Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 2 september 2011

Zondag

De eerste zondagsopenstelling op 21 augustus had niet veel om het lijf. Bij de patatzaak stond wat volk maar verder was het rustig. Een gebruikelijk beeld op zondagmiddag. Behalve Appie Heijn hielden alle winkeliers de deur op slot. Een helder signaal. Zij zitten niet op die zondagsopenstelling te wachten. Winkelende toeristen, de legitimatie voor de zondagsopenstelling, waren in geen velden of wegen te bekennen. Het maakte eens te meer duidelijk dat het Rhedense college van B en W en de gemeenteraad hun oren naar de grote supermarktketens laten hangen. Volgens de Rhedense wethouder Ronald Haverkamp was het afgelopen zondag drukker. Het zal wel. Ik was buitengaats en kon ‘t niet persoonlijk checken.

Ik ontken het niet. Voortdurend hoor ik om me heen: “Makkelijk toch, dan kan ik mooi op zondag m’n boodschappen doen. Op het moment dat ik daar zin in heb.” Natuurlijk dient dat het gemak maar op de vraag of ze zelf zo graag op zondag zouden willen werken kwamen aanzienlijk minder enthousiaste reacties.

De afgelopen decennia is de kleine middenstand al goeddeels uit de dorpskernen verdreven, soms zelfs helemaal verdwenen. Moeten we de laatste bakker en de laatste slager inruilen voor de eenheidsworst van de grote winkelketens? Het is net politiek. Je krijgt waar je om vraagt: winkelstraten die door heel Nederland inwisselbaar zijn. Willen we dat?

Het argument “Vrijheid, blijheid. De winkelier mág zijn winkel open doen, hij hóéft niet” vertelt maar een deel van het verhaal. De kleine ondernemer kan kiezen uit twee kwaden: werken op zondag of verlies aan omzet. Fijne vrijheid.

De lokale middenstander en het winkelpersoneel hebben mijn sympathie. De bakker, de slager, de visboer, de groentenman, de tabakshandelaar, de kaasboer, de drogist, de slijter en de tijdschriftenhandelaar die zich al de hele week uit de naad werken. En niet te vergeten het winkelpersoneel dat moeilijk kan weigeren op zondag te werken. Ook als dat volgens CAO niet verplicht is. Nog zo’n schijnvrijheid.

Maar ja..het gemak dient de mens. En consumeren zullen we. Op elk gewenst moment.

4 opmerkingen:

  1. Ter overweging....

    Ach deze column had ook vijf jaar geleden geschreven kunnen worden door het woord zondagopenstelling te vervangen voor webwinkel. Webwinkels zouden de doodsteek zijn voor de kleine ondernemers. Nu maken deze kleine ondernemers zelf handig gebruik van het internet om ook daar hun spullen aan te bieden en zo hun omzet te vergroten. Er zijn zelfs mensen die vanuit huis een winkel op internet zijn begonnen en uiteindelijk een klein winkeltje hebben geopend.

    Ik denk niet dat de kleine ondernemer omzet verliest aan de grote supermarkt die op zondag open is, zolang je maar uniek met je product bent. De webwinkel is toch ook 24 uur per dag open..

    Brood van de lokale bakker is veel lekkerder dan van de supermarkt, maar daar betaal je doordeweeks ook al meer voor dan in de supermarkt. Toch bestaat de lokale bakker nog steeds.

    Dus als de consument kiest voor kwaliteit dan gaat deze toch wel op zaterdag naar de warme bakker met een gezellig praatje, dan op zondag zo'n fabrieksbrood te halen bij de supermarkt.

    Zolang een kleine ondernemer een uniek, opvallend en/of kwalitatief product verkoopt blijft deze bestaan. Met of zonder koopzondag. Zorg dat je als kleine ondernemer sterk bent in wat de grote winkelketens niet kunnen.

    Onbekend maakt onbemind.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ik het helemaal mee eens Harold!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal eens met de eerdere reacties- Theo loopt een beetje achter - maar dat komt wel goed tenslotte is ie op zondag al wezen winkelen (misschien alleen gekeken en niets gekocht maar dat is tenslotte ook winkelen)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In het buitenland waar de kleine bakker op zondag wel open gaat verliezen de machinaal uitgepoepte fabrieksbroden het totaal van de lekkere verse handgemaakte (stok)- broden ...

    Zeg nou zelf als je in Frankrijk op vakantie bent dan ga je toch naar de kleine bakker voor je stokbrood... die Theo is nog nooit van de Veluwe afgeweest - kijkt niet langer dan zijn neus die gast

    BeantwoordenVerwijderen