Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 11 mei 2012

Veranderende wereld

De wereld verandert in een moordend tempo. Technologische ontwikkelingen krijgen een steeds grotere invloed op ons leven. Wifi, smartphones en tabletcomputers hebben internet nog toegankelijker gemaakt dan het al was. Het gaat razendsnel en het eind van de ontwikkelingen is nog lang niet in zicht.


Het waren vooral de gedrukte media, de kranten voorop, die onder internet te lijden hadden. Nu zijn de televisie en de telefoonbedrijven aan de beurt. Een ontwikkeling die niet te stoppen is.
In Amerika daalden de kijkcijfers van de grote televisie-stations vanaf begin dit jaar met soms tientallen procenten. Mensen zappen niet weg naar een ander station maar stappen massaal over naar de smartphone en de tabletcomputer . Naar de iPhone, iPad of Samsung Galaxy. De TV wordt vervangen door apps voor spelletjes, sociale netwerken waarmee ze met hun vrienden communiceren en het downloaden en bekijken van video’s. Op prime-time, ‘s avonds na 18 uur, bestaat het internetverkeer in Amerika al voor dik de helft uit video. Dat scheelt de TV-industrie miljarden dollars aan reclame-inkomsten. Nederland gaat ongetwijfeld volgen.
Ook de telecombedrijven, de KPN’s en Vodafone’s van deze wereld, krijgen harde klappen. De smartphones worden vooral gebruikt om te communiceren via internet. SMS-en en bellen zijn vervangen door communicatietooltjes als WhatsApp en Skype of we roeptoeteren naar elkaar via Twitter.
In de wereld van de sociale media zelf gaat het supersnel. De winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen. Wie heeft het nu nog over Hyves of MySpace? Zo 2011! Van de kaart geveegd door Facebook, een platform waar één miljard gebruikers liever met elkaar kakelen of een spelletje Farmville spelen dan naar televisie kijken. Totdat ook Facebook weer wordt achterhaald door nieuwe spelers.
Het is fascinerend. Je communiceert nu net zo gemakkelijk met iemand uit India, Brazilië of Paaseiland als met de buurman (althans, ik hoop dat u uw buren regelmatig spreekt).
Ik ben zelf natuurlijk ook op Twitter en Facebook actief. Net als een hele reeks politici. Voorzover u daar nog niet aan doet: probeer het eens. U kunt mijn tweets volgen via @politiekrheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten