Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 24 november 2011

Koopzondagen

Door: Joop Zijlstra

‘In de staart zit het venijn’, zegt men. Dat venijn is hier de discussie voor en tegen de koopzondagen. Maar het echte venijn zit in het begin: ‘een goed begin is het halve werk’?

Wie kwam hier in onze ‘rustige’ gemeente Rheden op het idee van 52 koopzondagen? Kwam dat idee vanuit ‘De Steeg’ of kwam het van buiten naar binnen, via een bestuurder, uit diens netwerk? Wie drong er eigenlijk op aan?

Bij RiverStone was dat duidelijk. De eigenaar van de oude steenfabriek had belangen. Hij ging op pad. Niets mis mee. Natuurlijk hadden bestuurders vanaf het begin weerstand moeten bieden. (De inwoners van Rheden dragen de kosten.)

Hoe is het bij de koopzondagen gegaan. Kreeg de wethouder van Economische Zaken een leuk ideetje? ‘Toeristen’?

Maar of hij het idee nu zelf kreeg of van iemand in zijn omgeving, hij ging ermee naar zijn geestverwanten. Kat in het bakje: vier VVD-ers in het College van B.& W., altijd de winst. Zelfs nu de commissie bezwaarschriften negatief adviseert.

De heer Kooijmans fileert de P.v.d.A-politiek.(zie College valt over de zondagsopenstelling?) Maar hij besteedt geen aandacht aan de discussie binnen de P.v.d.A.-fractie. Er heerst daar geen kadaverdiscipline. Dat is goed, maar nu wel jammer voor de oppositie: net te zwak om het College naar huis te sturen.

Maar een andere, precairder positie is die van het CDA. De CDA-fractie in de raad, enerzijds, en de CDA-wethouder in het College, anderzijds. Als de fractie de kwestie koopzondag echt ernstig neemt en de ‘Dag des Heren’ haar heilig is, kan het CDA eenvoudig ingrijpen. Men trekt de CDA-wethouder uit het College terug. Dit College heeft dan geen draagvlak meer.

Ik ben er niet voor, op alle zondagen koopzondag. Niet omdat de zondag een religieuze inhoud heeft - dat komt er voor velen nog bij - maar omdat een (gezamenlijke) vrije dag als accudag dient voor individu en voor de gemeenschap: je opladen voor de volgende zes dagen in de ratrace van het economische marktdenken. Aan de markt gaan we kapot, kijk maar om je heen. De markt: de eerste klap een daalder waard? Die klap is een doodklap. ‘Ga toch lekker fietsen’, zei men in de winkel.

Joop Zijlstra, Ellecom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten