Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 19 december 2011

Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap in gesprek met de raadsfracties

Door: Jogchum Sevenster

Onderwerp: Resultaat van de gesprekken die Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap heeft gehad met de fracties van de gemeente Rheden aangaande bestemming plan wijziging faunatunnel Middachten, onderdeel van de Havikerpoort.

Geachte raadsleden,

Tijdens een oriëntatie vergadering kwam het onderwerp faunatunnel Middachten aan de orde. De heer Stehouwer van de CU stelde de faunaplaats opnieuw ter discussie, gezien de wijzigingen die binnen het Havikerpoort project gaan plaats vinden, namelijk geen edelherten in het gebied en een aanzienlijk kleinere tunnel, ten op zichtte van het vorige plan.


Vorig jaar heeft ook de VVD fractie, ook op provinciaal niveau, de tunnelplaats ter discussie gesteld en is het onderwerp uitvoerig behandeld in de raad.

In verband met deze discussie heeft onze stichting besloten gesprekken aan te gaan met alle fracties met als onderwerp: Wijziging bestemmingsplan Faunatunnel Middachten met als detail het opschuiven van de tunnelplaats.

Het contact heeft telefonisch- via de e-mail en in persoonlijk gesprek plaats gevonden.

Uit deze gesprekken bleek:
  • Wenselijk het opschuiven van de tunnel plaats.
  • Twijfels omtrent de noodzaak van aanleg.
  • Tunnel openstelling niet eerder schade regeling agrarische sector.
  • Tunnel niet eerder open voordat de vluchtroute is aangelegd.
  • Hoop in de toekomst toch edelherten in de uiterwaarden.
  • Onzekerheid inrichting van het gebied.
  • Angst dat de provincie de stekker uit het project trekt.
  • Ruime meerderheid voor de aanleg faunatunnel.
  • Maar ook geen tunnel aanleg.

Uit het voorgaande blijkt duidelijk de verschillen die er zijn, waarbij de angst dat als de raad moeilijk doet of niet akkoord gaat met het bestemmingsplan, om wat voor reden dan ook, de provincie de stekker er uit trek. Volgens ons ruikt dit naar een vorm van chantage. Wij merken op dat angst nooit een argument mag zijn om een besluit te nemen, later kan men er spijt van krijgen.

Ook de onzekerheid omtrent de inrichting van het gebied waarbij de vluchtroute centraal staat, is haast van welsprekend. De laatste gegevens die u heeft, zijn bekend.
Er komt een nieuw dijkje aansluitend op de oude spoorbaan.
Bij de vele toezeggingen die gedaan zijn, waaronder het ophogen van de oude vuilnisbelt en de oude spoorbaan, kan men vraagtekens zetten of deze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Wij hebben u daar onlangs over geïnformeerd.
Het Havikerpoort project is ongeveer 10 jaar geleden ontstaan, vele jaren geleden kwam de vluchtroute aan de orde, ook in de raad. De provincie en Rijkswaterstaat en Middachten zijn hiervan op de hoogte. Faunatunnel en de aanleg van een vluchtroute is een twee-éénheid.
Het college heeft ook gezegd dat beiden tegelijk worden aangelegd, maar waarom ligt er dan geen concreet inrichtingsplan.
Wij vinden dat Middachten in gebreke blijft, ten slotte wordt het inrichtingsplan in zijn geheel op hun gronden uitgevoerd.

Uit de gesprekken blijkt dat de meeste fracties het noodzakelijk vinden dat er een faunatunnel wordt aangelegd. Een goede basis om gezamenlijk verder te gaan.

Gezien de vele vragen die u heeft als raad en onzekerheden binnen het Havikerpoort project, zijn wij van mening, dat er een uitstel moet komen omtrent de besluitvorming faunatunnel Middachten van bijvoorbeeld 3mnd, om Middachten de gelegenheid te geven een concreet plan op te stellen aangaande inrichting Havikerpoort, de gelden zijn vorige week beschikbaar gesteld door de provincie, en de provincie in samenspraak met Rijkswaterstaat, Middachten en de bouwer van de tunnel te verzoeken om als nog onderzoek te doen naar het verplaatsen van de faunatunnel plaats met als argument de eventuele aanleg van een veel kleinere tunnel. Onze stichting is gratis beschikbaar voor dit onderzoek.

De chantage van: De provincie trek de stekker uit het project moet direct van tafel, zo gaat men niet met elkaar om.

Geachte fracties, hierbij dus onze informatie omtrent de gesprekken en een bescheiden advisering.

Wij hopen dat U een wijs besluit neemt in het belang van de natuur.

Misschien kan onze brief een bijdrage leveren.

Met vriendelijke groeten,
Namens de Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap,
J.Sevenster

PS: Laatste nieuws
Cu en de VVD zullen geen initiatieven nemen aangaande verplaatsing faunatunnel plaats.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten