Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 6 oktober 2011

Het Apeldoorns Kanaal

Schutten van MS Abarca
Door: Joop Zijlstra

De stichting ‘Apeldoorns Kanaal’ ziet goede kansen voor een bevaarbaar kanaal en ijvert ervoor het zover te krijgen. Bestuurslid Jan Jansen, oud-wethouder, ziet bij de sluis in Dieren ‘een prachtige plek voor een jachthaven of passantenhaven’. Hij en zijn kompaan Rick Scholten van de stichting ontvingen er onlangs deelnemers aan het congres in Groningen van de World Canals Conference, WCC. (Zie de Regiobode van 28 september 2011.)

Gemeenten aan het Apeldoorns Kanaal, inclusief de gemeente Rheden, buigen zich trouwens ook van tijd tot tijd over de mogelijkheden van het kanaal.

Het bevaren ervan is een aantrekkelijke gedachte. Wie daarvan een beeld wil zien, van hoe het kan zijn, moet maar eens ‘googelen’ naar ‘Turfroute.nl’. Die route loopt van Nes bij Akkrum naar Hijkersmilde (Dr) langs Oosterwolde. Vanaf dat laatste dorp loopt een aftakking, de Tjonger, naar het westen. Tenslotte eindigt die in Kuinre, vroeger een havenstadje aan de Zuiderzee. Op de site ‘Turfroute.nl’ zijn een paar aardige filmpjes van de route te zien.