Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 9 maart 2012

Beeldenstorm


In Rheden is een nieuwe politieke soap geboren.  De diefstal en vernieling van het Bronzen Paard in Dieren en de beelden van Carmiggelt in De Steeg deed de gemoederen hoog oplaaien. Maar dat was alleen nog maar voorspel. En de soap blijft niet beperkt tot de vernielde beelden alleen. Terwijl de ene verhaallijn zich naar een gelukkig einde beweegt ligt er op andere paden nog veel reuring te wachten.


Eerst een gelukkig scenario. Calluna-ondernemer Albert Lentinck meldde in de eerste uitzending van mijn programma Politiek Rheden Live (iedere eerste donderdag van de maand op M-FM Radio) een genereus gebaar van de zonen van het kunstenaarsechtpaar Henk Göbel en Marga Carlier. Zij staan garant voor het herstel van het Bronzen Paard dat door hun vader werd gemaakt.

Met het herstel van de Carmiggelt-beelden loopt het minder voorspoedig. In opdracht van wethouder Tiemens is een taxatie uitgevoerd. De taxateur becijfert de kosten voor herstel op 36.000 euro. De gemeente wil daarvan de helft betalen. Een comité is al begonnen om de rest bij elkaar te sprokkelen. 

Maar daarmee is de race nog niet gelopen. Ik heb namelijk even een belletje met de zwager (en zaakwaarnemer) van Wim Kuijl gepleegd. Het commentaar was niet mals. De taxateur had hen niet geraadpleegd en slechts een paar minuten telefonisch met bronsgieter Jan Hazelaar gesproken. Die vertelde hem dat hij alleen samen met de beeldhouwer en oordeel kan geven. De kunstenaar schat enkele weken nodig te hebben om samen met andere deskundigen de exacte schade vast te stellen alvorens een offerte voor herstel te kunnen maken. Maar dan moet hij de stukken van de beelden wel nauwkeurig kunnen onderzoeken. Tot nu toe heeft hij ze alleen even mogen zien, niet eens aanraken. Hij voelt zich door de gemeente niet serieus genomen. En dat kan Tiemens nog lelijk opbreken. Het beeldrecht, het geestelijk eigendom, ligt in handen van de beeldhouwer. Als Tiemens hem buitenspel houdt dan komt er helemaal geen herstel van Carmiggelt.
Er is nog veel meer over dit onderwerp te melden. Dat bewaar ik voor volgende afleveringen. 

1 opmerking:

  1. Rekeningnummer t.n.v. Stichting Carmiggelt is: 1478.89.22. Alle donaties zijn welkom.

    BeantwoordenVerwijderen