Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 6 mei 2012

Plan ‘Traverse Dieren’

Door: Joop Zijlstra

De provincie Gelderland presenteert op 8mei plan ‘Traverse Dieren’ in Theothorne (Dieren). Het plan is aardig, het heeft ook tekortkomingen.

Hoofdzaak van het plan is het verkeer in Dieren beter te regelen met een goede doorstroom van  het verkeer en een betere verbinding van Dieren-zuid en Dieren-noord. Dat laatste wordt niet of nauwelijks gehaald.  

Belangrijk onderdeel van het plan‘Traverse Dieren’ is de verlegging van de N348 tot aan het spoor: middel tot herstel van de oude lanenstructuur van Hof te Dieren, nu kortweg ‘ontsnippering’genoemd.


De wegverlegging verbetert het verkeer niet. Het advies in de Milieu Effect Rapportage (MER) valt negatief uit. Maar de provincie beweert het omgekeerde! Geld voor de wegverlegging is dus nuttig voor het park? Het blijkt dat ontsnippering van Hof te Dieren praktisch niet wordt gehaald. De conclusie kan dan zijn om af te zien van de wegverlegging.

Dat nu gaat te ver, want er is nog een ander doel op de achtergrond. Men verlegt de weg om projectontwikkelaar Twickel een kasteel te laten bouwen met prestigieuze appartementen, Men was dat langer geleden al van plan, maar de woningen bleken onverkoopbaar. De N348 lag te dichtbij! Er was te veel verkeer.

Goede raad was duur. Het is inderdaad duur. Twee miljoen euro voor een stuk weg, twee miljoen euro voor de aansluitingen aan beide kanten, en twee miljoen euro voor uitkoop van het Shell-pompstation.Maakt samen zes miljoen euro. Hoe wij dat weten? Even serieus navraag doen. Zes miljoen, om projectontwikkelaar Twickel te gerieven!

Als men de weg laat liggen is er geld zat voor hoofdzaak verkeer en voor enkele kleine aanpassingen om pijn te verzachten,zoals voor bewoners van de Burgemeester Willemsestraat.

De wegverlegging is harde voorwaarde van het Rijk, zegt de provincie? Dat is aantoonbaar niet waar. Het was slechts bedoeld om Provinciale Staten het plan gemakkelijk te doen aanvaarden!

Wat te doen: het bestaande tracé alsnog handhaven en het te besparen geld besteden aan waar het voor is: verkeersverbetering in Dieren.

J.A. Zijlstra te Ellecom,
namens Het Comité.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten