Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 13 juli 2012

Internetdoosje

Tot 2007 werden raadsvergaderingen woord voor woord op papier vastgelegd. Een uitstekend controlemiddel. Alles stond zwart op wit. Je kon eenvoudig checken wat Piet Politiek beweerde.

Maar Rheden ging met de tijd mee. De integrale raadsverslagen (te duur?) werden vervangen door een combinatie van verkorte notulen en audioverslagen (hoezo te duur?). Dat audioverslag was slecht doorzoekbaar, kende geregeld technische problemen en het duurde lang voor ze werden gepubliceerd waardoor de relevantie afnam. Mensen die niet beschikten over internet hadden er sowieso geen hout aan. Enkele jaren geleden verdwenen die audioverslagen geruisloos, zonder enige uitleg naar de burger. Resultaat: minder informatie en een minder openbaar, minder controleerbaar bestuur.
BenW willen de raadsvergaderingen nu live, compleet met video, uitzenden via internet. Hardstikke goed! Maar de gemeente slaat door. Alleen internet telt nog. De radio-uitzendingen van de raadsvergaderingen en de gemeentepagina’s in de lokale pers verdwijnen. Daarnaast worden de raadsstukken niet meer op papier naar geïnteresseerden gedistribueerd.
Klassieke fouten. Moderne technologie kan de communicatie enorm verrijken. Maar het is geen volledige vervanger voor traditionele mediakanalen. Daar is de samenleving nog lang niet aan toe. Iedere eerstejaars student communicatie kan je dat vertellen.
Een voorbeeld. Rheden is sterk vergrijsd. Veel ouderen beschikken niet over de kennis en de kunde om informatie via het internet tot zich te nemen. En er zijn meer bezwaren. Daar kom ik bij gelegenheid nog eens op terug.
Dit gemeentebestuur laat kansen om haar inwoners breed te bereiken liggen. Onder het motto “Kom de informatie maar halen. Als je dat niet kunt dan heb je pech. Brengen doen we niet meer.” wordt een groot deel van de Rhedense bevolking buitenspel gezet.
Ik sta niet alleen. Vorige week, in het radioprogramma Politiek Rheden Live, waarschuwde Dorus Klomberg (D66) daar ook voor. Hij omschreef het treffend als “zichzelf opsluiten in het doosje van internet”. Gelijk heeft ie. Met dit beleid trekt de gemeente zich verder terug in haar ivoren toren, gooit deuren dicht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dom, oliedom communicatiebeleid! 

2 opmerkingen:

  1. Daar is vast nog een schoone taak weg gelegd voor een ouderwetse ende klassieke dorpsch-omroeper die op meerdere lokaties in het dorp zijn verhaal doet aan den burgerij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet eens zo'n slecht idee Michel! Het zou in ieder geval veel aandacht voor de gemeente genereren. Ik zou zeggen: Doen!

    BeantwoordenVerwijderen