Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 13 mei 2011

Agnes, gordt je aan!

Een jaartje na de raadsverkiezingen vallen de bestuurders als rijpe appelen uit de boom. Zowel in Arnhem als in Brummen hield een van de wethouders het voor gezien. Ze konden het niet aan en namen de kuierlatten. Althans dat is de officiële lezing. We zullen er wel niet achterkomen wat de echte reden voor hun vertrek was.

In Doesburg scoorde de politiek een voltreffer. D66-wethouder Frans Hofman ging voor de bijl. In rapport “overschrijding krediet revitalisering van de wijk Noordelijk Molenveld” wordt de vloer aangeveegd met zo’n beetje alle bij het project betrokkenen. De opknapbeurt voor de wijk was financieel volledig uit de klauw gelopen: 2,1 miljoen euro tekort. Op een begroting van 2,8 miljoen is dat een overschrijding van 75%. Hofman stond erbij en keek ernaar. Geen grip op de gang van zaken en het was hem even ontschoten de raad tijdig over het dreigende tekort te informeren.

Hij kreeg een motie van wantrouwen aan zijn broek die door een raadsmeerderheid werd aangenomen. Normaal gesproken stapt een bestuurder dan uit zichzelf op. Soms is dreigen met zo’n motie al voldoende. Zo niet wethouder Frans. Hij legde de motie naast zich neer en dacht daar mee weg te komen. Niet zo slim van Frans. Hij begreep niet dat hij als politiek verantwoordelijke daarvoor de prijs moet betalen.

De Doesburgse raad nam zichzelf serieus en ondernam een, voor zover ik weet, unieke stap. Ik had nog nooit gehoord van een motie van ontslag maar Frans viel die eer te beurt. Hij werd weggejaagd. Met pek en veren. Officieel ontslagen door de raad. Doesburg hoeft niet te treuren. Met zoveel onbenul gaat geen groot politiek licht verloren.

Een grijsgedraaide plaat. Project, te optimistische begroting, gebrekkige controle van project door college, gebrekkige controle van college door raad, budgetoverschrijding, onderzoek en bestuurder weg. Dan worden er lessen ‘geleerd’. Scholing achteraf, mosterd na de maaltijd. Politici blijken ook nog eens hardleers. Na een volgend drama moet dezelfde lesstof opnieuw worden behandeld.

Het tekort komt op 180 euro per Doesburgs hoofd, baby’s en grijsaards inbegrepen. Nog niet zoveel als de Rhedenaren kwijt zijn voor het luchtkasteel van Dieren maar de Hanzeaten zijn aardig op weg. De SP mag achteraf blij zijn dat haar verzet tegen de verkoop van de NUON-aandelen mislukte. In ieder geval voor Doesburg. De NUON-buffer (13 miljoen) houdt het artikel-12-spook op afstand.

D66 had op het moment van schrijven nog geen opvolger voor Hofman. De partij bezet slechts één van de vijftien Doesburgse raadszetels. Samen met de Stadspartij (3 zetels) en de SP (4 zetels) vormt zij de regerende coalitie. Die krappe meerderheid is weg als D66 daaruit stapt. Dat zou me niet verbazen. De Stadspartij was medeverantwoordelijk voor het wegsturen van Hofman. D66 heeft dus nog een appeltje met de coalitiegenoot te schillen. Ook de SP moet op haar hoede zijn. Als de oppositie het aanlegt met de Stadspartij dan valt het tomaatrode bolwerk aan de IJssel.

Agnes! Laat je dat over je kant gaan? Kom op, ten strijde! Nog één keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten