Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 29 november 2011

De vrije markt op zondag

Journalist Martin Hermens van De Gelderlander schreef op 12 november een opiniestuk in de zaterdageditie. Daarin brak hij een lans voor de koopzondag. Onderstaand een reactie op dat artikel, Een enigszins aangepaste versie van deze posting zond ik afgelopen vrijdag aan De Gelderlander. Ik kreeg geen reactie terug. 

In de gemeente Rheden is een hevige strijd gaande over de zondagsopenstelling. Rechtszaken, bezwaarschriften, polls, enquĂȘtes, petities en posteracties vliegen je om de oren. Ook de Gelderlander doet een duit in het zakje. Redacteur Martin Hermens (Gelderlander, 12 november) steekt niet onder stoelen of banken dat hij voorstander van de uitbreiding van het aantal koopzondagen is. Hij tekent daarbij aan dat de uitbreiding van het aantal koopzondagen niet alleen het belang van de ondernemer mag dienen. Het personeel moet ook worden gehoord. Daarmee suggereert hij dat het vooral de ondernemers zijn die belang bij de Rhedense zondagsopenstelling hebben.

Daar zijn de nodige vraagtekens bij te zetten. De gemeente Rheden heeft op aanvraag van precies vijf ondernemingen, alle vijf grote supermarktketens, de zondagsopenstelling uitgebreid. De overige meest kleine ondernemers zitten daar juist niet op te wachten. Zij werken zich al drie slagen in het rond en zien hun sociale leven (en dat van hun personeel) in rook opgaan. Daarnaast vrezen zij groeiende kosten die onvoldoende gecompenseerd worden door de omzet op zondag. Het ongelimiteerd doordrukken van de vrije markt zal hen op den duur de kop kosten. Maar, is het betoog van de gemeente, de ondernemer heeft de vrijheid om op zondag geopend te zijn. Hij hoeft niet. Dat zijn loze kreten. Wil de lokale winkelier niet helemaal door het grootkapitaal worden weggedrukt dan moet zijn negotie op zondag open. Als hij geluk heeft dan houdt hij er een karige belegde boterham aan over. Anders is het sowieso over en sluiten.

Er zijn nog veel meer argumenten die tegen de zondagsopenstelling in Rheden pleiten. De Commissie Bezwaar en Beroep heeft niet voor niets het advies gegeven de kwestie opnieuw in overweging te nemen. Het door de VVD gedomineerde college van B&W is onzorgvuldig met de belangen van de kleine ondernemers omgesprongen, maakt creatief gebruik van de toerismebepaling in de wet en heeft niet gekeken naar milieu, leefbaarheid en veiligheid. Dan heb ik het nog niet eens gehad over al die mensen die juist prijs stellen op een rustdag in de week. Een dag in de week waarop de accu voor de volgende ronde kan worden opgeladen. En daar hoef je geen christen-fundamentalist voor te zijn.

Volgens Hermens zijn dit argumenten uit het verleden. Mensen die achter die argumenten staan houden oude problemen in stand en vinden winkelen via internet ‘waarschijnlijk’ ook verwerpelijk. Hoezo vooringenomenheid? Het is maar hoe je het brengt. Deze ouwe zak was al met internet bezig toen Martin ‘waarschijnlijk’ nog in de luiers lag. En verder haal ik mijn tartaartje wel op zaterdag. Daar heb ik internet niet voor nodig.

Op 25 november verkondigt D66-raadslid Krista den Hertog in de Gelderlander dat vooral de tegenstanders zich roeren en de D66-petitie was al zo’n 100 keer getekend. Volgende keer even checken! Het raadslid legde een velletje carbon onder de cijfers. Blijkbaar kijkt Den Hertog ook nooit op de site van de Gelderlander. De reacties op de zondagsopenstelling spreken daar voor zich. Ik durf te stellen dat het juist de voorstanders van de zondagsopenstelling zijn die zich roeren.
Ik heb best begrip voor de argumenten van de voorstanders van de zondagsopenstelling. Het is voor de consument hartstikke gemakkelijk. Nog wel. Maar als we de vrije markt niet afremmen dan kunnen we straks voor onze inkopen alleen nog maar terecht bij de grootwinkels. Dan maakt het niet meer uit waar we onze boodschappen doen. Het is dan toch overal hetzelfde. Laten we dan vooral nooit meer klagen over de vrije markt. Of het nu winkels, banken, ziekenhuizen of energie-, vervoer-, post- of nutsbedrijven zijn. En niet te vergeten, de kranten!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb respect voor mensen die vanwege zondagsrust, geloof etc.. tegen koopzondagen zijn. Een duidelijk argument die vooral persoonlijk is. Niets mis mee. Op basis van deze argumenten is een goede disussie te voeren en een eerlijke afweging te maken.

    Toch wordt de (politieke) discussie door tegenstanders vooral gevoerd over commerciele motieven. Ook Theo vreest dat de lokale ondernemers het loodje leggen als er koopzondagen worden toegestaan, maar wat zijn de feiten ?

    Mijn grote vraag is: Waar is deze vrees op gebasseerd en zijn daar cijfers van ? Ik hou van feiten en geen emotionele uitspraken zoals bijvoorbeeld hierboven. Misschien heeft Theo deze feiten waarop hij zijn vrees uit ?

    Persoonlijk denk ik dat we van de lokale winkels niet een soort gesubsidieerd museum in een dorpscentrum moeten maken. Het blijft ondernemen. En mochten de koopzondagen inderdaad omzet en klanten kosten naast de bestaande andere bedreigingen zoals internet, dan is het aan de lokale ondernemer om daar creatief mee om te gaan.

    Er blijven gaten in de markt die de grootwinkelbedrijven en internetwinkels nooit zullen waarmaken. Bijvoorbeeld op basis van prijs hebben de lokale winkels al jaren geleden de slag verloren. (Of moeten we subsidie geven zodat kleine winkels hun product ook zo goedkoop kunnen aanbieden ?)

    Daar zit de kracht. We vinden het allemaal leuk en gezellig die kleine winkeltjes. Hun bestaansrecht is er alleen als we daar ook kopen. Daarom moet de consument wel geprikkelt worden om naar de kleine winkeltjes te gaan en niet alleen op zondag, maar ook op de andere zes dagen de grootwinkelbedrijven en internet links laten liggen. Veel kleine winkeltjes ondernemen nog of het 1988 is.

    Hopelijk een zinvolle bijdrage in de discussie.

    Groeten,
    Harold.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net als Harold vraag ik me af, op welke cijfers gebaseerd is dat kleine ondernemers failliet gaan. Als ik in plaatsen kom waar op zondag de winkels open zijn, zie ik niet meer leegstand van winkels, wellicht zelfs minder, dan in de gemeente Rheden.

    Als ik in het buitenland ben waar de zondag tot de normale winkeltijden behoort, zie ik slagers, bakkers, bloemisten, etc etc in het straatbeeld. En dat zijn echt niet altijd toeristische plaatsjes.

    Het standpunt zondagsrust is een ander verhaal. Zolang dit een geloofsovertuiging is, heb ik hier niet zo'n moeite mee, want we leven in een staat waarin we geloof niet mee nemen in onze besluiten.
    Maar als het om een willekeurige rustdag gaat, heb ik hier grote problemen mee. Medewerkers in de horeca, amusement, tankstations, zijn geen 2e rangs burgers. Een ieder die tegen koopzondag is, maar wel op welke andere wijze dan ook anderen voor zich laat werken, heeft dik boter op zijn/haar hoofd. Geen winkels: dan ook geen terrasje, patatje, chineesje pakken want een medewerker in die sectoren wil misschien ook wel liever met zijn/haar eigen gezin doorbrengen.
    Ik hoop dat de Gemeenteraad stemt op argumenten en niet op sentimenten.

    BeantwoordenVerwijderen