Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 30 april 2012

Steenuiltjes pesten op Nimmer Dor

Uiltjes pesten. Dat was de karakterisering die een van mijn buurtgenoten gebruikte voor de ploegactiviteiten die in opdracht van de gemeente vorige week op Nimmer Dor plaatsvonden. De intentie was wederom duidelijk: het vernietigen van de steenuilenbiotoop ten einde te voorkomen dat deze of andere zeldzame diersoorten de bouwplannen op dit terrein kunnen doorkruisen. Saillant detail is dat wethouder Ron König dit keer niet op de hoogte leek te zijn van deze ecologische wandaad. 


Het is niet de eerste keer dat de gemeente opdracht geeft tot het omploegen van het zuidelijke deel van het plangebied Nimmer Dor te Laag Soeren. Ook vorig jaar vond een dergelijk incident plaats, dat tot veel verontwaardiging leidde bij de omwonenden en het IVN. Ik heb slechts enkele betrokkenen gesproken, maar de ontsteltenis zal deze keer zeker niet minder zijn. Ook het GroenLinksraadslid Contans Pos, die ik enkele dagen terug toevallig trof, was verbolgen over dit optreden en benadrukte dat König juist had toegezegd dat in de toekomst zonder instemming van de gemeenteraad van ploegen zou worden afgezien.

Dat König zelf niet was geïnformeerd over deze concrete actie, die voor de steenuilen verreikende gevolgen kan hebben, is op zijn minst opvallend. Wel verdedigde hij deze beleidsstap in niet mis te verstane bewoordingen:

‘We ploegen om te voorkomen dat er mogelijk een nieuw steenuilenpaar (of een andere beschermde diersoort) zich vestigt in dit gebied.’

Het doel heiligt de middelen. Dat lijkt het standpunt van König te zijn. Hij is klaarblijkelijk van mening dat het ernstig verstoren van het foerageergebied van de steenuilen gelegitimeerd is door het doel dat de gemeente zich heeft gesteld: het op termijn bouwen van 60 woningen op de locatie Nimmer Dor. 

Indien hier sprake zou zijn van een reële doelstelling die een duidelijk maatschappelijk belang zou dienen, kon zijn redenering in ieder geval nog worden ingebed in een dilemma: Wat is belangrijker het ledigen van de woningbehoefte van mensen of het waarborgen van het voortbestaan van een zeldzame diersoort? Met betrekking tot Nimmer Dor geldt dit dilemma echter niet meer en heeft het zelfs wellicht nooit gegolden. Er is geen enkel perspectief op een snelle realisering van dit plan. De totale malaise op de woningmarkt lijkt met de dag dieper te worden en ook de plannen tot inperking van de mogelijkheden tot hypotheekrenteaftrek van het huidige Nederlandse rompkabinet zullen de vraag naar koopwoningen op de korte en middellange termijn slechts doen afnemen.

Wat overblijft, is de intentie om op langere termijn misschien ooit een (deel van) het bouwplan Nimmer Dor gestalte te geven. En aan deze uiterst vage beleidsdoelstelling wordt het leefgebied van een zeldzame vogelsoort nu opgeofferd. Het wordt tijd dat in het bijzonder de Rhedense partijen met een groen programma, zoals GroenLinks, maar zeker ook Königs eigen partij D66, het college voor dit handelen ter verantwoording roepen. De discrepantie tussen idealen en politieke realiteit wordt anders wel erg groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten