Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 25 juli 2011

Beheer bruggen en viaducten ook in Rheden ver onder de maat

Vandaag kwam naar buiten dat het met de veiligheid van bruggen die door gemeenten en provincies worden beheerd slecht is gesteld. Ca. 20% van die bruggen vormt een veiligheidsrisico. Er zijn ongeveer 30.000 bruggen in beheer bij gemeenten en ongeveer 3000 bruggen bij provincies. Daarnaast zijn er ook een groot aantal bruggen bij instanties als ProRail, Rijkswaterstaat, bedrijven en particulieren in beheer. Er wordt geschat dat ca. 8000 bruggen risico’s lopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie uit 2009. Dagblad de pers publiceerde daar vandaag een uitgebreid artikel over. De Pers heeft via de WOB de hand weten te leggen op een namenlijst (te downloaden van de site van De Pers) van 65 gemeenten met de daaraan verbonden scores (van 0 tot 8).  In een reactie op dat artikel beaamde de VROM-inspectie dat het met de veiligheid van bruggen nog steeds niet goed gaat.

Klik op de afbeelding om te vergroten
Op die namenlijst komen een aantal Gelderse gemeenten voor waaronder Rheden. Enkele Gelderse gemeenten scoren zelfs een 0 (nul) Maar ook Rheden scoort ver onder de maat : Rheden krijgt een 2,5, een dikke onvoldoende. Slechts op twee van de acht onderzochte punten krijgt de gemeente Rheden een voldoende.
Het onderzoek dateert uit 2009 maar er zijn geen aanwijzingen dat de situatie sindsdien is verbeterd. Bovendien bleek in het najaar van 2010 uit het SBO Gebouwen van de gemeente Rheden dat de gemeente zelfs meer bruggen in beheer heeft dan ze dacht. Zij had in 2009 opgegeven dat ze het beheer voert over vijf bruggen en viaducten. Er zijn alleen al over het Apeldoorn-Dierens Kanaal vijf bruggen. Uit het SBO blijkt dat ze o.a ook de brug op de Beemd in beheer heeft. In een bijlage bij het SBO zouden alle bruggen moeten voorkomen. Die bijlage heb ik helaas niet op de website van de gemeente kunnen vinden. Ik vraag me af of de gemeenteraadsleden die bijlage wel onder ogen hebben gehad.

Eens zien of de raad zich ook zorgen maakt en in het geweer komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten