetting in zowel de Dumpel als zwembad Rheden. Daarnaast blijkt de logische inzet van overtollig personeel van de Dumpel in de zomermaanden niet ingezet te worden in zwembad Rheden. Hierdoor is de post inhuur van zwembad Rheden buiten alle proporties groot.

Uit rapporten van de gemeente blijkt dat er fors verlies op zwemles wordt geleden. Inzet van verenigingen of zwemscholen op zwemles zou leiden tot een drastische besparing.

De Dumpel wordt verhuurd aan commerciële huurders tegen hetzelfde gesubsidieerde tarief dat aan verenigingen in rekening wordt gebracht. De verenigingen in de gemeente hebben hierdoor een concurrentie op badwaterbeschikbaarheid uit oneigenlijke hoek.

Het eerste merkbare gevolg van de alom geprezen samenwerking met sportbedrijf Arnhem is het plaatsen van een niet-deskundige boventallige horeca-medewerker in het reeds overbevolkte management van de Dumpel, uiteraard op kosten van het Sportbedrijf Rheden.

Verzelfstandiging Sportbedrijf Rheden
De gemeente Rheden beoogt op korte termijn het Sportbedrijf vergaand te verzelfstandigen. Dit betekent dat management en medewerkers vergaande ruimte krijgen voor het te voeren beleid. De gemeente blijft echter eigenaar van alle accommodaties en draait dus op voor kosten en tegenvallers.

Gegeven de bestaande zeer inefficiënte bedrijfsvoering bij het Sportbedrijf acht PFC Rheden het ongewenst deze verdere verzelfstandiging door te voeren. Ons ontgaat eerlijk gezegd de ratio om een dergelijke kleine organisatie, die nooit een profitcenter zal kunnen worden, en die ten dienste van de gemeenschap werkt, op afstand te plaatsen. Het lijkt erop dat in Rheden het besef nog niet is doorgedrongen dat sociale voorzieningen niet geprivatiseerd kunnen worden zonder schade voor de samenleving.

Bezuinigingen zwembaden zijn mogelijk zonder dat de verenigingen of burgers geraakt worden..

Uit bovenstaande tekst blijkt dat een grote bezuiniging mogelijk is door efficiente en effectieve bedrijfsvoering bij het Sportbedrijf. Kort samengevat komt PFC Rheden tot onderstaand voorstel.
Klik op de afbeelding om te vergroten
PFC Rheden gaat ten onder aan sluiting zwembad Rheden

Het buitenbad in Rheden is onze ontmoetingsplaats in de zomer. In de winter zijn, dankzij het desastreuze Rhedense zwembadenbeleid, onze activiteiten verdeeld over 4 dure zwembaden in de regio. Veel van onze 400 leden zien elkaar hierdoor vrijwel nooit.

Het jaarlijkse nationale waterpolotoernooi (sinds 1970), dat sportief en financieel voor ons en voor het Rhedense bedrijfsleven (drie dagen volle horeca) van groot belang is valt weg.

Ons clubhuis valt weg, dus weer een ontmoetingsplek minder, en een zeer groot financieel probleem. Het clubhuis vertegenwoordigt een grote waarde. Daarnaast is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onze enige collectieve ontmoetingsplek.

De gemeente praat over 'privatiseren buitenbad' en 'om niet-constructies'. Privatisering kost echter minimaal even veel in vergelijking met de huidige exploitatie. Bij ‘om niet’ worden er weer een paar Rhedense ondernemers blij gemaakt met een stuk bouwgrond ter waarde van een paar miljoen? (Bron: Tussennotitie Transparantie in kosten en kostprijs van de gemeentelijke sportvoorzieningen, afd. Samenlevingszaken Gemeente Rheden, maart 2011)

PFCRheden is bereid om de exploitatie van beide zwembaden over te nemen.

------------------------------
De analyse van PFC over de financiële huishouding van het Sportbedrijf van de gemeente Rheden.
------------------------------

Klik op een afbeelding om te vergroten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten