Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 8 april 2011

Trouw

Als ik de cijfers mag geloven dan gaat een krappe 50% van de bevolking vreemd. Je kunt dus gevoeglijk aannemen dat ongeveer 22.000 Rhedenaren, 5800 Doesburgers en 750 Rozendalers wel eens ontrouw zijn. En het komt in de beste gemeentebesturen voor. Zo’n gevalletje als in Nijmegen waar een PvdA-wethouder het met een VVD-raadslid aanlegde is niets bijzonders. De drie eerdergenoemde gemeenten tellen in totaal 64 bestuurders: raadsleden, wethouders en burgemeesters. Statistisch gezien knijpen er dus 32 de kat in het donker.

U zult misschien zeggen: Ja, èn? Wat moeten wij daarmee? Nou helemaal niks. Ik vind het af en toe leuk om mensen eens van een andere kant te bekijken. En politici zijn net mensen. Dat helpt relativeren. Begrijp me goed. Ik beschuldig er geen enkele bestuurder of volksvertegenwoordiger van dat ze hun partner bedriegen. Het geeft me wel een bruggetje naar hun politieke gedrag.

Ik verwijt ze politieke ontrouw. Voor de verkiezingen kent de liefde voor de kiezer geen grenzen. U wordt dan bijkans doodgeknuffeld. Na het hoogtepunt raakt u snel weer uit beeld. Dan duiken de politici weer met elkaar in bed. Bij dat gezellig samenzijn worden de verkiezingsprogramma’s en de beloften vooral gebruikt als brandstof voor de open haard.

In Rheden is het niet anders. Niet dat het vroeger veel beter was. In het vorige college maakten PvdA, VVD, CDA en GroenLinks er al een potje van met het drama van Dieren als dieptepunt. En de traditie wordt, nu de PvdA is ingeruild voor D66, vrolijk voortgezet.

GroenLinks keek in het vorige college de andere kant op bij Riviersteen en Nimmer Dor en doet dat nog steeds. Als we het over dat “Links” in de naam hebben zijn we ook gauw uitgepraat. Basisvoorzieningen als WMO en bijstand worden tot op het bot uitgekleed. Over nieuwkomer D66 heb ik ’t al eerder gehad. Die partij is zo “progressief” dat ze alles vergeet wat ze ooit opgeschreven heeft. De VVD kan er ook wat van. VVD-wethouder Haverkamp, de kampioen van het afvalbakkenverzet, weet nu van de prins geen kwaad. Het CDA beloofde zich in te zetten voor een volwaardig overdekt zwembad en een ruimhartig sociaal beleid. We zien hoe dat allemaal wordt uitgewerkt.

Waar die enquête voor de Rhedense keuze toe diende is een compleet raadsel. Zwembad sluiten? NEE was het antwoord. Moeten bewoners zelf het openbaar groen in de wijk onderhouden? NEE zei de bevolking. Mag de kwaliteit van het wegenonderhoud omlaag? NEE! In al die gevallen betrof dat NEE een ruime meerderheid van 60% tot 70%.

De reactie van het college? Voor het zwembad dreigt sluiting, de kwaliteit van het wegenonderhoud gaat omlaag en terwijl belastinggeld naar de landgoederen verdwijnt, krijgt u de verantwoordelijkheid voor het openbare groen in de mik geschoven. Met dat laatste wordt zelfs niet gewacht op goedkeuring van de raad. Bewoners kregen al brieven in de bus waarin ze gesommeerd wordt per direct aan te pakken. Anders gaat de zaag erin.

VRAAG HET DAN NIET!

1 opmerking:

  1. wat mensen prive doen laat me vrij koud, het is hun zaak, wat de overheid laat me niet koud want dat is onze en mijn zaak, daarwij betalen we ze om iets goed te doen.wat ze niet goed doen vaak.
    Zwembad dicht etc
    We moeten scherp blijven,niet op wat ze wel doen maar op wat ze niet doen maar zeggen wel te zullen doen.

    BeantwoordenVerwijderen